Ο ρόλος των εποίκων στο αποτέλεσμα των «δημοτικών εκλογών»

Φωτογραφία αρχείου

Κάτω από τον τίτλο «Οι ψήφοι των καταγόμενων από την Τουρκία καθόρισαν το αποτέλεσμα», η Avrupa (28.12.22) γράφει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις των αποτελεσμάτων των «δημοτικών εκλογών» στα κατεχόμενα και ότι σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ο τουρκοκυπριακός «λαός» έδειξε την βούλησή του σε αυτές τις «εκλογές». Προσθέτει και το εξής η εφημερίδα:

«Όμως, αυτό που ουσιαστικά καθόρισε το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών ήταν οι ψήφοι των εκ Τουρκίας. Οι ψηφοφόροι από την Τουρκία μοίρασαν τις ψήφους τους ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα. Ενώ στην περιοχή Καρπασίας ψήφισαν υπέρ της κυβερνητικής συμμαχίας, στις μεγάλες πόλεις ψήφισαν υπέρ της αντιπολίτευσης.

Τα χωριά της Καρπασίας είναι γνωστά ως μέρη στα οποία ζει κυρίως πληθυσμός από την Τουρκία. Το UBP βγήκε [νικητής] από τις κάλπες στην περιοχή που εκτείνεται από το Τρίκωμο μέχρι το Ριζοκάρπασο.

Και η Αμμόχωστος είναι μια περιοχή στην οποία επικρατεί ο πληθυσμός από την Τουρκία. Οι αντιπολιτευόμενοι υποψήφιοι έδωσαν υποσχέσεις, οι οποίες ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις τους [του πληθυσμού αυτού] και ζήτησαν τις ψήφους τους. Οι εκ Τουρκίας δεν τσιγκουνεύτηκαν τις ψήφους τους προς αυτούς.

Οι ψήφοι των εκ Τουρκίας είναι εκείνοι που καθόρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα και στην Κερύνεια. Επιδεικνύεται περιέργεια για το πόσοι είναι οι Τουρκοκύπριοι ανάμεσα στους ψηφοφόρους που ψήφισαν σε ποσοστό 68%. Όμως, ούτε το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο, ούτε το ίδρυμα στατιστικής δίνουν τέτοια πληροφορία».

«Εκείνες οι κάλπες της Αμμοχώστου!»

Εξάλλου, κάτω από αυτό τον τίτλο, ο αρθρογράφος Τζενκ Μουτλούγιακαλι στην Yeni Düzen (28.12.22) γράφει ότι οι κάλπες του Βαρωσιού είναι «αποθήκη εθνικιστικών ψήφων» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και προσθέτει:

«Την πλειοψηφία αυτών των γειτονιών αποτελούν οικογένειες, οι οποίες μεταφέρθηκαν ή μετανάστευσαν στο νησί από την Τουρκία μετά τον πόλεμο, τα παιδιά τους και τους συγγενείς τους. Οι αριστεροί υποψήφιοι δεν ξεπερνούν εύκολα το φράγμα του 10% σε αυτά τα μέρη.

Αναφέρομαι στις γειτονιές Ανάτολου, Χαρικά, Πετρέβπασα, Πιγιαλέ και Ζαφέρ. Πέντε κάλπες! Είχε βγει κοντά στο 90% υπέρ του Τατάρ από αυτές τις κάλπες. Για τον δάσκαλο Τουφάν περίπου 8%. Στις προηγούμενες τοπικές εκλογές, ο Ισμαήλ Αρτέρ είχε πάρει το 75% των ψήφων από αυτές τις κάλπες.

Ο Δρ. Σουλεϊμάν Ουλούτσαϊ έδιδε πολλή σημασία σε αυτές τις γειτονιές, στους ανθρώπους τους, στα προβλήματά τους, στις έγνοιες τους. Όταν συναντηθήκαμε μια βδομάδα πριν τις εκλογές, μου είχε πει: ‘Ίσως για πρώτη φορά θα βάψουμε με τα δικά μας χρώματα τις κάλπες του Βαρωσιού’. Πλησίασε πολύ αυτό τον στόχο του, όμως δεν τον πέτυχε. Πήρε καλές ψήφους. Έφτασε στο 39% ο Δρ. Σουλεϊμάν Ουλούτσαϊ.

Ίσως πρώτη φορά στην ιστορία έμειναν στο 52% οι ‘εθνικές’ ψήφοι σε αυτές τις πέντε γειτονιές του Βαρωσιού.

Παρά ταύτα, δεν γκρεμίστηκαν πλήρως τα τείχη της ‘έλλειψης εμπιστοσύνης’ ανάμεσα στους ψηφοφόρους που δεν έχουν το όνειρο της ‘κοινής Κύπρου’ και στρέφουν το πρόσωπό τους πρώτα στην Τουρκία και στην αριστερή πολιτική».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy