Ο Τατάρ διαψεύδει, το κόμμα του επιβεβαιώνει την δήλωση περί παραχώρησης εδάφους 6% στους Ελληνοκύπριους

Κάτω από τον τίτλο «Το UBP επιβεβαίωσε, ο Τατάρ διέψευσε», η Afrika (26.02.20) γράφει ότι ο Ερσίν Τατάρ, λεγόμενος πρωθυπουργός και υποψήφιος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», διέψευσε πως δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα DailyExpress ότι θα μπορούσε να δοθεί έδαφος 6% στους Ελληνοκύπριους και να μειωθεί το ποσοστό που κατέχουν οι Τουρκοκύπριοι από το 36% του συνολικού εδάφους του νησιού σε 30%, σε αντάλλαγμα της αποδοχής του μοντέλου λύσης δύο κρατών στην Κύπρο και της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων σε επιτροπή για το φυσικό αέριο.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι αυτή η δήλωση γινόταν σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει προχθές το UBP, στην οποία αναφερόταν ότι ο Τατάρ είχε πει ότι ήταν έτοιμος να μειώσει το ποσοστό του εδάφους «στον βορρά» από το 36% στο 30%.

Σε δική του χθεσινή δήλωση, ο Τατάρ κάνει λόγο για παρερμηνεία της δήλωσής του στην βρετανική εφημερίδα. «Δεν είναι δικές μου εκφράσεις ότι είμαι έτοιμος να μειώσω από το 36% στο 30% το ποσοστό του εδάφους της τουρκοκυπριακής πλευράς σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, αυτό πηγάζει από ένα λανθασμένο συμπέρασμα», υποστήριξε ισχυριζόμενος ότι η παρεξήγηση συνέβη όταν θέλησε να εξηγήσει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προέβη σε παραχώρηση πέραν του 6% στον χάρτη που έδωσε στην ελληνοκυπριακή πλευρά στο Κραν Μοντάνα και ότι οι Ελληνοκύπριοι είπαν όχι.

Σημειώνοντας ότι η θέση τους στο εδαφικό είναι γνωστή, ο Τατάτ πρόσθεσε: «Στο εκλογικό ανακοινωθέν για την υποψηφιότητα για την προεδρία που εκδόθηκε στις 18 Ιανουαρίου τονίστηκε ξεκάθαρα ότι θα μπορούσαν να γίνουν εδαφικές αναπροσαρμογές αν θα υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο στην βάση της κυρίαρχης ισότητας, όμως αυτές θα μπορούσαν να ήταν κατά τρόπον που δεν θα μετατρέψει ξανά σε πρόσφυγες τον τουρκοκυπριακό λαό. Κανείς να μην ονειρεύεται ότι θα μπορούσε να φτάσει κάπου παραποιώντας τα λόγια μου, χωρίς να με ρωτήσει, χωρίς να πάρει την άποψή μου. […]»

Επανέλαβε ότι αυτό που είπε στην βρετανική εφημερίδα είναι ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό κατέρρευσαν εξαιτίας της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς και ότι πρέπει πλέον να έρθουν στην ημερήσια διάταξη άλλα εναλλακτικά μοντέλα λύσης και κυρίως τα δύο κράτη.

Ο Τατάρ είπε επίσης ότι στην είδηση της εφημερίδας γίνεται ορθώς αναφορά στον ίδιο ως «πρωθυπουργό» και ότι μετά την δημοσίευση της είδησης πήρε πάρα πολλά θετικά μηνύματα από την Βρετανία λόγω της έμφασης που έδωσε στην λύση δύο κρατών και στις απευθείας πτήσεις.

Η Yeni Düzen (26.02.20) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Ο Τατάρ διέψευσε τον εαυτό του».