Ο Ρώσος Πρόεδρος παραχώρησε υπηκοότητα στον Έντουαρντ Σνόουντεν

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραχώρησε τη ρωσική υπηκοότητα στον Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος διέρρευσε το 2013 απόρρητες πληροφορίες από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA).

Προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Μόσχα, περιλαμβάνει τον Σνόουντεν σε έναν κατάλογο ατόμων στα οποία παραχωρήθηκε η ρωσική υπηκοότητα. Οι σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.


Ο φυγάς Σνόουντεν δήλωσε τον Νοέμβριο του 2020 ότι είχε υποβάλει αίτηση για απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας και ότι θα προσπαθούσε να διατηρήσει παράλληλα και την αμερικανική ιθαγένεια.

Ο πρώην συμβασιούχος με την NSA, ο οποίος είχε αποκαλύψει το 2013 ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθούσε τους πολίτες της, ζει εξόριστος στη Ρωσία μετά τις αποκαλύψεις.

Η Ρωσία εδώ και μερικά χρόνια χαλάρωσε τους αυστηρούς κανόνες παραχώρησης υπηκοότητας, χωρίς πλέον να απορρίπτει την αρχική ιθαγένεια ενός αιτητή.


Ο δικηγόρος του Σνόουντεν, Ανατόλι Κουτσερένα, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο, RIA Novosti, ότι η σύζυγός του Λίντσεϊ Μιλς επίσης θα καταθέσει αίτηση απόκτησης ρωσικής υπηκοότητας, ενώ η θυγατέρα τους ήδη έχει αποκτήσει ρωσικό διαβατήριο, αφού έχει γεννηθεί στη Ρωσία.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ννμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Σνόουντεν έλαβε την ρωσική υπηκοότητα κατόπιν δικού του αιτήματος.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.