Ο σκληρός κομήτης και η «επιστροφή» του Philae

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος το 80%-90% των εργασιών και μελετών που ήταν προγραμματισμένη να κάνει η διαστημοσυσκευή Philae πάνω στον κομήτη 67P πρόλαβε να τις πραγματοποιήσει πριν ξεμείνει από ενέργεια. Αρχίζουν τώρα να γίνονται γνωστά κάποια από αυτά τα δεδομένα.

O Εκεχαρντ Κουρτ στέλεχος της Γερμανικής Υπηρεσίας Αεροδιαστήματος η οποία έχει τον συντονισμό της αποστολής Rosetta αποκάλυψε ότι από τα πρώτα δεδομένα που έχουν στη διάθεση τους οι επιστήμονες είναι ότι η επιφάνεια του κομήτη είναι πολύ πιο σκληρή από ότι εκτιμούσαν οι επιτελείς της αποστολής όταν την σχεδίαζαν.

Επιπλέον τα στελέχη της αποστολής υποστηρίζουν ότι το Philae θα ξυπνήσει από τη χειμερία νάρκη στην οποία έχει πέσει την προσεχή άνοιξη. Οπως αναφέρουν σε 4-5 μήνες ο κομήτης θα έχει πλησιάσει τον Ηλιο τόσο ώστε να λούζεται ολόκληρος από το φως του μητρικού μας άστρου και έτσι θα μπορούν να επαναφορτιστούν οι μπαταρίες του.

Μάλιστα ο Γκέρχαρντ Σκβελμ πρώην στέλεχος της αποστολής Rosetta και νυν συνεργάτης της NASA ισχυρίζεται ότι τα ρεύματα αερίων που σχηματίζονται γύρω από τον κομήτη λόγω της εξάχνωσης καθώς αυτός μετακινείται προς τον Ηλιο θα επιταχύνουν την πορεία του και άρα θα πλησιάσει τον Ηλιο νωρίτερα από ότι υπολογίζεται και έτσι είναι πιθανό το Philae να ξυπνήσει εντός των επόμενων 2-3 μηνών.

 

To BHMA

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.