Ο θάνατος της Mahsa Amini και η καταστολή των διαδηλώσεων για τα δικαιώµατα των γυναικών στο Ιράν

Σε ψήφισµα που εγκρίθηκε την περασµένη Πέµπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τοποθετήθηκε στις εξελίξεις στο Ιράν µετά τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini στα χέρια της αστυνοµίας «ηθών» της χώρας.

Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τον θάνατο της Mahsa Amini και ζήτησαν να επιτραπεί η «αµερόληπτη και ουσιαστική διερεύνηση του τραγικού θανάτου της και των καταγγελιών για βασανιστήρια και κακοµεταχείριση» από ανεξάρτητη αρµόδια Αρχή και την επιβολή κυρώσεων σε όσους εµπλέκονται. Καταδίκασαν ακόµα την εκτεταµένη χρήση βίας από τις ιρανικές δυνάµεις ασφαλείας και κάλεσαν τις Αρχές της χώρας να απελευθερώσουν αµέσως όσους έχουν φυλακιστεί γιατί ασκούν το δικαίωµά τους στην ελευθερία της έκφρασης. Κάλεσαν τέλος τα Ηνωµένα Έθνη να ξεκινήσουν έρευνα για τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράν.

Η ευρωβουλευτής της Αριστεράς και πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Σχέσεις µε το Ιράν, Cornelia Ernst, δήλωσε σχετικά:

«Καλώ την ιρανική κυβέρνηση να διασφαλίσει µια αµερόληπτη και αποτελεσµατική έρευνα για τον τραγικό θάνατο της Mahsa Amini και τους ισχυρισµούς για βασανιστήρια και κακοµεταχείριση. Η οικογένειά της πρέπει να έχει πρόσβαση στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Ανησυχώ για την αναφερόµενη περιττή ή δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον διαδηλωτών. Προτρέπω τους Ιρανούς αξιωµατούχους να σταµατήσουν αµέσως τη βία κατά των διαδηλωτών, η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε τουλάχιστον 9 αναφερόµενους θανάτους από τις 16 Σεπτεµβρίου. Καλώ τις Αρχές στο Ιράν να επιτρέψουν στον λαό να ασκήσει το δικαίωµά του να διαµαρτυρηθεί χωρίς την απειλή αυθαίρετης σύλληψης, σωµατικής βίας ή θανάτου».

Η Cornelia Ernst πρόσθεσε: «Μου προκαλεί τρόµο η συνεχιζόµενη καταστολή των γυναικών που αντιτίθενται στην υποχρεωτική κάλυψη και προτρέπω την ιρανική κυβέρνηση να σεβαστεί την ελευθερία των Ιρανών γυναικών να επιλέγουν τον δικό τους κώδικα ενδυµασίας. Είναι καιρός να καταργηθούν όλοι οι νόµοι και οι κανονισµοί που εισάγουν διακρίσεις που επιβάλλουν τη χιτζάµπ».

Η Mahsa Amini, µια 22χρονη Ιρανή από την κουρδική µειονότητα, συνελήφθη στις 13 Σεπτεµβρίου από την «αστυνοµία ηθών». Έπεσε σε κώµα λίγο µετά την κατάρρευσή της σε κέντρο κράτησης και πέθανε τρεις µέρες αργότερα. Υπάρχουν αναφορές ότι η Amini χτυπήθηκε στο κεφάλι µε ρόπαλο αν και οι Αρχές δήλωσαν ότι πέθανε από φυσικά αίτια.

Τους τελευταίους µήνες, η «αστυνοµία ηθών» έχει εντείνει τις περιπολίες της, υποβάλλοντας πολλές γυναίκες σε λεκτική και σωµατική παρενόχληση και σύλληψη.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.