Ο Συνεργατισμός στο Ευρωκοινοβούλιο

Με αφορμή το τέλος του ελληνικού μνημονίου και τη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι κύπριοι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στις δηλώσεις τους και στην κατάσταση στην οποία περιήλθε ο Συνεργατισμός.

«Οι συνθήκες που βλέπουμε στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο επιβάλλουν επιτακτικά την εφαρμογή πανευρωπαϊκού σχεδίου εγγύησης καταθέσεων» ανέφερε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (Σ&Δ) Κώστας Μαυρίδης.

Είπε εξάλλου ότι «σήμερα έχουμε καλά νέα» αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο και έδωσε τα εύσημα στον Επίτροπο Μοσκοβισί και στον Πρόεδρο του EurogroupΜάριο Σεντένο.

Το 2015, ανέφερε, κάποιοι έσπρωχναν την Ελλάδα στο γκρεμό, μεταξύ αυτών Έλληνες πολιτικοί, αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ορισμένοι Υπουργοί Οικονομικών.

Είπε επίσης ότι η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στάθηκε απέναντι σε αυτούς, απλώνοντας το χέρι στον ελληνικό λαό «πέρα από Κυβερνήσεις και ιδεολογίες».

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ και των Σ&Δ Δημήτρης Παπαδάκης είπε ότι «αυτές τις μέρες στην Κύπρο εξελίσσεται ένα νέο οικονομικό δράμα».

«Ο μηδενισμός των εγγυήσεων για τη Συνεργατική Τράπεζα της Κύπρου από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οδηγεί σε νέο κύκλο ανασφάλειας στην κυπριακή οικονομία και καλούνται και πάλι οι Κύπριοι πολίτες να πληρώσουν τη νύφη» ανέφερε.

Ο κ. Παπαδάκης έκανε παράλληλα λόγο για τη «ληστεία του 2013 με το περιβόητο bail-in[διάσωση με ίδια μέσα] όπου λειτουργήσαμε ως πειραματόζωα». Ευθύνες, είπε, υπάρχουν στην κυπριακή Κυβέρνηση και στις εποπτικές αρχές της Κύπρου, που «ήταν πολύ κατώτερες των περιστάσεων».

Τέλος, είπε ότι υπάρχουν ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα μπορούσε να συμπεριφερθεί διαφορετικά απέναντι σε ένα κράτος μέλος που μόλις άρχισε να βρίσκει τον βηματισμό του στην οικονομία.

Η Ευρωβουλευτής της Αλληλεγγύης και της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Ελένη Θεοχάρους είπε ότι παρουσιάστηκε ένα “success story” της Ελλάδας, το οποίο θυμίζει το “success story” της Κυπριακής Δημοκρατίας «της οποίας η οικονομία και πάλι κλυδωνίζεται τραγικά».

Κάλεσε παράλληλα όλους να αναλογιστούν πόσο ταλαιπωρήθηκε ο ελληνικός λαός από τα λάθη των ηγεσιών του και τις λανθασμένες συνταγές των μνημονίων «για τις οποίες ευθύνονται το Eurogroup, το ΔΝΤ, η ΕΕ στο σύνολό της».

Είπε ακόμη ότι για να μπορούμε να μιλάμε για “success story”, θα πρέπει να ξαναδώσουμε την αισιοδοξία στον ελληνικό λαό.

Αυτοί που σήμερα χειροκροτούν, συνέχισε η κ. Θεοχάρους, πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να τελεί υπό εποπτεία και καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ έχει ξεπουληθεί ο εθνικός πλούτος.

Χρειάζεται νέος σχεδιασμός με επενδυτικές πρωτοβουλίες, ανέφερε η Ευρωβουλευτής, ενώ κατέληξε, λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν θέλει δανεικά, αλλά ώθηση και κίνητρα για να ξανασταθεί όρθιος.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.