Ο συντηρητισμός καλά κρατεί

Της Κάλιας Ανδρέου


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΜε αφορμή την εκδήλωση που διοργάνωσε στο Προεδρικό για τη Μέρα της Γυναίκας, ο Πρόεδρος εξέφρασε με απόλυτη ειλικρίνεια τις απόψεις του γύρω από την ανισότητα που επικρατεί, μεταξύ ανδρών και γυναικών. Συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι οι ίδιες οι γυναίκες που ευθύνονται για τη γυναικεία ανισοτιμία και την υποαντιπροσώπευση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων (!). Ενώ δήλωσε ακόμα ότι οι ίδιες οι γυναίκες πρέπει να υπερασπίζονται τις γυναίκες σε δημόσια αξιώματα που δέχονται επιθέσεις. Είναι ο ίδιος που επέλεξε να διορίσει στο υπουργικό του μόλις μία γυναίκα! Είναι αυτός που επιλέγει για σύμβουλούς του, ανθρώπους που καταφεύγουν σε σεξιστικά σχόλια εναντίον γυναικών. Όταν όμως έχεις για συμβούλους σου τέτοιους, τι να περιμένει κανείς, πέραν των συγκεκριμένων δηλώσεων. Η ομιλία του Προέδρου είναι ντροπιαστική για την κοινωνία μας.

Ο κ. Αναστασιάδης αρνείται να καταλάβει τη βάση των αιτιών της γυναικείας ανισοτιμίας. Από πού αυτή προέρχεται και ποιες οι προεκτάσεις της. Με τέτοιες συντηρητικές, οπισθοδρομικές και πατριαρχικές αντιλήψεις, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα. Η ευθύνη για την αλλαγή στρέφεται προς την κοινωνία ολόκληρη. Και όχι προς τις γυναίκες μόνο. Η δήλωση αυτή είναι το λιγότερο κωμική, μα καθόλου αφελής. Οι πράξεις του ιδίου, δεν μας κάνουν να εκπλησσόμαστε με τέτοιου είδους απόψεις. Αν ακούγαμε κάτι διαφορετικό από τον ίδιο, θα ήταν υποκρισία από μέρους του. Οπότε, δεν έχουμε παρά να συνειδητοποιήσουμε ποιος πραγματικά είναι και ποιες είναι οι προθέσεις του για το μέλλον των γυναικών στην κοινωνία. Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικού κράτους έπληξε τις γυναίκες διπλά. Τις εργαζόμενες και μη. Όταν δεν υπάρχει πλέον κοινωνικό κράτος, δεν υπάρχει επιλογή στην εργασία για όλες τις γυναίκες. Ας αναλογιστούμε μόνο το μηνιαίο κόστος που καλείται να πληρώνει ένα σπίτι, σε έναν βρεφοκομικό. Δεν υπάρχει πλέον επιλογή για τις γυναίκες, η απόφαση είναι μονόδρομος.

Πόσο μάλλον όταν πρέπει να αφήσει το παιδί της σε λιγότερο από 4 μήνες μετά τη γέννησή του. Τόσο διαρκεί η άδεια μητρότητας. Όσο για τη γονική άδεια, αυτή δεν πληρώνεται. Αρρωσταίνει το παιδί, η μάνα μένει στο σπίτι. Απλήρωτη. Αλλά γιατί να απασχολούν τον Πρόεδρο όλα αυτά; Σημασία έχει πόσα μπαίνουν στα ταμεία των μεγαλοκαρχαρίων κάθε τέλος του χρόνου. Όταν υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα κέρδη των επιχειρήσεών τους. Οι δηλώσεις του Προέδρου έχουν μια μεγάλη δόση ειλικρίνειας όσον αφορά στις προθέσεις του. Ξεκάθαρα, υπάρχουν από πλευράς του μηδέν προθέσεις για καταπολέμηση της έμφυλης βίας, της ανισότητας, των πατριαρχικών στερεοτύπων και όλα όσα καθημερινά βάζουν τις γυναίκες σε δεύτερη μοίρα. Η βρόμα δεν φεύγει με ένα «άρωμα γυναίκας», όπως συνηθίζουν να λένε τα ΜΜΕ. Ούτε με το να ρίχνεις την ευθύνη για τα καλά ριζωμένα κοινωνικά στερεότυπα στις γυναίκες. Η βρόμα θα φύγει όταν αναλάβει ο κάθε ένας μας ξεχωριστά τις ευθύνες του.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.