Ο θρήνος της Αγγελικής

 Ενα μεταπολεμικό έγκλημα που έμεινε ατιμώρητο

 Ο συγγραφέας Μάριος Φρίξου μέσα από το βιβλίο του παρουσιάζει τη δραματική ζωή μιας Κύπριας μάνας

 

Της Ελένης Κωνσταντίνου

 

Μέσα από τη ζωή μιας σπουδαίας γυναίκας, της Αγγελικής Κυπριανού Χαραλάμπους από την κοινότητα των Λυμπιών, αποκαλύπτονται κάποιες «κρυμμένες» αλήθειες όπου τις είχε σκεπάσει για χρόνια ένα τεράστιο σκοτεινό πέπλο. Το βιβλίο «Αγγελική», του συγγραφέα Μάριου Φρίξου, μας παρουσιάζει την αληθινή ιστορία της γυναίκας αυτής. Τραγικά γεγονότα που από το 1971 μέχρι και το 2005 βασάνιζαν κάθε φορά την ψυχή της. Μια μάνα που θρήνησε για το χαμό των δυο παιδιών της, Χαράλαμπου και Ελένης, που δεν χάθηκαν στον πόλεμο, αλλά στην ειρήνη. Οσο βέβαια μπορεί να θεωρηθεί «ειρήνη» οι συνέπειες του πολέμου, η κατοχή και η μόνιμη απειλή. Οσο μπορεί να θεωρηθεί ειρήνη ο τρόμος ότι μπορεί από στιγμή σε στιγμή το ναρκοπέδιο να ανατινάξει ανθρώπινες ζωές. Ενα μεταπολεμικό έγκλημα του 1977, όπου η φτώχεια και ανέχεια οδήγησαν τα βήματα των δύο παιδιών στο ναρκοπέδιο.

Η Αγγελική αποτελεί για τον συγγραφέα το αιώνιο σύμβολο της κάθε σωστής Κύπριας μάνας, που ενώ υπομένει τις μεγάλες αδικίες, εντούτοις αφιερώνεται ψυχή τε και σώματι στο βωμό της ευτυχίας, για να ζουν τα παιδιά της όσο πιο ευτυχισμένα γίνεται.

Μια πραγματική ιστορία που διαδραματίστηκε τη δεκαετία του ’70 στην κοινότητα Λυμπιών. Εζησε τον πόλεμο και αργότερα έχασε τα παιδιά της επειδή ξένοι και ντόπιοι αποφάσισαν ότι η Κύπρος έπρεπε να διχοτομηθεί. Η ίδια χάθηκε επειδή οι γιατροί δεν έδειξαν την απαιτούμενη επιμέλεια όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διέγνωσαν έμφραγμα.

Η οικογένεια της Αγγελικής, δηλαδή τα εν ζωή παιδιά της, έψαχναν εδώ και χρόνια κάποιο συγγραφέα να τους γράψει την ιστορία της μάνας τους. Οπως μας αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας, τον προσέγγισε η Ελένη, κόρη της Αγγελικής. «Η κόρη της Αγγελικής, η Ελένη, ήταν μια από τους ακόλουθούς μου στο Facebook εδώ και πολύ καιρό κι έτσι αποφάσισε να επικοινωνήσει μαζί μου. Βρέθηκα μαζί με την οικογένεια, άκουσα την ιστορία της μάνας τους και αποφάσισα να δεχθώ την πρόσκληση για να γράψω το βιβλίο αυτό».

Μέσα από συνεντεύξεις με τα παιδιά της Αγγελικής αλλά και άρθρα εφημερίδων της εποχής, καθώς και υλικό το οποίο είχε ήδη συλλέξει η οικογένεια, ο Μάριος Φρίξου προχώρησε στη συγγραφή του βιβλίου. «Ενιωσα από την πρώτη στιγμή πως η οικογένεια ήθελε να γραφτεί το βιβλίο για συναισθηματικούς λόγους. Για να έρθουν στο φως κάποια από τα τραγικά γεγονότα που πέρασε η μητέρα τους και για να της αποτίσουν μια ελάχιστη τιμή με αυτόν τον τρόπο».

Η Αγγελική έζησε τα τραγικά γεγονότα του πραξικοπήματος και της εισβολής. Ο αδελφός της Πέτρος και ο κουνιάδος της Ιάκωβος ήταν αγνοούμενοι. Οπως σημειώνει ο συγγραφέας, πρόσφατα εντοπίστηκαν τα οστά του αδελφού της και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.31ioul

H αποφράδα μέρα

Ο σύζυγός της Φύτος, καπετάνιος στο επάγγελμα, απουσίαζε αρκετό καιρό από δίπλα της. Κάποτε έρχονταν χρήματα από τα ξένα και κάποτε όχι. Καθημερινά πλέον τα δυο αδέλφια γυρνούσαν στα γύρω χωράφια και μάζευαν κάπαρη για να το πωλήσουν για να ζήσουν, κόστιζε μια λίρα η οκκά, σημαντική συνεισφορά για την οικογένεια της Αγγελικής που είχε έξι στόματα να θρέψει.

19 Μαΐου 1977: «Ελενούα μου βούρα! Εννα πουληθεί καλά τούτη η καπαρκά δαμαί!», φώναξε στην αδελφή του ενθουσιασμένος. Ερκουμαι αρφέ μου» του αποκρίθηκε, αισθανόμενη το ίδιο. Αντιθέτως ο φίλος τους ο Κύπρος τους φώναζε επίμονα να μην μπούνε καν στο χώρο εκείνο….

Οπως αναφέρει ο συγγραφέας, στο χώρο της φονικής έκρηξης δεν υπήρχε καμία προειδοποιητική πινακίδα για την ύπαρξη ναρκοπεδίου. Μετά το κακό χτίστηκε στην περιοχή ένα μικρό φυλάκιο, τα ερείπια του οποίου είναι ορατά μέχρι και σήμερα. Ωστόσο αν και επρόκειτο για ένα μεταπολεμικό έγκλημα δεν αναγνωρίστηκε επίσημα ως τέτοιο. Αρκετά χρόνια αργότερα και μετά από επίπονες προσπάθειες των λοιπών παιδιών του Νεόφυτου και της Αγγελικής, οι χαροκαμένοι γονείς αναγνωρίστηκαν επίσημα ως παθόντες πολέμου.

Επίσης, μια άλλη στιγμή που ξεχωρίζει ο συγγραφέας από τον βίο της Αγγελικής, είναι την περιπέτεια της οικογένειας λίγους μήνες μετά το κακό που βρήκε την Αγγελική στο πλοίο, όπου καπετάνιος ήταν ο σύζυγός της Νεόφυτος.

 

«Ο στρατός του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι μπήκε μέσα και τον συνέλαβε. Τον οδήγησαν σιδεροδέσμιο στις ντόπιες φυλακές λόγω του ότι το Μπουμπουλίνα ήταν γνωστό ότι ανά διαστήματα μετέφερε οπλισμό και πυρομαχικά».

 

Πραγματικά συγκλονιστική είναι η περιγραφή του συγγραφέα για την περιπέτεια που έφερε την οικογένεια πιο κοντά, αφού η Αγγελική ένα χρόνο μετά τη φονική έκρηξη το 1978 γέννησε ένα αγόρι που το ονόμασε Χαράλαμπο, ενώ το 1979 γέννησε ένα κορίτσι, την Ελένη, που όπως μας ομολόγησε και η ίδια μοιάζει καταπληκτικά στην συνονόματη αδελφή της που χάθηκε τόσο άδικα.

