Ο ταξικός κατώτατος θέλει ταξική αντίδραση

Του Γιάννη Κακαρή


 

Την περασμένη Τετάρτη, η κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός θα είναι στα €940 ακάθαρτα. Δηλαδή μετά από 10 χρόνια που ο υφιστάμενος κατώτατος (σε 9 επαγγέλματα) δεν έχει αναθεωρηθεί και με έναν πληθωρισμό να καλπάζει, αυξήθηκε κατά 16 ολόκληρα ευρώ. Εάν αφαιρέσουμε τις εισφορές του εργαζόμενου στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και το ΓεΣΥ, τότε θα λαμβάνει €837.

Είναι αξιοπρεπής ή ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες; Το ενοίκιο στην καλύτερη είναι €600, το ρεύμα €100/μήνα, τηλέφωνο/internet €50, νερό €20, κοινόχρηστα €30, ψώνια €150, καύσιμα €150. Αν από τα €837 αφαιρέσουμε τα πιο πάνω έξοδα, τότε είμαστε στα -€263. Για ψυχαγωγία ούτε λόγος…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε τα €1.000 ως σημείο αναφοράς για να περιοριστούν οι κίνδυνοι να βρεθεί κάποιος κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση διά του Υπουργού Εργασίας υποδεικνύει ότι δεν πρέπει να είμαστε αχάριστοι! Συγκεκριμένα, εξέφρασε το παράπονό του λέγοντας ότι «ανέμενα από τους εργοδότες και τις συντεχνίες να χαιρετήσουν τη θεσμοθέτηση του ΕΚΜ και μετά να ασκήσουν κριτική». Μάλιστα, σημείωσε ότι πρόκειται για τον ελάχιστο μισθό και διερωτήθηκε: «Ποιος εμποδίζει ένα νέο από το να διαπραγματευτεί μισθό €2.000-€3.000;» Λες και οι όποιες διαπραγματεύσεις εργοδοτών/εργαζομένων γίνονται επί ίσοις όροις και όχι με το πιστόλι στον κρόταφο.


Πέραν των πιο πάνω που αφορούν το ύψος του μισθού, το ζήτημα του κατώτατου έχει να κάνει με το πώς μπαίνει νομικά δεσμευτικό πλαίσιο μίνιμουμ δικαιωμάτων και όρων απασχόλησης για όλους τους εργαζομένους που δεν καλύπτονται από Συμβάσεις. Οι συντεχνίες πρότειναν να καθοριστεί ωριαίος μισθός, ώστε να πολλαπλασιάζεται με τις ώρες εργασίας. Ωστόσο, ούτε η κυβέρνηση ούτε η ΟΕΒ το αποδέχτηκαν, με αποτέλεσμα κάποιος να λαμβάνει αυτόν το μισθό για 38 ώρες την εβδομάδα και άλλος για 48 ώρες. Επίσης, από τον κατώτατο εξαιρούνται οι οικιακοί εργαζόμενοι, οι εργάτες γεωργοκτηνοτροφίας και οι εργαζόμενοι στη ναυτιλία. Δεν καλύπτονται οι νέοι που υποχρεώνονται σε κατάρτιση ή πρακτική για την απόκτηση διπλώματος ή για να μπορέσουν να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Στην περίπτωση εργοδότησης προσώπων ηλικίας μέχρι 18 ετών για περιστασιακή απασχόληση που δεν υπερβαίνει τους δύο συνεχόμενους μήνες, ο κατώτατος μισθός θα μπορεί να μειώνεται κατά 25%! Την ίδια ώρα, αφήνει και άλλα ανοιχτά παράθυρα για αποδυνάμωση των Συμβάσεων.

Είναι λοιπόν προφανές ότι η κυβέρνηση πήρε θέση υπέρ των εργοδοτών και εναντίον των εργαζομένων. Κατά τ’ άλλα αντιδρούν οι εργοδότες και προειδοποιούν ότι ενδεχομένως να μην αντέξουν τόσο υψηλό κατώτατο μισθό και άρα… να έχουμε απολύσεις!

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το παλέψουν οργανωμένα για να ανατρέψουν αυτό το έκτρωμα. Δεν πρέπει να ελπίζουν σε κανέναν άλλο, εκτός από τις δικές τους δυνάμεις.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.