Ο Τατάρ αξιώνει αναγνώριση του ψευδοκράτους και ενταφιασμό της λύσης ομοσπονδίας

Παραλήρημα διχοτομικών απαιτήσεων η απάντηση Τατάρ στον ΠτΔ

 

Για να υπάρχει βάση για συζήτηση των προτάσεων που προτίθεται να καταθέσει ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, θα πρέπει αυτές να συνάδουν με όσα προβλέπονται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, το διεθνές δίκαιο και τα όσα μας επιβάλλουν οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος. Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Τατάρ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Πελεκάνος είπε πως «ουσιαστικά η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς συνεχίζουν τόσο τις προκλήσεις, όσο και την αδιάλλακτη στάση τους. Κάτι που είναι σε πλήρη αντίθεση με τη δική μας στάση και προσπάθεια να επαναφέρουμε το Κυπριακό σε τροχιά επίλυσης, καταθέτοντας  προτάσεις που θα αποφέρουν αμοιβαίο όφελος στις δύο πλευρές και θα συμβάλουν στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος που θα μας επιτρέπει να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο κ. Πελεκάνος. Πρόσθεσε πως «για άλλη μια φορά επαναλαμβάνεται η απαράδεχτη αξίωση της άλλης πλευράς για αναγνώριση ίσων κυριαρχικών δικαιωμάτων στο παράνομο καθεστώς. Κάτι που βεβαίως εξυπηρετεί το στόχο τους να οδηγηθούμε σε λύση δύο κρατών και κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα κάνουμε αποδεκτό», ανέφερε.

Η απάντηση Τατάρ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνιστά ένα παραλήρημα προκλητικότητας και απαράδεκτων διχοτομικών απαιτήσεων, τονίζει με χθεσινή του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ. Ο εγκάθετος της κατοχικής δύναμης, προσθέτει, αξιώνει «κυριαρχική ισότητα», αναγνώριση του ψευδοκράτους και ενταφιασμό της λύσης ομοσπονδίας. Οι απαιτήσεις Τατάρ συγκρούονται με το διεθνές δίκαιο, το πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, αλλά και με το συμφέρον του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Η προκλητικότητα Τατάρ, καταλήγει το ΑΚΕΛ, πατά και πάνω στο παρατεταμένο διαπραγματευτικό αδιέξοδο. Ο στόχος για επανέναρξη των συνομιλιών στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο είναι επιτακτικός γιατί αυτό θα ακυρώσει στην πράξη τους σχεδιασμούς για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού και για διχοτομικές συνταγές.

 

Οι Τ/κ κρατούν αναμμένη τη φλόγα της ελπίδας
Δεν είναι τυχαίο που και μια μεγάλη μερίδα της τουρκοκυπριακής κοινότητας αντιστέκεται στους σχεδιασμούς Ερντογάν – Τατάρ για λύση δύο κρατών και οριστική διχοτόμηση του νησιού μας, επισημαίνει με χθεσινή του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ. Η διαίρεση της πατρίδας μας και η πλήρης ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση της ίδιας της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ένα νέο κύκλο ανασφάλειας για όλους τους Κυπρίους. Η δυναμική αντίσταση των προοδευτικών δυνάμεων των Τ/κ συμβάλλει να μένει αναμμένη η φλόγα της ελπίδας για επανένωση της πατρίδας μας, για απαλλαγή από την κατοχή και τη διαίρεση.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.