 

«Το καλύτερο μνημόσυνο για τη μητέρα μας»

Η Ελένη Χαραλάμπους Κασσιανού θυμάται με περηφάνια τη μητέρα της, Αγγελική και όπως μας αναφέρει νιώθει περήφανη εάν καταφέρει το μισό απ’ ό,τι πέτυχε η Αγγελική στη ζωή της. Η ίδια ήρθε στη ζωή δύο χρόνια μετά το χαμό των δυο αδελφών της, Χαράλαμπου και Ελένης. Αν και η μητέρα τους δεν αναφερόταν μπροστά τους στο τραγικό γεγονός, η ίδια παιδάκι αντιλαμβανόταν τον πόνο και τον καημό της, την έβλεπε ντυμένη στα μαύρα. Αργότερα ακούγοντας την ιστορία στο παιδικό μυαλό έμοιαζε σαν παραμύθι και όταν η μάνα έμενε μόνη και έκλαιγε ήξερε ότι το παραμύθι αυτό την βασάνιζε.

Η απόφαση της ίδιας αλλά και των υπόλοιπων εν ζωή αδελφών της να μεταφερθεί σε βιβλίο η ιστορία της μητέρας τους είναι μια προσπάθεια να παραμείνει η μνήμη της για πάντα ζωντανή. Οπως μας ομολογεί η Ελένη μόλις γέννησε η ίδια την Αγγελική της, θαύμασε και αγάπησε ακόμη περισσότερο τη μητέρα της. Ετσι ήθελε στα παιδιά της και στα παιδιά των αδελφών της να αφήσει μια παρακαταθήκη, να ξέρουν τις ρίζες τους, αλλά και να γίνει γνωστή η ιστορία της Αγγελικής και της κάθε Αγγελικής της γενιάς της που έζησε το πραξικόπημα, την εισβολή και τις τραγικές συνέπειές τους με τον χειρότερο τρόπο.

 

 

 

Στα σκαριά το πέμπτο βιβλίο

Ο συγγραφέας ετοιμάζει ήδη το πέμπτο του βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον ερχόμενο χειμώνα κάτω από τον τίτλο «Η ζωή της μια αποκάλυψη», ένα βιβλίο βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα: ετεροφυλόφιλοι έρωτες, εγκλήματα, μυστήριο και θρίλερ.

Μια άλλη πτυχή του συγγραφέα είναι το φιλανθρωπικό έργο, το οποίο κάνει εδώ και αρκετά χρόνια. Ερωτηθείς γι’ αυτό μας αναφέρει ότι ο ίδιος δεν είναι πλούσιος, έτσι ένας τρόπος για να βοηθά συνανθρώπους μας είναι από τα έσοδα από τις πωλήσεις των βιβλίων του. Επειδή βίωσε στο πετσί του την ορφάνια, αφού έχασε τον πατέρα του, βοηθά ιδιαίτερα ορφανά παιδιά. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων των εγκαινίων του Δημοτικού Αμφιθεάτρου Ιδαλίου θα βρίσκεται και σήμερα Κυριακή 31 Ιουλίου, όπου και θα διαθέτει προς πώληση τα τέσσερα βιβλία του και μέρος των εσόδων θα διατεθούν για να στηρίξει πέντε ορφανά αδελφάκια που διαμένουν στην κοινότητα.

31ioulΤο βιβλίο «Αγγελική» το βρίσκει κανείς στα εξής βιβλιοπωλεία:

•Παγκύπρια σε όλα τα βιβλιοπωλεία Πάργα

•Λευκωσία: Σολώνειον, Αγρότης, Φιλοθέου, Μαμ, Νικόλας Λοϊζίδης (Τσέρι), Χαρτί και Καλαμάρι (Λύμπια),

•Λάρνακα: Αcademic and General, Ορόκλινη: Περιδιάβαση, Αντρος Λοΐζου (Ξυλοφάγου)

ή στη σελίδα του συγγραφέα στο facebook: Μάριος Φρίξου.

Επίσης στη διαδικτυακή εκπομπή «Παράθυρο στην κριτική σκέψη» του πολιτικού επιστήμονα Χαράλαμπου Αριστοτέλους ο συγγραφέας παρουσιάζει το βιβλίο του στον τόπο του εγκλήματος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy