Ο σεβασμός στα δικαιώματα φανερώνει τον πολιτισμό ενός τόπου

Της Ελένης Κωνσταντίνου

 

Ο πολιτισμός ενός τόπου μετριέται με το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είχε αναφέρει κατά τη διάρκεια μιας παλαιότερης συνέντευξής μας η Τουρκοκύπρια πολιτικός Μινέ Ατλί. Σχεδόν ένα μήνα μετά που είχε θίξει ακριβώς τις συνεχείς παρεμβάσεις και πιέσεις από πλευράς Τουρκίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Οι εικόνες από τους Τουρκοκύπριους στους δρόμους όπου διεκδικούσαν μεταξύ άλλων και το σεβασμό στην ταυτότητά τους αλλά και στο τι πράττουν είναι νωπές. Όπως και τα λόγια τους για συνεχείς απειλές και παρεμβάσεις ιδιαίτερα στην ελευθεροτυπία, στην έκφραση της άποψής τους.

Μάλιστα και η πρόσφατη καταδίκη του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ, ερήμην του, από τουρκικό δικαστήριο προκάλεσε αντιδράσεις και οργή αφού αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ώρα που είχε επίσης δικαστεί σε «δικαστήριο» των κατεχομένων με την υπόθεση να εκκρεμεί αφού ασκήθηκε έφεση από πλευράς «εισαγγελίας».

Ο Σενέρ Λεβέντ είναι ένας από τους δημοσιογράφους ο οποίος δέχεται κυνηγητό εδώ και χρόνια. Υπάρχουν και άλλοι καθώς και ακτιβιστές που τόσο στα κατεχόμενα όσο και στην Τουρκία αντιμετωπίζουν πιέσεις, κριτική, μέχρι και ποινές φυλάκισης.

Η υπόθεση του Σενέρ Λεβέντ συνέπεσε με την υπόθεση του Τούρκου ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα που του επιβλήθηκε  ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς αναστολή. Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις διεθνώς και μάλιστα το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για το θέμα. Κυρώσεις τις οποίες αναμένουμε να δούμε, αφού μέχρι σήμερα το αυτί της Τουρκίας δεν ιδρώνει.

Η Τουρκία, ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ωστόσο η συνεχιζόμενη άρνησή της να εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις αυξάνει τις ανησυχίες της Ε.Ε. σχετικά με τη συμμόρφωση της τουρκικής δικαιοσύνης με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα. Μα η Τουρκία είναι αυτή που είναι και το έχει δείξει εδώ και δεκαετίες. Από το 1974 παρανομεί και κατέχει παράνομα μέρος της Κύπρου, μιας χώρας μέλους της Ε.Ε. Παραβιάζει σωρηδόν ψηφίσματα του ΟΗΕ και θα κολλήσει σε μια σύσταση για την καταδίκη ενός αγωνιστή; Την ώρα μάλιστα που δεκάδες ακτιβιστές πεθαίνουν στις τουρκικές φυλακές αβοήθητοι;

Την ώρα όμως που δεκάδες ήταν οι αντιδράσεις για το κυνηγητό Τ/κ δημοσιογράφων στα κατεχόμενα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι πτώση 39 θέσεων σημείωσε η Κύπρος στην κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου που δημοσίευσαν για το 2022 οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Η Κύπρος, μια χώρα μέλος της Ε.Ε. βρίσκεται στην 65η θέση με 65,97 βαθμούς για το 2022, ενώ πέρυσι για το 2021 βρισκόταν στην 26η. Τα στοιχεία από μόνα τους θα πρέπει να μας προβληματίσουν και να μας ανησυχήσουν.

Αναντικατάστατη είναι η σημασία της ελευθεροτυπίας για τη δημοκρατία και την ελευθερία και αυτή θα πρέπει να γίνεται σεβαστή σε όλες τις εκφάνσεις της και όχι μόνο όταν δεν μας αφορά.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.