Ο σοβινισμός ένθεν και ένθεν έσπειρε τον πόνο στον κυπριακό λαό

Ο σοβινισμός ένθεν και ένθεν έσπειρε τον πόνο στον κυπριακό λαό

  • Ο Χουσεΐν Ακανσόι, ο οποίος έχασε περίπου 30 συγγενικά του πρόσωπα από τη Σφαγή της Μαράθας, του Σανταλάρη και της Αλόας, βρήκε την τόλμη και έστειλε μήνυμα ειρήνης και επανένωσης της πατρίδας μας

Του Κωστη Πιτσιλλούδη

H Σφαγή της Μαράθας, του Σανταλάρη και της Αλόας (επαρχία Αμμοχώστου), που συντελέστηκε από θρασύδειλους ακροδεξιούς της ΕΟΚΑ Β’ στις 14 Αυγούστου του 1974, είχε ως αποτέλεσμα τη μαζική εκτέλεση 126 γυναικόπαιδων και ηλικιωμένων Τουρκοκυπρίων. Ερχόμενη και πάλι στο φως της δημοσιότητας, μας υπενθύμισε ότι ο εθνικισμός και ο σοβινισμός ένθεν και ένθεν μόνο πίκρα, αίμα και πόνο έσπειραν στον κυπριακό λαό.

Ο Χουσεΐν Ακανσόι, ο οποίος έχασε περίπου 30 συγγενικά του πρόσωπα από τη σφαγή, κήδευσε τη μητέρα του και τέσσερα αδέρφια του στις 27/03, σχεδόν 47 χρόνια από το μαρτυρικό τους θάνατο, βρίσκοντας το θάρρος και την τόλμη να στείλει μηνύματα ειρήνης και επανένωσης του νησιού.

Συγκεκριμένα, στην επικήδεια ομιλία του υπογράμμισε ότι τα γεγονότα ήρθαν ως αποτέλεσμα του εθνικισμού, του οργισμένου φανατισμού και των σάπιων μυαλών, προσθέτοντας ότι η επιθυμία του είναι μία ειρηνική, ενωμένη Κύπρος.

Η ταφή των πέντε Τουρκοκύπριων αγνοουμένων, η οποία έλαβε χώρα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο ταφής των θυμάτων της σφαγής, που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Μαράθα, τελέστηκε μακριά από εθνικιστικές κορώνες, υπό τη μορφή αστικής τελετής.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, καθώς σε ανακοίνωση Τύπου και αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια Ακανσόι, τόνισε ότι η κηδεία δεν έγινε με τον πρέποντα τρόπο, δηλαδή με «δημόσια» τελετή και τιμές μαρτύρων. Πρόσθεσε δε ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει οι ατομικές προτιμήσεις στις κηδείες των μαρτύρων να μην αποκλίνουν των «κρατικών» πρακτικών.

Μετά την αντίδραση του Ερσίν Τατάρ, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Ερχιουμάν, κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να απολογηθεί στις οικογένειες των αγνοουμένων που τάφηκαν. Ο Ερχιουρμάν, απευθυνόμενος προς τον Τατάρ, τόνισε ότι «δεν είναι ενήμερος για τη νομοθεσία στο θέμα που δίνει το δικαίωμα στην οικογένεια να αποφασίσει για την τελετή που θέλει» και τον κάλεσε να σεβαστεί τις αποφάσεις των οικογενειών.

Χρίστος Ευθυμίου: Χρειάζεται να κοιτάξουμε μέσα από τα μάτια της άλλης πλευράς για να βρούμε τον κοινό δρόμο που θα περπατήσουμε

Αναφερόμενος στον Χουσεΐν Ακανσόι, το μέλος της δικοινοτικής ομάδας «Together We Can», Χρίστος Ευθυμίου, σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» τον περιέγραψε ως ένα μειλίχιο, ήρεμο άνθρωπο με την κλασική απλότητα των ανθρώπων της Κύπρου.

«Είναι ταυτόχρονα άνθρωπος με καθαρή σκέψη και προσήλωση στον αγώνα για την ειρήνη, τη συμφιλίωση και την πρόοδο του τόπου», τόνισε.

Η πρώτη συνάντηση μαζί του, πρόσθεσε, δεν προδίδει τον πόνο που κουβαλάει.

«Πολλοί γνώριζαν τον Χουσεΐν για χρόνια, χωρίς κανείς να ξέρει τη φοβερή τραγωδία που βίωσε στα εφηβικά του χρόνια. Από τα φοιτητικά του χρόνια συμμετέχει σε κάθε αγώνα για την ειρήνη στην Κύπρο, για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Γνωστοποίησε ότι σαν ιδρυτικό μέλος της οργάνωσής μας συμμετέχει σε κάθε δράση της και στις δύο πλευρές, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις σε σχολεία, σε συγκεντρώσεις νεολαίας, σε εκδηλώσεις σε πόλεις και κοινότητες, αναγκασμένος να βιώσει ξανά και ξανά τις τραγικές στιγμές που βίωσε, προσπαθώντας να ενημερώσει για τις πραγματικότητες της βίας και των δολοφονιών που διαπράχθηκαν και από τις δύο κοινότητες από το 1963 – 1974.

Ο κ. Ευθυμίου τόνισε ότι η βία του παρελθόντος, οι απαγωγές, οι δολοφονίες, οι μαζικές σφαγές και από τις δύο κοινότητες βρίσκονται στην καρδιά του κυπριακού προβλήματος.

«Η κάθε πλευρά για χρόνια γνώριζε μόνο τη μισή αλήθεια. Χρειάζεται να μάθουμε ολόκληρη την αλήθεια για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το παρελθόν και να οικοδομήσουμε ένα ειρηνικό μέλλον», ανέφερε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται για λίγο να κοιτάξουμε τόσο το παρελθόν όσο και το μέλλον μέσα από τα μάτια της άλλης πλευράς για να βρούμε τον κοινό δρόμο που θα περπατήσουμε.

Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να δυναμώσουμε την κοινή μας δράση για να υπερβούμε μαζί τις υπέρτερες δυνάμεις που μας κρατούν χωρισμένους.

Το ιστορικό πλαίσιο της σφαγής

Κατά τη διάρκεια της 1ης και 2ης τουρκικής εισβολής, οι ΕΟΚΑβητατζήδες συνέλαβαν όλους τους άνδρες των τριών χωριών οδηγώντας τους στο στρατόπεδο πεζικού του Καράολου (Αμμόχωστος). Στη συνέχεια, η πρώτη μέριμνα των σοβινιστών της ΕΟΚΑ Β’ ήταν η λεηλασία των οικιών των τριών χωριών, με πρώτη προτίμηση στα τιμαλφή. Οι πραξικοπηματίες επιδόθηκαν παράλληλα σε συνεχείς βιασμούς γυναικών και παιδιών μέχρι και τη 14η Αυγούστου, όπου και πληροφορήθηκαν την έναρξη της δεύτερης φάσης της εισβολής και οδηγήθηκαν στο φρικιαστικό έγκλημα της σφαγής, καθώς δεν ήθελαν να αφήσουν μάρτυρες για τους βιασμούς και τις ληστείες τους.

Οι θρασύδειλοι της ΕΟΚΑ Β’ έφθασαν σε σημείο να ακρωτηριάσουν και να αποκεφαλίσουν τους εκτελεσθέντες, προτού τους θάψουν πρόχειρα σε σκυβαλότοπο.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του Ελληνοκύπριου στρατιώτη Νίκου Γενιά που έδωσε στη «Χαραυγή» (20/7/1998), ο οποίος κατά την υποχώρηση από τον Πενταδάκτυλο πέρασε από τα τρία μαρτυρικά χωριά. «ΕΟΚΑβητατζήδες με εκσκαφείς άνοιγαν λάκκους και έθαβαν τους γέρους και τα παιδιά που σκότωσαν σε αυτά τα χωριά. Μάλιστα ένας από αυτούς κομπάζοντας μας είπε “εμείς εκάμαμεν τη δουλειά μας…”»

Σημειώνεται ότι η σφαγή των τριών χωριών θεωρήθηκε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας από τον ΟΗΕ, που «διαπράχθηκε από Ελληνοκύπριους και Έλληνες ένοπλους», καθώς αφάνισε σχεδόν εξ ολοκλήρου τον πληθυσμό των τριών χωριών της Μεσαορίας.

 

ΔΕΑ: Συνολικά 994 αγνοούμενοι έχουν ταυτοποιηθεί

 

 

Ο συνολικός αριθμός Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων αγνοουμένων που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 ανέρχεται στους 994. Σημειώνεται ότι στο συνολικό αριθμό ταυτοποιηθέντων δεν περιλαμβάνονται 195 άτομα, τα οποία ταυτοποιήθηκαν από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο των αγνοουμένων.

Τo μέλος της ΔΕΑ, Λεωνίδας Παντελίδης, σε δηλώσεις του στη «Χ» επεσήμανε ότι από τους 994 ταυτοποιηθέντες, οι 712 είναι Ε/κ και οι 282 Τ/κ, ενώ ο συνολικός αριθμός αγνοουμένων ανερχόταν το 2006 σε 2002 (1.510 Ε/κ και 492 Τ/κ).

«Μετά από μία περίοδο πέντε περίπου μηνών, η ΔΕΑ από τις αρχές Μαρτίου συνεχίζει το πρόγραμμά της με εντατικούς ρυθμούς. Στην παρούσα φάση έχουμε περίπου 200 οστά στο εργαστήριο που τυγχάνουν επεξεργασίας. Φυσικά, δεν θα προκύψουν και για τα 200 οστά ταυτοποιήσεις, όμως στα περισσότερα ευελπιστούμε να έχουμε στο άμεσο μέλλον αποτελέσματα», γνωστοποίησε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν βλέψεις για μετατροπή της ΔΕΑ σε Επιτροπή Αλήθειας, ο κ. Παντελίδης διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό, υπογραμμίζοντας πως η ΔΕΑ θα συνεχίσει το έργο της με την υπάρχουσα μορφή μέχρι να ταυτοποιηθεί και ο τελευταίος αγνοούμενος.

«Οι πιθανότητες να οδηγηθούμε στην ταυτοποίηση αγνοουμένων με τη μετατροπή μας σε Επιτροπή Αλήθειας μηδενίζονται και ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να προβούμε σε αλλαγή της δομής της ΔΕΑ», εξήγησε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy