Ο συντηρητισµός και αυταρχισµός ενός υπουργού

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Της Ελένης Μαύρου

Άνοιξαν και τα σχολεία. Και αποκαλύφθηκε µε τον πιο απογοητευτικό τρόπο η γύµνια ενός από τα πιο σηµαντικά υπουργεία για το µέλλον του τόπου και η ακαταλληλότητα του πολιτικού του προϊστάµενου.

Μας διαβεβαίωνε ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδροµος Προδρόµου, πριν λίγες βδοµάδες ότι «η νέα σχολική χρονιά θα είναι µια καινούργια χρονιά µε προσδοκίες και µε ελπίδες».

Στο διά ταύτα, τα µόνα συγκεκριµένα που είχε να ανακοινώσει ήταν η επέκταση και στα γυµνάσια των προβληµατικών «τετραµήνων» (προτού ουσιαστικά αξιολογηθεί η εφαρµογή τους στα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές) και… η δηµιουργία Αρχείου Ιστορίας της Εκπαίδευσης στην Κύπρο!

Κατά τ’ άλλα, µας είπε ότι:

– «Θα» προωθηθούν βελτιωτικές αλλαγές στην ειδική εκπαίδευση εν αναµονή της νέας νοµοθεσίας που… έρχεται τα τελευταία δέκα χρόνια και ενώ συνεχίζει η επιβολή πλαφόν στις προσλήψεις συνοδών για παιδιά µε αναπηρία -καθορίζει, δηλαδή, το Υπουργείο Παιδείας έναν αριθµό, όχι µε βάση τις ανάγκες κάθε παιδιού, αλλά µε βάση τις λογιστικές του πράξεις και αν οι ανάγκες είναι µεγαλύτερες, τότε οι συνοδοί αναλαµβάνουν περισσότερα από ένα παιδί.

– «Θα» υλοποιηθεί σύντοµα ο ηλεκτρονικός µετασχηµατισµός του σχολείου και ας µην κατάφερε ακόµα το αρµόδιο υπουργείο να λύσει το χιλιοειπωµένο πρόβληµα της εγκατάστασης κλιµατιστικών και συστηµάτων εξαερισµού στις τάξεις.

– «Θα» αναπτυχθούν δοµές επαγγελµατικής εκπαίδευσης και ας συνεχίζει να παρατηρείται υπερπληθυσµός σε όλες τις τεχνικές σχολές λόγω των ελλείψεων σε κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ πολλές αιτήσεις απορρίπτονται λόγω έλλειψης θέσεων.

Καµιά κουβέντα για τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιµόρφωσης και τα άλλα απογευµατινά και βραδινά προγράµµατα του Υπουργείου Παιδείας που συνεχίζουν την παράνοµη και απαράδεκτη εργοδότηση χιλιάδων εκπαιδευτικών µε «αγορά υπηρεσιών».

Καµιά κουβέντα για το γεγονός ότι δεν θα επαναπροσληφθούν 116 σχολικοί βοηθοί στα δηµόσια νηπιαγωγεία.

Καµιά κουβέντα για τους πέραν των 900 συµβασιούχων εκπαιδευτικών στη Μέση Εκπαίδευση.

Καµιά κουβέντα για την «αυτονόµηση» των ΜΙΕΕΚ που ουσιαστικά ανοίγει το παράθυρο για την ιδιωτικοποίηση ενός πετυχηµένου θεσµού.

∆υστυχώς, την ανικανότητα, το συντηρητισµό και τον αυταρχισµό του Υπουργού Παιδείας θα πληρώσουν για ακόµη µια φορά τα παιδιά…

Υστερόγραφο:

Είναι γεγονός ότι την πρώτη µέρα στα σχολεία επισκίασε η απόφαση γνωστού διευθυντή σε γυµνάσιο της Λάρνακας να αποβάλει δεκάδες µαθητές που περνούσαν για πρώτη φορά από το δηµοτικό στο µεγάλο σχολείο γιατί δεν του άρεσε το κούρεµά τους! Είναι ο ίδιος διευθυντής που πριν µερικούς µήνες δεν επέτρεψε σε µαθητές να παραλάβουν το απολυτήριό τους στην τελετή αποφοίτησης για τον ίδιο λόγο.

Πιο σοβαρή όµως και από την παράλογη συµπεριφορά του «διευθυντή» ήταν η προσπάθεια του Υπουργού Παιδείας να δώσει κάλυψη σε εξόφθαλµα αντιπαιδαγωγικές και αυταρχικές πρακτικές. Επιτέθηκε στους οργανωµένους γονείς που… σαµποτάρουν τη λειτουργία των σχολείων εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιµότητες! Επιτέθηκε και στα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης που… διαδίδουν fake news! Επέµενε µάλιστα ότι «δεν έγιναν αποβολές, έγιναν συστάσεις» και ας δηµοσιεύθηκαν οι γραπτές αποβολές. Κατά τ’ άλλα ζητούσε «να σεβαστούµε τους θεσµούς»!

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.