Ο τέως Δήμαρχος Λατσιών Π. Κυπριανού κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης στην υπόθεση του εργοστασίου Astrasol

Τη θέση ότι το εργοστάσιο Astrasol θα μπορούσε να τερματίσει τη λειτουργία του νωρίτερα, εάν το Κράτος και οι Υπηρεσίες του εισάκουαν έγκαιρα τις αγωνιώδεις εκκλήσεις του Δήμου και των επηρεαζόμενων δημοτών του και ελάμβαναν τα αναγκαία μέτρα, διατύπωσε σήμερα ο τέως Δήμαρχος Λατσιών Παναγιώτης Κυπριανού.
 
Ο κ. Κυπριανού παρουσιάστηκε το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ως μάρτυρας υπεράσπισης στην πολύκροτη υπόθεση του εργοστασίου Astrasol, υπεραμυνόμενος των ενεργειών και των μέτρων –προληπτικών και κατασταλτικών- που έλαβε ο Δήμος Λατσιών για την προστασία της υγείας των δημοτών του παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε επιστημονική μελέτη τεκμηρίωσης των ανησυχιών των, όπως ισχυρίστηκε.
 
Διαβάζοντας τη γραπτή του κατάθεση στο πλαίσιο της εξέτασής του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Δήμος Λατσιών έλαβε μέτρα προς κάθε κατεύθυνση ήτοι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Υπουργείο Εσωτερικών (Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως), το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, τον Έφορο Εταιρειών και Επίσημο Παραλήπτη, το Γενικό Εισαγγελέα και τη Δικαιοσύνη.
 
Όλες οι ενέργειες του Δήμου, ως αυτές αναφέρονται σε επιστολές του Δήμου προς την Επίτροπο Διοίκησης, λήφθησαν, σημείωσε, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και ήταν μέσα από αυτές τις ενέργειες που επήλθε ο τερματισμός της λειτουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου.
 
Ο κ. Κυπριανού απαρίθμησε μια σειρά από λανθασμένα, όπως τα χαρακτήρισε, συμπεράσματα στο πόρισμα της Επιτρόπου Διοίκησης, προσθέτοντας ότι «το ζητούμενο για όλους μας, Δήμο Λατσιών και επηρεαζόμενους δημότες, ήταν το κλείσιμο του εργοστασίου και αυτό πετύχαμε, αφού ο Έφορος Εταιρειών και Επίσημος Παραλήπτης ανέλαβε κατοχή του εργοστασίου Astrasol στις 2.6.2009».
 
Όπως είπε, ο Δήμος Λατσιών κατακύρωσε την προσφορά για την κατεδάφιση/αποσυναρμολόγηση των φουγάρων στο εργοστάσιο της Εταιρείας Liasis στην Εταιρεία INLINE Construction Ltd και ήταν έτοιμος πλέον στις 3.6.2009 να δώσει ένα οριστικό τέλος στη λειτουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου. 
 
Επιπρόσθετα, ανέφερε, ο Δήμος Λατσιών στη διαδικασία Αναθεώρησης του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας εισηγήθηκε την απομάκρυνση των οχληρών βιομηχανιών από τις οικιστικές περιοχές, της περιοχής του εργοστασίου Astrasol συμπεριλαμβανομένης. 
 
Ο τέως Δήμαρχος απέρριψε ως απαράδεκτο τον ισχυρισμό του κ. Περδίκη, Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ότι «’συγκατατεθήκαμε’ να τεθεί το εργοστάσιο υπό την κατοχή του Εφόρου Εταιρειών.  Ο Δήμος Λατσιών ήταν αυτός που προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τον Έφορο Εταιρειών για να αναλάβει την κατοχή του εργοστασίου Astrasol και όπως αποδείχτηκε ήταν μια καταλυτική κίνηση αφού, με την ανάληψη της κατοχής από τον Έφορο, τερματίστηκε η λειτουργία του Εργοστασίου Astrasol», είπε.
 
«Απορρίπτω ως απαράδεκτο τον ισχυρισμό του κ. Περδίκη ότι ο Δήμος Λατσιών επέδειξε εγκληματική αδιαφορία και ο ισχυρισμός αυτός καταρρίπτεται από τη σωρεία των ενεργειών που έλαβε ο Δήμος Λατσιών από το έτος 2005 μέχρι και το έτος 2009 οι οποίες φαίνονται από την επιστολή μας προς την Επίτροπο Διοίκησης», ανέφερε περαιτέρω.
 
Είπε επίσης ότι «ο ισχυρισμός του κ. Περδίκη ότι δεν προχωρήσαμε το διάταγμα κατεδάφισης και ‘συγκατατεθήκαμε’ να τεθεί το εργοστάσιο υπό την κατοχή του Εφόρου Εταιρειών με αντάλλαγμα την απόσυρση αγωγής την εν λόγω Εταιρείας, για να τους δώσουμε την ευκαιρία να υποβάλουν ενστάσεις στην Πολεοδομία, απορρίπτεται ως ανυπόστατος και απαράδεκτος». 
 
