Ο συντηρητισµός απέτυχε παγκόσµια!

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Οι έννοιες συντηρητισµός και προοδευτισµός ήταν, είναι και παραµένουν καταλυτικές στις ζωές µας και στη λειτουργία κάθε µορφής εξουσίας. Παραµένουν ακόµα κύριο χαρακτηριστικό των ανθρώπων, τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατοµικό επίπεδο. Έχουν δε οι συγκεκριµένες έννοιες έντονα πολιτικό – ιδεολογικό και κοινωνιολογικό χαρακτήρα µε µεγάλη επίδραση στην κοινωνία. Ο συντηρητισµός, ως πολιτική και κοινωνική προέκταση, είναι υπέρµαχος της προάσπισης αυτών που είναι ήδη δεδοµένα και δεν δηµιουργούν κινδύνους και κραδασµούς στο κατεστηµένο, κυρίως δεν αποδέχεται το σύγχρονο, το καινούργιο, τις ριζοσπαστικές αλλαγές.

Κύρια χαρακτηριστικά των συντηρητικών πολιτικών στις µέρες µας, σε παγκόσµιο επίπεδο, είναι η αποδοχή και η συνεχής διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και ταξικών διακρίσεων. Επενδύουν στον εθνικισµό, το ρατσισµό, την ξενοφοβία. ∆εν είναι καθόλου τυχαίο που τα θέµατα Μετανάστευσης και Προσφύγων εργαλειοποιούνται σήµερα από όλες ανεξαιρέτως τις συντηρητικές κυβερνήσεις, την ίδια ώρα που γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι γενεσιουργές αιτίες είναι οι ιµπεριαλιστικοί πόλεµοι και η εκµετάλλευση των λαών αυτών.

Απέναντι από το συντηρητισµό βρίσκεται ο προοδευτισµός, που ως πολιτική – ιδεολογική τάση υποστηρίζει την ανανέωση και εκσυγχρονισµό συστηµάτων, ιδεών και κοινωνικής οργάνωσης. Οι προοδευτικές και δηµοκρατικές παρατάξεις καθιερώθηκε µέσα από την πορεία του χρόνου να είναι οι υπερασπιστές οικουµενικών και πανανθρώπινων ιδανικών και αξιών. Παλεύουν για το δίκαιο και την κοινωνική δικαιοσύνη, για τα ανθρώπινα δικαιώµατα και τις ατοµικές ελευθερίες του ανθρώπου, για τη δηµοκρατία και την ενδυνάµωση των θεσµών. Έχουν ως προτεραιότητα την υπεράσπιση των εργαζοµένων και των φτωχών λαϊκών στρωµάτων.

Στα καθ’ ηµάς τώρα, µπορεί ο καθένας να διαπιστώσει ποιοι είναι προοδευτικοί και ποιοι συντηρητικοί στην καθηµερινή πολιτική.

Ο ∆ΗΣΥ είναι το κατ’ εξοχήν συντηρητικό κόµµα. Εκπροσωπεί ό,τι πιο συντηρητικό, πεπαλαιωµένο και σκοταδιστικό, έστω και αν επιχειρεί µε λαϊκισµό και επικοινωνιακά παιχνίδια, που µόνο υποκρισία κρύβουν, να συµπεριφέρεται ως το καινούργιο.

Από πού να ξεκινήσει κανένας. Από το τρίπτυχο «πατρίδα – θρησκεία – οικογένεια», χουντικές παρακαταθήκες που στο όνοµά τους κατέστρεψαν την Ελλάδα και έφεραν την καταστροφή της Κύπρου, τις «δήθεν» εθνικόφρονες πολιτικές τους που κάθε φορά που τις προτάσσουν ο λαός µας ζει και ένα ξεχωριστό Βατερλό, ή την ευκολία µε την οποία φλερτάρουν µε φασιστικά µορφώµατα;

Αλλά και στα καθηµερινά δεν είναι η συντηρητική, νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη – ∆ΗΣΥ που έφερε το ξεπούληµα του Συνεργατικού Κινήµατος, ενός οράµατος που συνεπήρε το λαό µας και κράτησε για έναν αιώνα στηρίζοντας τα φτωχά λαϊκά στρώµατα; Προτίµησαν για λόγους καθαρά ταξικούς να πουλήσουν, στην προκείµενη περίπτωση, την υπεραγορά στο περίπτερο.

Το ίδιο και σε σχέση µε τις ιδιωτικοποιήσεις. Ξεπούλησαν την Αρχή Λιµένων, µε µια συµφωνία που αποτελεί καραµπινάτο σκάνδαλο. Σήµερα τις παρενέργειες τις πληρώνει ο λαός. Το ίδιο µε την Επιτροπή Σιτηρών, αφήνοντας γυµνή τη χώρα από στρατηγικά αποθέµατα σε σιτηρά και τους γεωργούς και κτηνοτρόφους σε απόγνωση.

Τι να πει κανείς για την πολιτική τους για τη δηµόσια υγεία που τη θεωρούσαν ως λίπος και έπρεπε να την συρρικνώσουν, για την Παιδεία, τον Πολιτισµό που τον αντιµετωπίζουν ως πάρεργο και όχι ως επένδυση ζωής! Να αναφερθούµε στις πολιτικές για τους νέους που η απόκτηση στέγης αποτελεί πλέον προνόµιο και όχι δικαίωµα, για τους µισθούς των €800 και ας έχουν από δύο πτυχία ή για την κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη τους για τις ευάλωτες και ευπαθείς οµάδες;

Εννιά χρόνια διακυβέρνησης της συντηρητικής δεξιάς του Νίκου Αναστασιάδη – ∆ΗΣΥ είναι πολλά. Από την κυβέρνηση που η µόνη πρωτιά που διεκδικεί στην Ευρώπη είναι η διαφθορά, τα σκάνδαλα και η διαπλοκή, πλέον ο λαός δεν περιµένει τίποτα.

Η κυπριακή Αριστερά, το ΑΚΕΛ ως η κατ’ εξοχήν προοδευτική δύναµη της χώρας µας, δίνουµε ιστορικό ραντεβού για την πατρίδα µας. Σε συνεργασία µε όλες τις προοδευτικές και δηµοκρατικές δυνάµεις να φέρουµε την πολυπόθητη ΑΛΛΑΓΗ! Γιατί η ίδια η ιστορία επιβεβαιώνει ότι ο ∆ΗΣΥ είναι η πιο συντηρητική πολιτική δύναµη µε ένα αµαρτωλό παρελθόν και ένα διεφθαρµένο παρόν, που µόνο αδιέξοδα φέρνουν! Ο συντηρητισµός απέτυχε παγκόσµια! Τώρα είναι η ώρα της προόδου και της δηµοκρατίας.

*Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ, Επαρχιακός Γραµµατέας Λεµεσού

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.