Ο Τατάρ λέει αυτά που λέει… εμείς τι κάνουμε για να στριμωχτεί;

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις και εξηγήσεις στον κυπριακό λαό γιατί για τριάμισι χρόνια επέδειξε αδράνεια, αδιαφορία και απροθυμία να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών. Να αιτιολογήσει πειστικά και τη σημερινή στροφή και θέση του, όπως αυτή εκφράστηκε στην άτυπη συνάντηση με τον νέο Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην παρουσία της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ότι είναι «έτοιμος να συμμετάσχει σε μια νέα πενταμερή συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουμε στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Όταν στο Κραν Μοντανά φθάσαμε σε ακτίνα συμφωνίας στη βάση λύσης ΔΔΟ, ο κ. Αναστασιάδης δεν αξιοποίησε την ευκαιρία και έβαζε προϋποθέσεις σε σχέση με τα θέματα της πολιτικής ισότητας και της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στα ομοσπονδιακά όργανα. Μήπως τώρα που δηλώνει έτοιμος να ανταποκριθεί σε μια άτυπη πενταμερή συνάντηση, είναι έτοιμος για λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών;

Εάν ο κ. Αναστασιάδης νιώθει τώρα πιο άνετος και μιλά εκ τους ασφαλούς επειδή γνωρίζει ότι ο Ερσίν Τατάρ απορρίπτει τη λύση ΔΔΟ και προκρίνει δύο κράτη, τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι εάν προχωρήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ σε άτυπη πενταμερή συνάντηση θα βρεθεί και ο ίδιος σε πολύ δύσκολη θέση. Γιατί μπορεί ο κ. Τατάρ με οδηγίες της Άγκυρας να προβάλλει και να επιμένει για άλλες μορφές λύσης, αλλά την ίδια ώρα γνωρίζει τόσο η Άγκυρα, όσο και ο κ. Τατάρ ότι δεν είναι εύκολο και χωρίς συνέπειες να θέσουν μια τέτοια θέση στο τραπέζι των συνομιλιών. Η λύση ΔΔΟ είναι η μοναδική μορφή λύσης για την οποία καλείται να εργαστεί ο ΓΓ του ΟΗΕ για τη λύση του Κυπριακού με εντολές όλων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη βάση όλων των ψηφισμάτων και αποφάσεων του Οργανισμού.

Συνεπώς, ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και συνεπής και ειλικρινής έτσι ώστε να μη βρεθεί η πλευρά μας εκτεθειμένη απέναντι στον ΟΗΕ. Εάν Τουρκία – Τατάρ επιμένουν για λύση δύο κρατών, τότε οφείλει ο Πρόεδρος να τους εκθέσει διεθνώς, ώστε η τουρκική πλευρά να βρεθεί στη γωνιά ως η μοναδική αδιάλλακτη για τη μη λύση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.