Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα!

Του
Ειρηναίου Πίττα

 

Τα κατάφεραν! Κατόρθωσαν ξανά να διαχωρίσουν τον κόσμο. Αφού απέτυχαν να πείσουν για την ανάγκη για εμβολιασμό, αφού απέτυχαν να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση και τις χαλκευμένες ειδήσεις, κατέφυγαν στον εκβιασμό ώστε να «επιτύχουν» την αύξηση των εμβολιασμών. Βασική τους δικαιολογία, αν είναι δυνατόν, είναι ότι το ίδιο πράττουν και άλλες χώρες!

Η παταγώδης αποτυχία τους κρίνεται ως ακόμα μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς πως τα δεδομένα είναι τόσο ξεκάθαρα που μιλούν από μόνα τους. Το μόνο που έπρεπε να κάνουν είναι να βρουν τον κατάλληλο τρόπο να τα επικοινωνήσουν στον κόσμο. Έναν κόσμο για τον οποίο έγιναν σωρεία ερευνών σε πλειάδα χωρών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, όπου σκιαγραφείται η ψυχοσύνθεση όλων όσοι εμφανίζονται σκεπτικοί ή ακόμα και αρνητικοί ενάντια στον εμβολιασμό και περιγράφονται αναλυτικά οι λόγοι που δεν εμβολιάζονται. Παρόλα αυτά το Υπουργείο Υγείας επιδίδετο εδώ και μήνες σε ένα πανηγύρι για τα «υψηλά» ποσοστά εμβολιασμού και την επιτυχία των walk-in. Τι και αν οι επιστήμονες τόνιζαν ότι τα ποσοστά πρέπει να αυξηθούν ακόμα παραπάνω;

Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι ακόμα πιο εξοργιστικά, καθώς δεν εκβιάζουν μόνο όσους ακόμα και σήμερα δεν εμβολιάζονται, αλλά και όσους αναγνώρισαν την τεράστια επιτυχία της επιστήμης με τη δημιουργία του εμβολίου και εμβολιάστηκαν. Ενώ οι επιστήμονες αναφέρονται σε δεδομένα από το Ισραήλ που αποδεικνύουν τα οφέλη αλλά και την ανάγκη της ενισχυτικής δόσης, ειδικά για τους ευάλωτους, η κυβέρνηση αντί να τα επικοινωνήσει καταλλήλως στον κόσμο, επέλεξε την απειλή ότι όσοι δεν τη λάβουν, θα χάσουν το safepass τους.

Μιας και αναφέρθηκα στους επιστήμονες, θυμήθηκαν σήμερα ότι οι αποφάσεις στηρίζονται στις εισηγήσεις τους. Τι και αν πριν περίπου ένα μήνα τούς είχαν στο περιθώριο, τι και αν δεν τους έδιναν τα στοιχεία που ζητούσαν, σήμερα προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες «ρίχνοντάς τους το μπαλάκι».

Στο διά ταύτα, το πιθανότερο είναι πως τα νέα μέτρα, ο εκβιασμός δηλαδή, θα έχει αποτέλεσμα και θα φέρει αύξηση των εμβολιασμών. Και πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Δυστυχώς όμως, αυτό θα γίνει με ανορθόδοξο τρόπο. Η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει αντιληφθεί πως «ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα». Η καχυποψία, η οργή και ο θυμός συσσωρεύονται και αυτό είναι επικίνδυνο για το σύνολο και την κοινωνία ευρύτερα.

Από την άλλη, και τελειώνοντας, η επικοινωνιακή, και όχι μόνο, αποτυχία της κυβέρνησης αλλά και το κατόρθωμά της να διαχωρίσει εκ νέου τον κόσμο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ελαφρυντικό σε όσους ακόμα και σήμερα -σχεδόν ένα χρόνο μετά την εμφάνιση των εμβολίων, τα οποία απέδειξαν πως και εξαιρετικά αποτελεσματικά είναι, αλλά και εξαιρετικά ασφαλή- στηριζόμενοι σε θεωρίες συνωμοσίας και άλλα άλογα και παράλογα αρνούνται πεισματικά να εμβολιαστούν, εξακολουθώντας να πολεμούν την επιστήμη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy