Ο ΠτΔ συναντήθηκε μυστικά με τον Τσαβούσογλου στη Ν. Υόρκη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προεδρεύει συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, Λευκωσία 8 Οκτωβρίου 2018. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Η επιβεβαίωση των απευθείας επαφών της Ε/κυπριακής πλευράς με την Άγκυρα ήταν το σημαντικό στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων ότι μετά από μεσολάβηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιάς, έγινε συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η συνάντηση κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Υπενθυμίζεται πως η αναφορά για απευθείας επαφές της κυπριακής κυβέρνησης με την Άγκυρα έγιναν την περασμένη βδομάδα από τον κ. Τσαβούσογλου και επιβεβαιώθηκαν την περασμένη Παρασκευή από τον Μουσταφά Ακιντζί.
Σημειώνεται επίσης πως παρά τις αποκαλύψεις από τουρκικής πλευράς, η κυπριακή κυβέρνηση δεν έκανε καμία δημόσια νύξη για το θέμα.

Σε ότι αφορά την συνεδρία του εθνικού συμβουλίου, έγινε μια ενημέρωση από πλευράς του προέδρου για όλες τις επαφές στη Νέα Υόρκη τόσο του ιδίου όσο και των υπουργών που τον συνόδευαν, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Ο Πρόδρομος Προδρόμου είπε ακόμη έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο και για το θέμα που αφορά την Ουνφικύπ.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η συζήτηση η οποία θα συνεχιστεί στις 23 Οκτωβρίου.

Ο κ. Προδρόμου δεν θέλησε να επεκταθεί, σεβόμενος όπως είπε, τη διαδικασία και τον εμπιστευτικό χαρακτήρα της ενημέρωσης.
Μετά την τοποθέτηση του προέδρου Αναστασιάδη, πήραν το λόγο ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σημειώνεται ότι οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έκαναν δηλώσεις, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι τέθηκαν εισηγήσεις για το πώς προχωρούμε παρακάτω ενώ υπήρξαν και διαφωνίες όσον αφορά αυτές τις εισηγήσεις.
Σε ότι αφορά τη συζήτηση για δύο κράτη υπήρξε διαβεβαίωση από τον πρόεδρο ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στο τραπέζι.

Η συζήτηση έγινε υπό το φως των διαφωνιών που εκδηλώθηκαν δημόσια μεταξύ του προέδρου Αναστασιάδη και του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Επίσης, σήμερα αναμένεται να παραδοθεί στον γ.γ. του ΟΗΕ από την κα Λουτ η έκθεση της σε σχέση με τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ Ακιντζί και Σπέχαρ, ενώ αναμένεται να καθοριστεί και συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σε ερώτηση για το εάν υπήρξε ενημέρωση και για τη συνάντηση με Τσαβούσογλου, αρκέστηκε να απαντήσει πως έγινε ενημέρωση για όλες τις επαφές.

Το Εθνικό Συμβούλιο της Δευτέρας ολοκληρώθηκε γύρω στις 11:10 και ο Πρόεδρος ενημέρωσε για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τις άλλες επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη. Ο ΠτΔ ενημέρωσε το σώμα και για θέματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως και για τις επαφές που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.