«Ό,τι τζιαι να κάμετε, εν ισιώνουμε»

Υπερψηφίστηκε η πρόταση ΑΚΕΛ στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κοινωνία

 

Σημαντική μέρα η χθεσινή για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Κύπρου, αφού η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε την πρόταση του ΑΚΕΛ που κατέθεσε ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Κουκουμάς (εναντίον τάχθηκαν το ΕΛΑΜ, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κωστής Ευσταθίου και Ανδρέας Θεμιστοκλέους), ποινικοποιώντας τις ψευδοθεραπείες μεταστροφής χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς την ύπαρξη «συναίνεσης».

Μέσα από εξαντλητικό διάλογο και ανταλλαγή απόψεων μέσα από την Επιτροπή Νομικών της Βουλής, καθώς και τις μαρτυρίες θυμάτων αυτών των ψευδοθεραπειών, που όπως φάνηκε τελούνταν και στην Κύπρο μέσα από διαφόρους τρόπους, όπως ορμονοθεραπείες, εξορκισμούς και άλλα, η πλειοψηφία των βουλευτών αναγνώρισε την ανάγκη να ποινικοποιηθεί η πρακτική με σκοπό τη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου άλλου προσώπου.

Όπως επεσήμανε, για ακόμη μια φορά χθες από το βήμα της Ολομέλειας ο εισηγητής Γιώργος Κουκουμάς, η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ ανταποκρίνεται στις επανειλημμένες εκκλήσεις από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωκοινοβούλιο που χαρακτηρίζουν τις ψευδοθεραπείες μεταστροφής ως βασανιστήρια και καλούν όλα τα κράτη της Ευρώπης και του κόσμου να τις ποινικοποιήσουν. Σημείωσε ακόμη ότι είναι προβληματικό το γεγονός ότι στον 21ο αιώνα χρειαζόμαστε νόμους για κάτι τέτοιο. «Αλλά δυστυχώς τους χρειαζόμαστε και για αυτό το ΑΚΕΛ κατέθεσε την πρόταση αυτή, γιατί στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην κοινωνία ενάντια στις αντιλήψεις ότι ένα ΛΟΑΤΙ άτομο είναι άρρωστο που πρέπει ή μπορεί να θεραπευθεί».

Σε ό,τι αφορά την προφορική τροπολογία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΛΑΜ που εισάγει αναφορά σε άρθρα του Συντάγματος και ευρωπαϊκής σύμβασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων περί ελευθερίας σκέψης, συνειδήσεων και θρησκείας, ο εισηγητής Γιώργος Κουκουμάς εκτιμά ότι νομικά είναι πλεονασμός και πολιτικά εκθέτει όσους νιώθουν την ανάγκη να δίνουν διαπιστευτήρια για να ψηφίσουν την ποινικοποίηση των ψευδοθεραπειών.

 

 

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή
Μέλη της queer collective Κύπρου και της ACCEPT μαζεύτηκαν χθες έξω από τη Βουλή πριν από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας όπου οδηγήθηκε προς ψήφιση η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ που κατέθεσε ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Κουκουμάς, για ποινικοποίηση των «ψευδοθεραπειών».

Μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας κρατούσαν πανό όπου αναγράφονταν μεταξύ άλλων «διεκδικούμε τα αυτονόητα, σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, φυλο-επιβεβαιωτική φροντίδα, απαγόρευση θεραπειών μεταστροφής», «ό,τι τζιαι να κάμετε, εν ισιώνουμε», θέλοντας να στείλουν το μήνυμα ότι οι ψευδοθεραπείες μεταστροφής είναι στην ουσία βασανιστήρια.

 

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy