Φωτογραφία: Φίλιππος ΧρίστουΑντιπαραθέσεων συνέχεια μεταξύ Ελεγκτικής Υπηρεσίας και Βουλής, για το θέμα της οικονομικής αυτονόμησης της Βουλής.
Στην επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς την Βουλή ημερομηνίας 29 Ιανουαρίου, σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα ότι μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 η Βουλή πρέπει να καταθέσει στοιχεία για την περίοδο 2010-2019.

Επίσης να ετοιμάσει:

– Στρατηγικό Σχέδιο για τις περιόδους 2016-2018 και 2019- 2021,
– Έκθεση πεπραγμένων για το στρατηγικό σχέδιο 2016-2019
– Ετήσιες εκθέσεις
– Οργανόγραμμα
– Αριθμό προσωπικού ανά κατηγορία στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους
– Δαπάνες για μισθούς, επιδόματα και υπερωριακή απασχόληση κατά κατηγορία προσωπικού για κάθε έτος.
– αντίγραφο της κατάστασης καθυστερημένων εσόδων για τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους
– Ανάλυση ιστορικού χρεωστών
– Αριθμό οχημάτων, συνολικό αριθμό διανυθέντων χιλιομέτρων και συνολική κατανάλωση καυσίμων για κάθε έτος
– Κατάσταση ενοικιαζόμενων υποστατικών, όπως εμβαδό, ενοίκιο, όνομα ιδιοκτήτη και πιστοποιητικό έγκρισης.

Σε απαντητική επιστολή ημερομηνίας 7 Φεβρουαρίου ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους κάνει αναφορά στην τροποποίηση του Συντάγματος, για την οικονομική αυτονόμηση της Βουλής και τονίζει ότι η Βουλή θα θεσπίσει νομοθεσία για την εγκαθίδρυση αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του σώματος, με σκοπό την διασφάλιση της πλήρους οικονομικής αυτονομίας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Προσθέτει ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία αναμένεται να τεθεί ενώπιον του Σώματος σύντομα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη το θέμα θα συζητηθεί αύριο κατά τη σύσκεψή των αρχηγών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων στη βουλή.

Επίσης ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής τονίζει ότι υπό το φως των νέων δεδομένων που προκύπτουν, η Βουλή δε δύναται να προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες που είναι αντίθετες με τις πρόνοιες του Συντάγματος και θέτουν οικονομική αυτονομία της Βουλής υπό αμφισβήτηση.

Γενικός Ελεγκτής: Θα γίνει έλεγχος στη βουλή

Με την τροποποίηση του συντάγματος για οικονομική αυτονομία της Βουλής δε σημαίνει και τον αποκλεισμό του ελέγχου της από την Ελεγκτική Υπηρεσία, υπέδειξε σήμερα ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης σχολίαζε την επιστολή του Γενικού Διευθυντή της Βουλής, ο οποίος εκ μέρους του Προέδρου του Σώματος υποδείκνυε στον Ελεγκτή ότι δε μπορεί να διενεργεί έλεγχο στο Κοινοβούλιο, επικαλούμενος το Σύνταγμα αλλά και σχετική νομοθεσία η οποία δεν έχει εγκριθεί ακόμη.

Ο κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος μιλούσε μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι τα κόμματα, μέσα από τις αντιδράσεις τους στην επιστολή, δε φαίνεται να έχουν πρόθεση να αποκλείσουν την Ελεγκτική Υπηρεσία από τον έλεγχο της Βουλής.

Σημείωσε ότι ακόμα και η τροποποίηση του συντάγματος για την οικονομική αυτονόμηση της Βουλής, είναι προφανές δεν αποκλείει τον έλεγχο της από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Έγνοια του, πρόσθεσε, ήταν πιθανή πρόθεση των κομμάτων για νέα τροποποίηση του συντάγματος με ρητό αποκλεισμό της Υπηρεσίας του από τον έλεγχο του σώματος, κάτι που ευτυχώς φαίνεται ότι δεν θα γίνει.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε άγνοια για την αποστολή της συγκεκριμένης επιστολής στον Γενικό Ελεγκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του θεωρεί πως η Βουλή πρέπει να ελέγχεται από την Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως και οι υπόλοιποι κρατικοί θεσμοί που διαχειρίζονται χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου.