Ο θρήνος του ‘Αλλου, γιατί σε έναν πόλεμο κανένας δεν κερδίζει

Ο θρήνος του Άλλου, γιατί σε έναν πόλεμο κανένας δεν κερδίζει

Πέρσες του Αισχύλου: Ο Χορός στο πρόγραμμα Ηρω-ισμοί του ΠΑΦΟΣ 2017

ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Ο ΣΚΙΠΙΩΝ ενώ οι στρατιώτες του αλάτι

σκόρπιζαν στης Καρχηδόνας τα συντρίμμια και τα πτώματα βουνό

Απήγγελλε Ομηρο ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ‘ΡΘΕΙ Η ΜΕΡΑ κι έκλαιγε

Το είδε ο Πολύβιος ο Ιστορικός

Εμείς πότε είδαμε νικητή να κλαίει;

Χάινερ Μύλλερ (μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου)

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος 2017 με το διετές καλλιτεχνικό project Ηρωισμοί σε συνεργασία με το Grotowski Institute στην Πολωνία, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Wroclaw 2016.

Ο στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της διαπολιτισμικής ευαισθησίας μέσα από την ενσυναίσθηση και την κατανόηση για τον Αλλο. Οι δράσεις των Ηρωισμών σχεδιάστηκαν ώστε να ενθαρρύνουν την κινητικότητα, την ανταλλαγή και τον κοινωνικό διάλογο, μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία.

Στην τρίτη δράση του προγράμματος, καλλιτέχνες από Κύπρο, Ελλάδα και Πολωνία συναντιούνται σε καλλιτεχνικό residency στο Grotowski Institute στην Πολωνία, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Wroclaw 2016 τον Σεπτέμβριο του 2016 για να δουλέψουν πάνω στα Χορικά της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας Πέρσες του Αισχύλου.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο θρήνο του Αλλου, των εχθρών, των ηττημένων Περσών μέσα από το αρχαίο λυρικό μέτρο των Χορικών στην αρχαία ελληνική. Η βαθιά θλίψη του αντρικού Χορού είναι προφανής, στην αρχή εμφανίζεται ως ανησυχία για την ήττα των περσικών στρατευμάτων και στη συνέχεια επιβεβαιώνεται πως όλα έχουν χαθεί. Μέσα από τους Πέρσες, ο Αισχύλος επιτρέπει στο αθηναϊκό κοινό, στους νικητές, να μοιραστούν τη συλλογική θλίψη. Γιατί σε έναν πόλεμο κανένας δεν κερδίζει.

Δημιουργική ομάδα: Λούκας Βαλέβσκι (Καλλιτεχνική επιμέλεια). Γιώργος Ονησιφόρου, Στέφανος Φίλος, Mieczyslaw Litwinski, Daniel Monski, Λούκας Βαλέβσκι (Ηθοποιοί, Μουσικοί). Κωνσταντίνος Μελίδης (Ερευνα). Ελενα Kotasvili, Αλέξης Βαγιανός (Εικαστική επιμέλεια). Ελενα Αγαθοκλέους (Συντονισμός προγράμματος), Κωνσταντίνα Peter (Βοηθός παραγωγής).

Το Πέρσες του Αισχύλου: Ο Χορός έχει πρεμιέρα στις 16 Σεπτεμβρίου στο Wroclaw, Grobla στο Grotowski Institute

23 Σεπτεμβρίου στο Εθνογραφικό Μουσείο Πάφου, ώρα 20:30 (είσοδος ελεύθερη)

24 και 25 Σεπτεμβρίου στο Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό, ώρα 20:30 (είσοδος €5)

Για πληροφορίες: τηλ. 99 985232 – 97 879793

ΠΑΡΑΘΥΡΑ 18-9-16 2

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy