«Ο τοίχος που χάνεται» από το Ινστιτούτο Γκαίτε

Παρουσιάζεται στο Μόλο της Λεμεσού στις 12 και 13 Ιουνίου

 

Μία ξεχωριστή συλλογή

«Ο τοίχος που χάνεται» παρουσιάζει μια συλλογή από 140 αποφθέγματα σε 14 γλώσσες -στίχους από τραγούδια και ποιήματα, αποσπάσματα από ταινίες, μυθιστορήματα και φιλοσοφικά έργα- που υποβλήθηκαν από τους Ευρωπαίους μέσω της διαδικασίας τοπικών ανοικτών καλεσμάτων.

 

Αφού εμφανίστηκε στη Λευκωσία το περασμένο φθινόπωρο, η εντυπωσιακή εγκατάσταση «Ο τοίχος που χάνεται» ταξιδεύει στο Μόλο της Λεμεσού, όπου θα παρουσιαστεί στις 12 και 13 Ιουνίου 2021. Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο του 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω των μέτρων κατά της COVID-19. «Ο τοίχος που χάνεται» είναι μια δράση του Ινστιτούτου Γκαίτε στα πλαίσια της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία διήρκεσε από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκεμβρίου 2020. Η εγκατάσταση ενώνει αποφθέγματα από την ευρωπαϊκή υψηλή και σύγχρονη ποπ κουλτούρα που αναδεικνύουν τη γλωσσική και πνευματική ποικιλομορφία της Ευρώπης.

«Ο τοίχος που χάνεται» παρουσιάζει μια συλλογή από 140 αποφθέγματα σε 14 γλώσσες -στίχους από τραγούδια και ποιήματα, αποσπάσματα από ταινίες, μυθιστορήματα και φιλοσοφικά έργα- που υποβλήθηκαν από τους Ευρωπαίους μέσω της διαδικασίας τοπικών ανοικτών καλεσμάτων. Αυτή η διαδραστική εγκατάσταση αποτελείται από ένα διάφανο σκελετό από πλέξιγκλας όπου είναι τοποθετημένα χιλιάδες μικρά ξύλινα τουβλάκια, τα οποία είναι χαραγμένα με ρητά στην πρωτότυπη γλώσσα και σε μετάφραση. Μετά την αποκάλυψη της εγκατάστασης, ο κάθε επισκέπτης και η κάθε επισκέπτρια έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μαζί τους τουβλάκια με αποφθέγματα. Καθώς τα τουβλάκια αφαιρούνται σταδιακά από τον τοίχο, το μόνο που μένει στο τέλος είναι το διάφανο πλέγμα από πλεξιγκλάς: ο τοίχος εξαφανίζεται. Αυτή η διαδικασία δείχνει συμβολικά ότι οι τοίχοι που χωρίζουν κοινότητες, λαούς και απλούς ανθρώπους μπορούν να εξαφανιστούν με συλλογική προσπάθεια.

«Ο τοίχος που χάνεται» ξεκίνησε το ταξίδι του στην Κύπρο στις 24 Οκτωβρίου 2020 στην πλατεία Φανερωμένης στη Λευκωσία, όπου ήταν εγκατεστημένος για δύο μέρες. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην εγκατάσταση, να διαβάσουν τα χαραγμένα αποφθέγματα στα ξύλινα τουβλάκια και να πάρουν τα αγαπημένα τους στο σπίτι. Αυτό τους πρόσφερε μια αξέχαστη εμπειρία και μια στιγμή στοχασμού σχετικά με τις ιδέες που εκπροσωπούν τα αποφθέγματα και που δημιουργούν ένα σύνθετο μωσαϊκό του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: 22 674606, [email protected], www.goethe.de/kypros/toixospouxanetai

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.