Ο Στέφανος Στεφάνου στον Άστρα για την κατάσταση με τις τράπεζες στις ΗΠΑ

Εχαμε μία νέα κατάρρευση τράπεζας στις Ηνωμένες Πολιτείες και γίνονται ασκήσεις επί χάρτου από τις αμερικανικές αρχές ώστε να μην μεταδοθεί το πρόβλημα στις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη όπως είχε γίνει το 2008.

 

 

 

 

Οι αρχές των ΗΠΑ έκριναν ότι είναι αναπόφευκτη η κρατική παρέμβαση στην αγορά ώστε να αποτρέψουν τη μετάδοση του πανικού και του χάους καθώς και μία νέα μεγάλη τραπεζική κρίση. Θέλω να κάνω αρχή από αυτό τον Κρατικό παρεμβατισμό αλά καρτ που γίνεται στην περίπτωση που τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ναι πρέπει να προσεχθεί πάρα πολύ η κατάρρευση της τράπεζας που αφορά κυρίως στις νεοφυείς εταιρείες. Διαβάζω και εγώ διάφορες τοποθετήσεις που γίνονται τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάρρευση, έχοντας υπόψιν την αρνητική εμπειρία του 2008, όταν στην Αμερική είχε καταρρεύσει η εταιρία Lehman Brothers και συμπαρέσυρε έναν αριθμό από άλλες τράπεζες και ουσιαστικά διέλυσαν το τραπεζικό σύστημα. 

Αυτή η κατάσταση πέρασε τον Ατλαντικό και έφτασε Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ευρωσύστημα με όλες τις προεκτάσεις που συνέβηκαν στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο. Θα θυμάστε τότε ότι η Κύπρος που είχε από δημοσιονομικής άποψης πολύ καλύτερους δείκτες από την πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, ακόμα και από τη Γερμανία που θεωρείται η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τελικά χρεοκόπησε η οικονομία εξαιτίας των τραπεζών και του γεγονότος ότι ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο και οι 2 μεγάλες τράπεζες τότε, η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή Τράπεζα, είχαν 6 με 7 φορές το μέγεθος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Κύπρου. 

Επομένως τα όποια προβλήματα αντιμετώπισαν εξαιτίας των κακών τραπεζικών πρακτικών και της πλημμελούς εποπτείας από την Κεντρική Τράπεζα τότε – αυτές είναι διαπιστώσεις της Κομισιόν – τελικά οδήγησαν την οικονομία σε χρεοκοπία. Άρα είναι πάρα πολύ σημαντικό να δουν τα κράτη πως αντιμετωπίζουν τις όποιες προεκτάσεις. 

Σε σχέση με την επιλεκτική παρέμβαση των κυβερνήσεων, σε σχέση με την κρατική παρέμβαση θα ήθελα και εγώ να το επισημάνω. Οπότε έχει ανάγκη η κοινωνία από στήριξη έρχεται η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και οι περισσότερες κυβερνήσεις που είναι δεξιές και νεοφιλελεύθερες στην Ε.Ε. να δηλώνουν ότι δεν πρέπει να διαθέτουμε πόρους για στήριξη της κοινωνίας. Όταν όμως είναι για τις τράπεζες έρχονται γενναιόδωρα και δίνουν στήριξη στις τράπεζες με λεφτά από τις τσέπες των φορολογούμενων πολιτών και για αυτό είχαμε αυτή την κατάσταση μετά το 2008 στην Ε.Ε., που οδήγησε εκατομμύρια πολιτών στο κοινωνικό περιθώριο και στην φτωχοποίηση. Όλα αυτά, χωρίς να σπάσει μύτη σε σχέση με εκείνους τους τραπεζίτες και τους πολιτικούς βεβαίως που κάλυψαν τους τραπεζίτες που είχαν αυτές τις κακές τραπεζικές πρακτικές που οδήγησαν σε μία πρωτόγνωρη οικονομική κρίση παγκοσμίως, μεγαλύτερη ακόμα και από την παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού το 1929-33. 

Όπως περιγράψατε προηγουμένως πώς μεταδόθηκε η κρίση από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την πτώση της Lehman Brothers πέρασε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έφτασε συστημικά και στην Κύπρο πέρασε από την Ελλάδα. Θυμόμαστε όλοι το PSI και τη ζημιά που έγινε από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων. Ήταν ένα τραπεζικό πλείγμα θα μπορούσε να πει κάποιος κακών χειρισμών που οδήγησαν εκεί που οδήγησαν και την Κύπρο ουσιαστικά;

