Ό,τι μας κάμουν, εν χαλάλιν μας…

Του Γιώργου Δεληγιάννη

Θα χρησιμοποιήσω και θα παραφράσω όρο που περιέλαβε στο προχθεσινό του ρεπορτάζ ο συνάδελφος Κωνσταντίνος Ζαχαρίου για το θέμα του σκανδάλου των «χρυσών» διαβατηρίων και τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τις φωνές και τις παρατηρήσεις, στα χαστούκια και από εκεί στο πυξ–λαξ. Η Κομισιόν, στην οποία είχε η κυβέρνηση στείλει τις θέσεις της, όταν ξεκίνησε αυτό που ονομάζεται «διαδικασία επί παραβάσει» για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμά, αφού διάβασε αυτές, όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκε, αλλά επανήλθε με αυστηρό τελεσίγραφο με ρητή προειδοποίηση για παραπομπή της Κύπρου στο δικαστήριο με την κατηγορία της παραβίασης του δικαίου της ΕΕ!

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι η ασυνήθιστα αυστηρή γλώσσα την οποία έχει χρησιμοποιήσει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της, η οποία φέρει τον ακόλουθο τίτλο με κεφαλαία γράμματα: «Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΛΤΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ “ΠΩΛΟΥΝ” ΤΗΝ ΕΝΩΣΙΑΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ»! Καταλάβατε τι μας λεν λοιπόν οι εταίροι μας; Οι φίλοι του Αναστασιάδη και του Αβέρωφ ουσιαστικά, τους οποίους δεν χάνουν ευκαιρία να επικαλούνται όταν και όποτε τους συμφέρει. Ότι η Κύπρος πουλούσε την ευρωπαϊκή ιθαγένεια (όχι την κυπριακή) για να πλουτίζει. Να πλουτίζει όμως ποιος; Διότι εγώ δεν πήρα χαμπάρι ότι πλούτισα τα τελευταία οκτώ χρόνια, μη σας πω ότι το αντίθετο έγινε. Δεν θα αποφύγω να επαναλάβω αυτό που έλεγαν οι σύνδεσμοι των επιχειρηματιών όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, ότι μέσα από αυτό έφτασε ψωμί στο τραπέζι του κόσμου. Το ίδιο πάνω κάτω λέει και η κυβέρνηση. Η οικονομία της χώρας ήταν στα Τάρταρα μετά το κούρεμα του 2013 και έπρεπε να κάνουν κάτι για να την σηκώσουν.

Άρα, εννοούν ότι κατάντησαν το ΚΕΠ κουρελού, μέσω του οποίου μια χούφτα προνομιούχων (δικηγορικά, λογιστικά γραφεία, developers και άλλοι) έκαναν τα παλούκια τους χρυσά, αλλά επειδή έξω από τους πύργους και τις επαύλεις που χτίζονταν δούλεψε και μια καντίνα που έφτιαχνε σάντουιτς, πλούτισε και αυτός εξίσου. Και να έχει μάλιστα έναν Πρόεδρο, ο οποίος ενώ με τόση αλαζονεία δήλωνε προ μηνών ότι αν αποδειχθεί εμπλοκή του θα παραιτηθεί, προ ημερών τα άλλαξε και μας είπε ότι θα αναλάβει τις ευθύνες του. Και μάλιστα δεν έμεινε εκεί. Μας είπε ότι δεν πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι όσοι εμπλέκονται στις παρανομίες που εντοπίζει το πόρισμα της επιτροπής Νικολάτου. Ανερυθρίαστα… ή κατά το κυπριακότερο… ποθκιάντροπα. Τελικά, ποιοι είναι αυτοί που κοιμούνται και ποιοι αυτοί που θα χάσουν τον ύπνο τους είναι άλλη κουβέντα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.