Αντίθετα, ανέφερε, ο Δήμος Λατσιών συνεργάστηκε και ανέδειξε το όλο θέμα με δημότες των Λατσιών, ανέθεσε την ετοιμασία μελέτης στο Δρα Φεσά, εξασφάλισε εμπεριστατωμένη νομική μελέτη για να υπάρχει υπεύθυνος χειρισμός.
 
Υποστήριξε ακόμη ότι «υπήρξε από κάποιο χρονικό σημείο και μετά εκ μέρους ορισμένων κατοίκων προσπάθεια διασποράς ψευδών ειδήσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέροντας αριθμούς θανάτων από καρκίνο και ατόμων που προσβλήθηκαν από καρκίνο οι οποίοι έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με αρχικές τους δηλώσεις.  Επιπλέον αρνήθηκαν όπως πραγματοποιηθεί επιδημιολογική έρευνα από το Υπουργείο Υγείας που ήταν κάτι που και οι ίδιοι αρχικά απαιτούσαν και στο τέλος προχώρησαν με μαζικές αγωγές προερχόμενες και από  άτομα τα οποία διαμένουν σε μεγάλες αποστάσεις από τον τόπο λειτουργίας του εργοστασίου».
 
Ο κ. Κυπριανού απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς μαρτύρων των εναγόντων «για δήθεν καταπίεση και εκφοβισμό των κατοίκων  από εμένα για να τους αποτρέψω να λάβουν δικαστικά μέτρα εναντίον του Δήμου σχετικά με την λειτουργία του εργοστασίου ASTRASOL».
 
«Θεωρώ ότι το εργοστάσιο Astrasol θα μπορούσε να τερματίσει την λειτουργία του ενωρίτερα εάν το Κράτος και οι Υπηρεσίες του εισάκουαν έγκαιρα τις αγωνιώδεις εκκλήσεις του Δήμου και των επηρεαζόμενων δημοτών του και ελάμβαναν τα αναγκαία μέτρα», όπως υποστήριξε.
 
Κατά την αντεξέτασή του από τον δικηγόρο Λουκή Λουκαΐδη, ο κ. Κυπριανού υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι ο Δήμος δεν γνώριζε το 2004, όταν είχε γίνει καταγγελία από επηρεαζόμενους κατοίκους, ότι το εργοστάσιο, το οποίο γειτνίαζε με τις οικίες τους, χρησιμοποιούσε διχλωρομεθάνιο γι΄αυτό, όπως είπε, είχε ανατεθεί στον στο Δρα Φεσά για να διερευνήσει την καταγγελία αυτή.
 
Σε ερώτηση γιατί ο Δήμος από το 2004 μέχρι και το 2009 δεν προχώρησε στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου, αφήνοντας εκτεθειμένους τους κατοίκους σε κίνδυνο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ήταν πολύ δύσκολο ο Δήμος να αναστείλει την άδεια του εργοστασίου «γιατί δεν είχαμε κάτι το ουσιώδες στα χέρια μας για να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα».
 
Είπε ότι όταν ετοιμάστηκε η έκθεση του κ. Φεσά τότε ο δήμος προχώρησε στην καταχώρηση ποινικής υπόθεσης εναντίον του εργοστασίου.  
 
Με την εξέταση και αντεξέταση του κ. Κυπριανου, οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν την παρουσίαση της μαρτυρίας τους και της εκδοχής τους στην υπόθεση και θα έχουν χρόνο μέχρι τις 5 Ιουλίου για να ετοιμάσουν και να υποβάλουν τις τελικές γραπτές τους αγορεύσεις.
 
Κατά την ακροαματική διαδικασία στις 5 Ιουλίου στις 10.30 το πρωί, το Δικαστήριο θα μπορεί να υποβάλει οποιεσδήποτε διευκρινιστικές ερωτήσεις και ακολούθως θα επιφυλάξει την έκδοση της τελικής του ετυμηγορίας σε κατοπινό στάδιο.
 
Ενάγοντες στην υπόθεση είναι οι Θεοφάνης Χρυσάνθου με την προσωπική του ιδιότητα και ως πατέρας και κηδεμόνας του Σταύρου, ετών 11, αμφότεροι από τα Λατσιά και η Κωνσταντίνα Μπάρκα  με την προσωπική της ιδιότητα και ως μητέρα και συγκηδεμόνας του πιο πάνω παιδιού.
 
Εναγόμενοι είναι οι Σωτήρης Λιασής, Μαρούλα Λιασή και Φοίβος Λιασής από τη Λευκωσία ως επίσης η Αστρασόλ Λτδ, ο Επίσημος Παραλήπτης (ως εκκαθαριστής της περιουσίας της εταιρείας «Liasis Shoelasts Company Ltd»), ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας (Δια Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και Υπουργείου Εργασίας και Τμήμα Πολεοδομίας) και ο Δήμος Λατσιών.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.