Ο ΠτΔ τίμησε τον Ρώσο ΥΠΕΞ για την συμβολή του στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών

Με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ΄ τίμησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη.

Διαβάστε επίσης: Λαβρόφ: Τα κράτη της Αν. Μεσογείου πρέπει να βρίσκουν αμοιβαίες λύσεις δίχως τη συμμετοχή εξωτερικών παραγόντων

Στην τελετή παρασημοφόρησης που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απευθυνόμενος στον κ. Λαβρόφ του είπε ότι η  προσωπική του συμβολή μέσω της θέσης του ως Υπουργός Εξωτερικών, αλλά και των άλλων αξιωμάτων που υπηρέτησε στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών είναι ανεκτίμητη όπως και η προσφορά του στη συνεχή ανάπτυξη των ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σχέσεις, “οι οποίες σφυρηλατήθηκαν μέσα από κοινές πολιτιστικές, πνευματικές και θρησκευτικές αξίες και την ειλικρινή φιλία που ανέπτυξαν οι λαοί μας, θέτοντας στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών συνεργασιών”.

“Η τότε Ενωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν το νεοσύστατο κυπριακό κράτος και οι εκάστοτε κυβερνήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας πάντοτε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου υπερασπίστηκαν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κρίσιμες για την πατρίδα μας στιγμές”, τόνισε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι διαχρονικές είναι οι θέσεις αρχών και η στήριξη που παρέχεται και συνεχίζει να παρέχει η Ρωσία στις προσπάθειές μας για εξεύρεση  μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

“Τιμώντας τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ως ελάχιστο δείγμα της υψηλής εκτίμησης και αναγνώρισης του έργου σας φίλε Σεργκέι επ’ ωφελεία των δύο λαών, λάβαμε την απόφαση να σας αποδώσουμε, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ’.” υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

Μια τιμητική διάκριση, πρόσθεσε, “που αποτελεί την οφειλόμενη έκφραση εκτίμησης της Πολιτείας και του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του ιδίου στην Κυπριακή Δημοκρατία”.

“Φίλε κ. Υπουργέ, φίλε Σεργκέι, ολοκληρώνοντας, επιτρέψτε μου να εκφράσω τις ευχαριστίες του ιδίου, της Κυβερνήσεως, αλλά και του κυπριακού λαού για την παραγωγική και δημιουργική συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τις ειλικρινείς μου ευχές για ευδόκιμη συνέχιση της αποστολής σας, καθώς και να μεταφέρω τους θερμούς μου χαιρετισμούς και ευχές για συνεχή ευημερία και πρόοδο στο φίλο λαό της Ρωσίας και τον φίλο Πρόεδρο κ. Πούτιν», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Λαβρόφ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το υψηλό αυτό κρατικό παράσημο, λέγοντας ότι αποτελεί σύμβολο αναγνώρισης του ρόλου της ρωσικής διπλωματίας για προώθηση ολόκληρου του φάσματος των ρωσοκυπριακών  σχέσεων.

Πρόσθεσε ότι συμμερίζεται απόλυτα τις εκτιμήσεις του Προέδρου για το επίπεδο των διμερών σχέσεων και υπενθύμισε ότι η εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έγινε δύο μόλις μέρες μετά την σύσταση του κυπριακού κράτους.

Οι σχέσεις μας προχωρούν δυναμικά με βάση τη φιλία των λαών μας και τις κοινές μας αρχές, είπε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών.

Σημείωσε ότι η ενίσχυση των φιλικών δεσμών των δύο χωρών επιβεβαιώθηκε και πρόσφατα κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο Πούτιν.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο κ. Λαβρόφ είπε “μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι όλες οι Συμφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των Προέδρων των δύο χωρών θα υλοποιηθούν και εμείς ως Υπουργείο Εξωτερικών θα στηρίξουμε το έργο αυτό με όλη μας τη δύναμη».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.