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και ο Μπαράκ Ομπάμα στα απομνημονεύματά του επισημαίνει τον κακό τρόπο με τον οποίον η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθησε να αντιμετωπίσει την τραπεζική κρίση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη προφανώς επέλεξε αυτό τον επιλεκτικό τρόπο να αντιμετωπίσει την κρίση για να μην παραδεχτεί τις κακές πρακτικές, κυρίως των Γάλλων των Γερμανών. Για να καλύψει τις ευθύνες αυτές, προσπάθησε να επιμερίσει την ευθύνη πάνω στα κράτη μέλη με αποτέλεσμα να δεχτούν πλήγμα εκείνες οι οικονομίες που ήταν πιο εκτεθειμένες. Κυρίως οι οικονομίες του Νότου αλλά και εκείνα τα κράτη τα οποία είχαν ένα τραπεζικό σύστημα υπερμεγέθες με πολλά προβλήματα στη λειτουργία τους και εδώ είναι η περίπτωση κυρίως της Κύπρου αλλά δευτερευόντως και της Ισπανίας. 

Σημειώνω ότι οι Βρυξέλλες τότε είχαν αποδεχτεί η Ισπανία να έχει ειδικό πρόγραμμα μόνο για τις τράπεζες. Εμείς τότε ως κυβέρνηση είχαμε αιτηθεί στις Βρυξέλλες να έχουμε την ίδια προσέγγιση από τη στιγμή που υπήρχε παραδοχή ότι το πρόβλημα στη Κύπρο ήταν τραπεζικό. Δυστυχώς οι Βρυξέλλες προφανώς γιατί στην Κύπρο υπήρχε μία αριστερή κυβέρνηση και γιατί η Κύπρος ήταν πάρα πολύ μικρή και δεν επηρέαζε την ευρωπαϊκή οικονομία τελικά επέλεξαν να πάνε σε ένα πρόγραμμα κουρέματος των καταθέσεων το οποίο ασφαλώς η Κυβέρνηση τότε του Δημήτρη Χριστόφια δεν το είχε αποδεχτεί. Παρά τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις του Νίκου Αναστασιάδη, μέσα σε 14 μέρες από την εκλογή του το είχε αποδεχτεί με αποτέλεσμα να καταστραφεί η κυπριακή οικονομία.

Είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο κάποια στιγμή που θα έχουμε περισσότερο χρόνο θα ήθελα να το ανοίξουμε διότι πέρασε και πολύς καιρός για να καταφέρει αυτό που λέμε το σύστημα να αρθρώσει ή να παραδεχτεί ότι το 2013 ήταν κυρίως τραπεζική κρίση -έγκλημα- και θυμάμαι τί γραφόταν τι λεγόταν.

Το πρόβλημα δεν ήταν κυρίως τραπεζικό. Το πρόβλημα ήταν τραπεζικό. 

Όταν πήγαμε στον μηχανισμό, ως Κύπρος το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν πολύ χαμηλότερο και από αυτά της Γερμανίας. Είχαμε πολύ καλύτερους δημοσιονομικούς και οικονομικούς δείκτες από την πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το πρόβλημα το μεγάλο ήταν οι τράπεζες οι οποίες όπως έχω πει ήταν και πολύ μεγάλες σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας και τα τελευταία αρκετά χρόνια είχαν αναπτύξει πολύ κακές τραπεζικές πρακτικές.

Ενώ η Κεντρική Τράπεζα σφύριζε αδιάφορα και οι κακές πρακτικές είχαν να κάνουν κυρίως με την προσέλκυση ξένων καταθέσεων, κυρίως Ρωσικών, Ουκρανικών και άλλων. Αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν ψηλά καταθετικά επιτόκια για να προσελκύουν τις ξένες καταθέσεις και την ίδια ώρα αυτά τα κεφάλαια δεν καλύπτονταν από οτιδήποτε. 

Επομένως όταν ήρθε η κρίση οι τράπεζες βρέθηκαν με σοβαρότατα προβλήματα και ρευστότητας και άλλων καταστάσεων. Σημειώνω ότι έκαναν και πολύ κακές επενδύσεις εξαιτίας της υπερβάλλουσας ρευστότητας αλλά και λόγω του γεγονότος ότι πολλοί τραπεζίτες θα έπαιρναν μίζες.

Τελικά βρεθήκαμε μπροστά σε αυτή την κατάσταση. Ηρθε το κατεστημένο να φορτώσει την κρίση πάνω στην κυβέρνηση της αριστεράς και του Δημήτρη Χριστόφια. Ήταν εύκολη λύση και ήταν ο τρόπος για να ξεπλυθούν εκείνοι.

Οι τραπεζίτες που φέρουν βαρύτατες ευθύνες για την κρίση όπως και για τον ίδιον τον τότε κεντρικό τραπεζίτη και την ίδια ώρα για να ξεπλύνουν και τα κακώς έχοντα του συστήματος σε βάρος μιας Κυβέρνησης η οποία προσπάθησε να αποτρέψει την κρίση την εν τω μέσω της χειρότερης κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος αλλά και να προστατεύσει την κοινωνία από τις προεκτάσεις αυτής της κρίσης. 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy