Της Ναταλένα Χαπέσιη

Την ερχόμενη Κυριακή, οι Αμμοχωστιανοί εκλέγουν τον νέο δήμαρχό τους. Σε μία αναπληρωματική εκλογή, μετά το θάνατο του δημάρχου της Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανού, και με τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την πόλη να είναι ραγδαίες, ο νέος επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου θα έχει να διαχειριστεί πολλά και κρίσιμα.

Τι δήμαρχο χρειάζεται η Αμμόχωστος; Και ποιον;

Ο Σίμος Ιωάννου, εκ των διεκδικητών της δημαρχίας της πόλης, έχει ξεκάθαρες θέσεις και απόψεις. Βασική του προτεραιότητα, αν οι Αμμοχωστιανοί τον τιμήσουν με την ψήφο τους, θα είναι η ενεργοποίηση του κόσμου της Αμμοχώστου. «Είναι γεγονός ότι πολλοί συνδημότες μου νιώθουν απογοήτευση και πίκρα από το γεγονός των συνεχιζόμενων διαψεύσεων και πολλές φορές και κοροϊδίας. Είμαι όμως σε θέση να γνωρίζω ότι οι Βαρωσιώτες αγαπούν την πόλη τους, γι’ αυτό όλοι μας θα πρέπει να επιστρατεύσουμε ακόμα και την τελευταία ικμάδα ελπίδας, για να κρατήσουμε την ελπίδα της επιστροφής ζωντανή. Ως δήμαρχος θα είμαι μπροστάρης σε αυτή την προσπάθεια. Παράλληλα, θα πρέπει να επαναφέρουμε το θέμα της Αμμοχώστου στο προσκήνιο σε διεθνές επίπεδο. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα επισκεφτούμε ξανά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα την Επιτροπή Αναφορών υπό τη νέα της σύνθεση, με την οποία θα συζητήσουμε τρόπους περαιτέρω κινητοποίησης με εμπλοκή εάν είναι δυνατόν και άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, για την Αμμόχωστο. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα αξιοποιήσουμε όλους τους Κύπριους ευρωβουλευτές αλλά και άλλους νέους ευρωβουλευτές της συγκεκριμένης Επιτροπής», έλεγε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα μας την περασμένη Κυριακή, ο Σίμος Ιωάννου.

Σήμερα, ζητήσαμε από τρεις ανθρώπους που γνωρίζουν τον Σίμο Ιωάννου να μας πουν δύο λόγια για τον υποψήφιο δήμαρχο της Αμμοχώστου. Μέσα από τα μάτια των φίλων και συνδημοτών του, Κίκη Καζαμία, Κυριάκου Κουρέα και Βάσου Χριστοδούλου, λοιπόν, ο Σίμος Ιωάννου.

Κίκης Καζαμίας: Εμπειρία, αποδοχή, κοινωνική ευαισθησία

«Ο δρ Σίμος Ιωάννου για τριάντα πέντε περίπου χρόνια, με το τέλος των σπουδών του και την επιστροφή του στην Κύπρο, ανήκε στην κατηγορία των ανθρώπων που ήταν πάντοτε, χωρίς διακοπή, στους κάτι περισσότερο από πολύ ενεργούς πολίτες.

Πολύ καλός επαγγελματίας στον τομέα της ιατρικής, με κοινωνικές ευαισθησίες, κυρίως έναντι όσων χρειάζονταν τις υπηρεσίες του, άριστος οικογενειάρχης, κοινωνικά δραστήριος, τόσο μέσα από τις τάξεις των συμπολιτών του Αμμοχωστιανών αλλά και όλων των προσφύγων γενικότερα, όσο και στον τόπο διαμονής του στην ευρύτερη περιοχή της Λεμεσού.

Καταξιώθηκε και επιβραβεύτηκε από τους συμπολίτες του, εκλεγόμενος για τρεις σχεδόν δεκαετίες ως δημοτικός σύμβουλος Αμμοχώστου, με επιστέγασμα την πενταετία 2011 – 2016 που εκλέχθηκε αντιδήμαρχος, αν και η δημοτική ομάδα στην οποία ανήκε δεν είχε την αριθμητική πλειοψηφία. Στις τελευταίες εκλογές διεκδίκησε τη δημαρχία και την έχασε με μόλις δύο τοις χιλίοις.

Η εμπειρία που έχει μαζέψει ο δρ Ιωάννου, η αποδεκτικότητα που εκπέμπει σε μάζες συμπολιτών του πέραν της κομματικής του παράταξης, το μείγμα των γνώσεων, της κοινωνικής ευαισθησίας, της διεκδικητικότητας και των ορθών πολιτικών προτεραιοτήτων που θέτει, όπως αυτές διαφαίνονται στη διακήρυξη της υποψηφιότητάς του, κρίνω ότι διαμορφώνουν ένα σύνολο παραγόντων που δικαιολογούν την υπεροχή της υποψηφιότητάς του έναντι όλων των άλλων ανθυποψηφίων του».

Κυριάκος Κουρέας: Στην πρώτη γραμμή πάντα

«Τον φίλο και σύντροφο Σίμο Ιωάννου τον γνωρίζω από μικρό παιδί στην Αμμόχωστο και ό,τι και να πω είναι λίγο. Αν και ατύχησε στις προηγούμενες εκλογές, είμαι βέβαιος ότι σε αυτές θα είναι ο νικητής για να συνεχίσει το έργο του, αφού πάντα ήταν στην πρώτη γραμμή από οποιοδήποτε πόστο υπηρετούσε. Η Αμμόχωστος ήταν και είναι πάντα η προτεραιότητά του, όπως είναι όλους εμάς τους Αμμοχωστιανούς. Επιλέγουμε Σίμο Ιωάννου για τις θέσεις του, τον καθαρό λόγο του, όπως και για την όλη του επιτυχή σταδιοδρομία. Υπηρέτησε για τα κοινά, είτε από τη Νέα Σαλαμίνα -ποδόσφαιρο και πετόσφαιρα- πάντα με προτεραιότητά του την Αμμόχωστο. Ο Σίμος Ιωάννου μάς αντιπροσωπεύει όλους.

Ως Αμμοχωστιανός που είμαι, πιστεύω ότι χρειαζόμαστε τον Σίμο Ιωάννου, αφού προβάλλει το ότι η Αμμόχωστος δεν είναι μια περίκλειστη πόλη, όπως συνηθίζεται να λέγεται. Αρχίζει από τον Άγιο Λουκά, που είναι η καταγωγή του Σίμου (ήμασταν γείτονες), είναι το κάτω Βαρώσι, είναι η Αγία Παρασκευή, είναι όλη η επαρχία Αμμοχώστου και έτσι νιώθουμε εμείς οι Αμμοχωστιανοί.

Ο Σίμος είναι παράδειγμα οικογενειάρχη, επιστήμονα και πραγματικού αγωνιστή, ο οποίος είναι πιστός στα πιστεύω του».

Βάσος Χριστοδούλου: Από τις φτωχογειτονιές του Αϊ-Λουκά

Συγκλονιστικός ο φίλος, ο συμμαθητής, ο αδελφός Βάσος Χριστοδούλου. Με πολλή συγκίνηση μιλά για τον Σίμο Ιωάννου: «Με τον Σίμο γεννηθήκαμε στην ίδια γειτονιά, στο ίδιο στενό. Μας χώριζαν 2-3 σπίτια. Αναγιωθήκαμε, μεγαλώσαμε μαζί, ήμασταν συμμαθητές από την πρώτη τάξη του Δημοτικού.

Είχαμε αδελφική σχέση, δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω άλλη λέξη για τον Σίμο. Από το Δημοτικό, έδειχνε ο Σίμος τις ικανότητές του και δεν το λέω μόνο εγώ που είμαστε φίλοι κολλητοί.

Σκεφτείτε ότι ήμασταν και κάπως ανταγωνιστές όταν ήμασταν παιδιά. Π.χ. για το ποιος ήταν ο πιο καλός στα Μαθηματικά ή ο πιο καλός κάπου αλλού. Ανταγωνιστικά, αλλά αδελφικά και φιλικά. Είχαμε πάντα τη δική μας αγάπη για τον τόπο που αναγιωθήκαμε, που μεγαλώσαμε, που ανδρωθήκαμε.

Από εφηβική ηλικία ασχολούμαστε με τα κοινά. Από τις μαθητικές μας οργανώσεις ο Σίμος έδειχνε συνεχώς το ενδιαφέρον του για τα κοινά και για τον άνθρωπο περισσότερο. Αξίζει να αναφέρω ότι προερχόμαστε από τη γειτονιά του Αϊ-Λουκά. Ο Αϊ-Λουκάς είναι το βόρειο προάστιο του Βαρωσιού, είναι οι φτωχογειτονιές του Βαρωσιού. Αλλά γεμάτες πορτοκαλεώνες, γεμάτες με τις μυρωδιές του Βαρωσιού.

Η ασχολία του Σίμου με τα κοινά, συνέχισε και μετά το πραξικόπημα και την εισβολή. Το πραξικόπημα και η εισβολή μάς βρήκε στρατιώτες, εμένα σε άλλον τόπο, τον Σίμο σε άλλο τόπο. Τελειώνοντας τον στρατό ο Σίμος ξεκίνησε για σπουδές στην Ουγγαρία. Τελειώνοντας τις σπουδές πήγε στη Λεμεσό και ασχολήθηκε πολύ έντονα με τα κοινά. Ασχολείτο με τον αθλητισμό, με τον πολιτισμό, ασχολήθηκε και με την πολιτική. Όταν λέω πολιτική το εννοώ με την ευρύτερη έννοια της λέξης, με την κοινωνική ζωή του τόπου. Αυτά τα λέω γιατί γνωρίζω τον Σίμο παιδιόθεν. Η ασχολία του με τη Σαλαμίνα, η μεγάλη μας αγάπη. Ήταν η Σαλαμίνα μας, ήταν η πόλη μας.

Συχνά ξεκινούσαμε από τον Αϊ-Λουκά για να πάμε να δούμε θέατρο στο Βαρώσι. Παίζοντας ποδόσφαιρο στον σύλλογο Πρόοδος Αγίου Λουκά, στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη Σαλαμίνα και μετά με τα δημοτικά ως δημοτικός σύμβουλος Αμμοχώστου. Η αγάπη του για την Αμμόχωστο είναι δεδομένη, είναι ο άνθρωπος που ασχολήθηκε με την Αμμόχωστο έντονα μέσα από τον αθλητισμό, τον πολιτισμό μέσα από τη δράση του ως δημοτικός σύμβουλος Αμμοχώστου και στη συνέχεια ως αντιδήμαρχος.

Ως κάτοικοι του Αγίου Λουκά νιώθουμε μια περηφάνια ότι ένας κάτοικος του Αγίου Λουκά, που βγήκε από τις φτωχογειτονιές του, προσπαθεί με αξιώσεις αυτήν τη στιγμή (αλλά και στις προηγούμενες εκλογές) για τη δημαρχία της Αμμοχώστου. Δεν είναι εύκολη θέση.

Βρισκόμαστε συχνά με τον Σίμο. Είτε στο ποδόσφαιρο, αλλά περισσότερο σε κοινωνικές συνάξεις και η έγνοια μας είναι η Αμμόχωστος. Είναι η γειτονιά μας, είναι η λίμνη του Αϊ-Λουκά, είναι το σχολείο που μεγαλώσαμε, το γήπεδο που παίζαμε ποδόσφαιρο, που γρατζουνίζαμε τα πόδια μας… Τούτη είναι η αγάπη του για την Αμμόχωστο. Τούτος εν ο Σίμος, τούτος ήταν και τούτος θα παραμείνει.

Και θα απαιτήσει και θα διεκδικήσει

Ο δήμαρχος της Αμμοχώστου πρέπει να είναι δυναμικός, ΔΕΝ σηκώνει άνθρωπο της καρέκλας. Ο δήμαρχος της Αμμοχώστου δεν πρέπει να κατεβαίνει από τα αεροπλάνα, ούτε από τα αυτοκίνητα. Πρέπει να χτυπά συνέχεια πόρτες για το δίκαιο του αγώνα της Αμμοχώστου. Είμαι σίγουρος για τον Σίμο ότι θα διεκδικήσει αυτά που αξίζουν στην Αμμόχωστο. Δεν είναι ο άνθρωπος που θα σκύψει το κεφάλι και θα πει YES SIR, είναι ο άνθρωπος που θα απαιτήσει και θα διεκδικήσει. Η Αμμόχωστος θέλει άνθρωπο διεκδικητικό. Η δημαρχία Αμμοχώστου δεν είναι μία θέση πολιτική, δεν είναι ο δήμαρχος που έχει να φτιάξει βρύσες κ.λπ. Είναι μια θέση πολιτική και ο Σίμος είναι ο άνθρωπος που μπορεί να χτυπήσει το χέρι του πάνω στο τραπέζι και να διεκδικήσει πράγματα για το Βαρώσι.