Ο ΠτΔ συναντά το πρωί τους αρχηγούς των κομμάτων και το απόγευμα τη διαπραγματευτική ομάδα

ΠτΔ – Συνεδρία Εθνικού Συμβουλίου Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προεδρεύει συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου. // PoR – National Council meeting Presidential Palace, Lefkosia, Cyprus The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, presides over a meeting of the National Council.

Σε πρώτο πλάνο η πενταμερής διάσκεψη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί σήμερα το πρωί με τους αρχηγούς των κομμάτων και το απόγευμα με τη διαπραγματευτική ομάδα. Αναμένεται ότι η προετοιμασία και η διαμόρφωση των κινήσεων τακτικής ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης θα είναι στο πρώτο πλάνο τις επόμενες λίγες βδομάδες μέχρι να ανιχνευθεί αν υπάρχει ή όχι διάθεση από μέρους της τουρκικής πλευράς για εγκατάλειψη της θέσης για λύση δύο κρατών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις πάντως διχάζονται και διαβαθμίζονται. Ορισμένοι εκτιμούν ότι μόνο με ουσιαστική παρέμβαση των ΗΠΑ προς την Τουρκία μπορεί να υπάρξει έκπληξη από μέρους της κατοχικής χώρας.

Έκπληξη ωστόσο προκαλεί και η δημόσια τοποθέτηση του πρώην γ.δ. του ΥΠΕΞ, κ. Τ. Τζιωνή, ότι η πολιτική ισότητα μπορεί να οδηγήσει και στην κυριαρχική ισότητα! Ο κ. Τζιωνής είναι μέλος της «μικρής διαπραγματευτικής ομάδας» στην οποία συμμετέχουν νομικοί-ακαδημαϊκοί. Στους τελευταίους είχε ανατεθεί μελέτη για το θέμα της ομοσπονδίας και της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, αλλά και το θέμα της πολιτικής ισότητας, καθώς αυτό το ζήτημα μπήκε στο τραπέζι από τουρκικής πλευράς ως δίλημμα μεταξύ «πολιτικής ισότητας και κυριαρχικής ισότητας». Στη σύσκεψη, όπως πληροφορούμαστε, δεν έχουν προσκληθεί μέλη της «μεγάλης διαπραγματευτικής ομάδας», τα οποία εξακολουθούν να εκφράζουν δυσφορία για το ότι παραμένει αδιευκρίνιστη η χρεία της συμβολής τους ή όχι στη νέα προσπάθεια.


Στη σημερινή σύσκεψη με τη διαπραγματευτική ομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει επίσης ποιοι θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο στη Γενεύη, γιατί, όπως μας λέχθηκε, «υπάρχουν περιορισμοί λόγω κορονοϊού…»

Σε ό,τι αφορά στο Εθνικό Συμβούλιο (συνέρχεται στις 10.30) αναμένεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να ενημερώσει για τις επαφές που είχε με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ και τη συνάντησή του με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά και την τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, υπό το φως της Συνόδου Κορυφής της 25ης – 26ης Μαρτίου.

Το Κυπριακό θα συζητήσει για έξι ώρες την ερχόμενη Παρασκευή και η Βουλή.

 

Ο ρόλος της ΕΕ


Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT υποστηρίζει τη συμμετοχή της ΕΕ ως παρατηρητή στις διαπραγματεύσεις, αν και εφόσον αυτές ξεκινήσουν, εντούτοις σημειώνει ότι «δεν τίθεται θέμα η ΕΕ να είναι μέρος των διαπραγματεύσεων.

Ο ρόλος της ΕΕ θεωρείται καίριας σημασίας, καθώς η ίδια σαφώς και επίσημα έχει διακηρύξει ότι υποστηρίζει τη λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα και όχι τη λύση δύο κρατών. Η ΕΕ, η οποία επιθυμεί ανάμειξη το συντομότερο, δεν έχει ακόμα λάβει πρόσκληση από τον ΓΓ του ΟΗΕ για συμμετοχή στην Πενταμερή, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» ο αντιπρόσωπος της ΕΕ στην Κύπρο, Ιερόθεος Παπαδόπουλος.

 

Νίκη Κουλέρμου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.