Ο Σολτς δηλώνει πως επιθυμεί να συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς επανέλαβε τη θέση ότι πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια στον ουκρανικό στρατό, σε ό,τι αφορά την προμήθεια οπλικού υλικο, ύώστε να μπορεί να αμυνθεί έναντι της ρωσικής επίθεσης, ωστόσο διευκρίνισε ότι η Γερμανία έχει φτάσει στα όριά της σε ό,τι αφορά την προμήθεια υλικού από τα αποθέματα του ομοσπονδιακού στρατού, δεδομένου μάλιστα ότι η χώρα θα πρέπει να είναι σε θέση να αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης από τη Ρωσία.

Η ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης ARD αναφέρεται στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος Σολτς μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε με τους Προέδρους των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Πολωνίας, και τους Πρωθυπουργούς του Καναδά, της Ιταλίας, της Ρουμανίας και της Μ. Βρετανίας, καθώς και τους εκπροσώπους της ΕΕ σχετικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως διευκρίνισε ο Γερμανός Καγκελάριος, η Κυβέρνηση συνεργάζεται με την γερμανική βιομηχανία και την ουκρανική Κυβέρνηση για την κατάρτιση μιας λίστας με οπλικό υλικό που μπορεί να παρασχεθεί. Σε αυτό περιλαμβάνονται συστήματα αεράμυνας, αντιαρματικά όπλα, πυρομαχικά και ό,τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μάχες του πυροβολικού. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Καγκελάριος Σολτς, η Ουκρανία έχει επιλέξει από αυτή τη λίστα το υλικό που χρειάζεται και «εμείς θέτουμε στη διάθεσή της τα απαραίτητα χρήματα για την αγορά» του.

Παράλληλα, η Γερμανία στηρίζει τους εταίρους του ΝΑΤΟ που προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα σοβιετικής κατασκευής από τα αποθέματά τους, ώστε να αντικαταστήσουν αυτό το υλικό. Ο Γερμανός Καγκελάριος εξήγησε ότι η Γερμανία έχει ήδη αποστείλει στην Ουκρανία οπλικά συστήματα μεγάλης αποτελεσματικότητας και εμβέλειας και θα συνεχίσει να το κάνει, ενώ τόνισε ότι θα στηρίξει τις προμήθειες από τις ΗΠΑ και την Ολλανδία.

«Το να επιλέξει η Γερμανία να ενεργήσει μόνη της θα ήταν λάθος», υπογράμμισε ο Καγκελάριος, σημειώνοντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος  δεν περίμενε αυτή την ενότητα των συμμάχων. Επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να επέμβει στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λέγοντας ότι η ρωσική οικονομία συρρικνώνεται και ο πληθωρισμός αυξάνεται σημαντικά, κάτι που αποτελεί «καταστροφή» για τη Ρωσία. Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της παρακολουθούν στενά τις επιπτώσεις των κυρώσεων και προετοιμάζουν τα επόμενα βήματα, δήλωσε.

Πρόσθεσε, δε, ότι ο πόλεμος έχει μπει σε μια νέα φάση και καταδίκασε την επίθεση του ρωσικού στρατού στα ανατολικά της Ουκρανίας, ενώ ευχαρίστησε τους Γερμανούς πολίτες για την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Ο Καγκελάριος κάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο να προσέλθει σε «σοβαρές διαπραγματεύσεις» και να θέσει τέλος στις μάχες: Μια ειρήνη που θα την υπαγορεύσει ο Πούτιν, όπως εκείνος έχει κατά νου, δεν είναι αποδεκτή, σχολίασε, ο Όλαφ Σολτς.

Ο Ουκρανός Πρέσβης στη Γερμανία, Άντρι Μέλνικ χαρακτήρισε ανεπαρκή τα όσα δήλωσε ο Καγκελάριος. Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων επεσήμανε ότι στο Κίεβο οι δηλώσεις του Καγκελαρίου «προκάλεσαν απογοήτευση και πικρία». Ναι μεν η Ουκρανία χαιρετίζει την προθυμία της Γερμανίας να διαθέσει και άλλους πόρους για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, αλλά εξακολουθούν, όπως είπε, να υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα από ό,τι απαντήσεις: ο Μέλνικ τόνισε ότι είναι ακατανόητο το ότι γερμανικός στρατός δεν είναι πλέον σε θέση να δώσει στην Ουκρανία άλλα οπλικά συστήματα, δεδομένου ότι διαθέτει περισσότερα από 400 άρματα μάχης τύπου Marder, εκ των οποίων τα 100 περίπου διατίθενται για εκπαίδευση και θα μπορούσαν να δοθούν στην Ουκρανία. Αλλά και από τα 800 περίπου μεταγωγικά άρματα τύπου Fuchs που έχει στη διάθεσή του ο γερμανικός στρατός, μεγάλο μέρος τους δεν χρησιμοποιείται, δήλωσε ο Ουκρανός Πρέσβης, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στις προμήθειες οβιδοβόλων, που θα ήταν κρίσιμης σημασίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild οι δηλώσεις του Καγκελάριου προκάλεσαν μεγάλη απογοήτευση στο Κίεβο, καθώς ήλπιζαν σε ξεκάθαρα λόγια, ωστόσο απογοητεύτηκαν πικρά: όχι στην προμήθεια βαρέων όπλων, όχι στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όχι σε μεγάλη στρατιωτική βοήθεια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy