Ο ΠτΔ θέλει να αγοράσει χρόνο με την πρότασή του για επαναφορά στο Σύνταγμα του ’60

  • Υπήρξαν και στο παρελθόν περίοδοι «ξηρασίας» στις διαπραγµατεύσεις και αυτό δεν πρέπει να µας απογοητεύει
  • «Οι τακτικισµοί Αναστασιάδη είναι ευκολότερο να αναπτυχθούν τώρα που βρίσκεται στην ηγεσία ο κ. Τατάρ»
  • «Πολλά εξαρτώνται από την τροπή που θα λάβει η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και ιδιαίτερα οι σχέσεις της µε τις ΗΠΑ και την ΕΕ»
  • «Θα πρέπει να πορευθούµε µε ένα πακέτο Μέτρων Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης»
  • «Το ζήτηµα των Βαρωσίων θα πρέπει να µας ενώσει ακόµη περισσότερο»
  • Στις 3 Οκτωβρίου µε την πορεία που διοργανώνει το ΑΚΕΛ στέλνουµε µήνυµα για λύση και επανένωση

Του  Κωστή Πιτσιλλούδη

Η τουρκοκυπριακή Αριστερά βλέπει µε θλίψη τα τεκταινόµενα όσον αφορά το Κυπριακό, καθώς ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας µε τους τακτισµούς του αποδεικνύει ότι η ∆∆Ο δεν τον ενδιαφέρει. Παράλληλα, η «εκλογή» Τατάρ στην τ/κ ηγεσία υφαρπάζει από τους Τ/κ την πολιτική τους βούληση καθώς ο ίδιος καθοδηγείται από την Τουρκία, µειώνοντας ταυτόχρονα το ρόλο που µπορεί να διαδραµατίσει η τ/κ κοινότητα στο Κυπριακό Ζήτηµα.

Η «Χαραυγή» συνοµίλησε µε τον ακαδηµαϊκό Αχµέτ Σοζέν και µε τον ηγέτη του Κόµµατος Ενωµένη Κύπρος (ΒKP), Ιζέτ Ιζτζάν, οι οποίοι διατύπωσαν τις απόψεις τους επί των ζητηµάτων που αναπτύσσονται γύρω από το Κυπριακό.

«Πιστεύω πως ο κ. Αναστασιάδης µπλοφάρει µε την πρότασή του για επιστροφή στο Σύνταγµα του 1960», ανέφερε ο ακαδηµαϊκός στο «πανεπιστήµιο» Ανατολικής Μεσογείου στην Αµµόχωστο, Αχµέτ Σοζέν. Εξήγησε πως ο στόχος του κ. Αναστασιάδη µε αυτήν την ενέργεια είναι να πάει στη διεθνή κοινότητα και να επισηµάνει πως κάνει ό,τι καλύτερο µπορεί, αλλά είναι η τουρκική πλευρά που δεν ενδιαφέρεται. Τόνισε ότι η πρόταση της τ/κ πλευράς για λύση δύο κρατών και η στάση της Τουρκίας δίνει στον κ. Αναστασιάδη την απαραίτητη δικαιολογία να απαιτεί πραγµατικά επανέναρξη των συνοµιλιών. Με άλλα λόγια, πρόσθεσε, προσπαθεί να αγοράσει χρόνο µέχρι να βρει την Τουρκία πιο αδύναµη ώστε να της ασκηθεί πίεση διεθνώς για να δεχθεί µία πρόταση πιο αποδεκτή από την ε/κ ηγεσία.

«Είναι αρκετά πιθανόν ο κ. Αναστασιάδης να πιστεύει πως µε το δρόµο που έχει πάρει η Τουρκία -o οποίος βρίσκεται έξω από τις παραµέτρους της ΕΕ και των Ηνωµένων Εθνών- θα βρεθεί σε δύσκολη θέση», παρατήρησε.

Καθοριστική η τροπή που θα λάβει η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας

Υπογράµµισε ότι ο κ. Αναστασιάδης ενεργεί ως να αποδέχεται µία λύση ∆∆Ο, µε πολιτική ισότητα, στην πραγµατικότητα όµως δεν ενδιαφέρεται και χρησιµοποιεί διαφόρους τακτικισµούς, όπως τη «χαλαρή» οµοσπονδία και την αποκεντρωµένη, χωρίς όµως να αναφέρεται στο περιεχόµενό τους. «Οι τακτικισµοί αυτοί είναι ευκολότερο να αναπτυχθούν τώρα που βρίσκεται στην τ/κ ηγεσία ο κ. Τατάρ», συµπλήρωσε.

Ο δρ Σοζέν υπογράµµισε πως ο ρόλος που διαδραµατίζει η τ/κ πλευρά στο Κυπριακό ολοένα και µειώνεται και παράλληλα ο ρόλος της Τουρκίας αυξάνεται, ιδιαίτερα µετά την «εκλογή» του κ. Τατάρ.

Ερωτηθείς πού οδεύει το Κυπριακό και εάν υπάρχουν περιθώρια ανατροπής των αρνητικών δεδοµένων που έχουν δηµιουργηθεί ο κ. Σοζέν απάντησε πως πολλά εξαρτώνται από την τροπή που θα λάβει η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και ιδιαίτερα οι σχέσεις της µε τις ΗΠΑ και την ΕΕ, στο επόµενο χρονικό διάστηµα.

«Παρά τις δυσκολίες προσπαθώ να µένω πάντα αισιόδοξος και θεωρώ πως ακόµη υπάρχει ελπίδα για τη λύση του Κυπριακού. Θα πρέπει επίσης οι ΗΠΑ και η ΕΕ να οµαλοποιήσουν τις σχέσεις τους µε την Τουρκία και να τη βοηθήσουν να κατευθυνθεί στις ράγες της ∆∆Ο», ανέφερε.

Τα ΜΟΕ δεν είναι σε αντιπαράθεση με την προσπάθεια για λύση

Πρόσθεσε παράλληλα ότι θα πρέπει να πορευθούµε µε ένα πακέτο Μέτρων Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης (ΜΟΕ), που θα περιλαµβάνει τα Βαρώσια, απευθείας πτήσεις για τους Τ/κ από το Ερτζάν ή ακόµη και από το αεροδρόµιο της Λευκωσίας, τους υδρογονάνθρακες, αλλά και το άνοιγµα των αεροδροµίων και των λιµένων από την Τουρκία για την Κυπριακή ∆ηµοκρατία.

«Φυσικά, για να επιτευχθούν αυτά τα ΜΟΕ χρειάζεται αρκετή διπλωµατική προσπάθεια. Όσον αφορά αυτούς που λένε πως εάν εφαρµοστούν µεγάλης σηµασίας ΜΟΕ, τότε δεν θα υπάρχει θέληση για λύση του Κυπριακού, τείνω να διαφωνώ. Πιστεύω ότι η συνεργασία που θα προκύψει για τη δηµιουργία αυτών των έργων θα δώσει το έναυσµα για µία λύση υπό τη µορφή της ∆∆Ο», εξήγησε.

Τόνισε πως εάν θέλουµε να κατηγορήσουµε κάποιον για την παρούσα κατάσταση που επικρατεί στο Κυπριακό, θα πρέπει Ε/κ και Τ/κ να κοιτάξουµε τους εαυτούς µας. Υπενθύµισε πως και στο παρελθόν υπήρξαν παρόµοιοι περίοδοι «ξηρασίας» όπως τη δεκαετία του ’80 και την τετραετία 2004-2008.

Έφερε επίσης ως παράδειγµα το 1997 – αρχές των 2000, µετά και την απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας µε την ευρωπαϊκή κοινότητα. «Εκείνη την περίοδο, η οποία έχει παρόµοια χαρακτηριστικά µε την παρούσα, η Τουρκία τόνιζε πως µε την απόφασή της η ευρωπαϊκή κοινότητα τορπίλισε τις παραµέτρους για µία λύση µε βάση τη ∆∆Ο και η φρασεολογία της στράφηκε στη συνοµοσπονδία µέχρι τις αρχές της νέας χιλιετίας, που άλλαξε τη στάση της και στράφηκε στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων», υπογράµµισε.

Κληθείς να σχολιάσει το ρόλο που µπορεί να διαδραµατίσει η κοινωνία για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Σοζέν ανέφερε πως µπορεί να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο, φέρνοντας ως παράδειγµα την πορεία που διοργανώνεται στις 3 Οκτωβρίου.

«∆υστυχώς, παρατηρώ µία κόπωση στον κόσµο που τάσσεται υπέρ της λύσης. Τουλάχιστον εντός της τ/κ κοινότητας δεν υπάρχει η ενέργεια για να κατέβουν στους δρόµους οι 30.000 – 40.000 που κατέβαιναν κατά τις αρχές του 2000», συµπλήρωσε.

Οφείλουµε να κτίσουµε περισσότερο το σεβασµό µεταξύ Τ/κ και Ε/κ

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του BKP, Ιζέτ Ιτζάν, αναφερόµενος στην πρόταση του κ. Αναστασιάδη για επιστροφή στο Σύνταγµα του ’60, υπογράµµισε ότι δεν γίνεται αποδεχτή από το κόµµα του, όπως και η πρόταση του κ. Τατάρ για δύο κράτη.

Η πρόταση αυτή, εξήγησε, επανεισάγει το θεσµό των εγγυήσεων και αποδέχεται την ύπαρξη όλων των ξένων στρατευµάτων, αλλά και την κυριαρχία των βρετανικών βάσεων. «Η περίοδος εκείνη έθρεψε τον εθνικισµό στις δύο κοινότητες, τα γεγονότα του ’63 και οδήγησε στο πραξικόπηµα και στην εισβολή. Έχει καταγεγραµµένη την τραγικότητα της ιστορίας της Κύπρου», συµπλήρωσε.

Υπογράµµισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Αναστασιάδης καταθέτει νέες ιδέες.

«Ξεκίνησε µε την αποκεντρωµένη οµοσπονδία, στη συνέχεια πρότεινε στον κ. Τσαβούσογλου µία λύση δύο κρατών, µετά δήλωσε πως εργάζεται για µία χαλαρή οµοσπονδία και τώρα λέει ας πάµε πίσω στο ’60», τόνισε.

Είναι απαίτηση του BKP, πρόσθεσε, να επιστρέψουµε στις συνοµιλίες στο σηµείο που είχαν µείνει στο Κραν Μοντανά και στο Βερολίνο, προσθέτοντας πως το Κυπριακό πρέπει να λυθεί µε βάση τη ∆∆Ο, µε πολιτική ισότητα και τα ψηφίσµατα του ΟΗΕ.

Επεσήµανε ότι το BKP θα συµµετάσχει στην πορεία της 3ης Οκτωβρίου. «Το ζήτηµα των Βαρωσίων θα πρέπει να µας ενώσει ακόµη περισσότερο. Οφείλουµε να κτίσουµε περισσότερο το σεβασµό µεταξύ Τ/κ και Ε/κ και να παλέψουµε ενάντια στο φασισµό και τον εθνικισµό», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy