Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε για εξηγήσεις τον Έλληνα πρέσβη

Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Έλληνας πρεσβευτής την στιγμή που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκαλεί με δηλώσεις του για την αιγιαλίτιδα ζώνη.

Για τις δηλώσεις του παραιτηθέντος ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά σχετικά με τα 12 μίλια κλήθηκε ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα Πέτρος Μαυροειδής στο τουρκικό ΥΠΕΞ σήμερα το πρωί, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα διπλωματικές πηγές.


Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι κλήθηκε για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και για τις δηλώσεις του παραιτηθέντος ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, περί επέκτασης των χωρικών υδάτων ανάμεσα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη (γύρω από τα Αντικύθηρα) αλλά και σε άλλες δύο περιοχές, από τα 6 στα 12 μίλια.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέφρασε Έλληνα Πρέσβη τις ανησυχίες του για τις δηλώσεις Κοτζιά.

Προγραμματισμένη από την περασμένη Παρασκευή, ήταν η συνάντηση του Έλληνα Πρεσβευτή στην Άγκυρα, Πέτρου Μαυροειδή, με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


Αυτό ξεκαθαρίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφορικά με τις πληροφορίες περί έκτακτης κλήτευσης του Έλληνα Πρεσβευτή στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Υπενθυμίσαμε στον Έλληνα πρέσβη το Casus Belli 

Στον Έλληνα Πρέσβη υπενθύμισαν και την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το Casus Belli, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι,


Συγκεκριμένα σημειώνει ότι παρακολούθησαν τις σχετικές ειδήσεις για τα σχέδια του τέως Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά και του Πρωθυπουργού και νέου ΥΠΕΞ της Ελλάδας Τσίπρα για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

«Δεν είναι δυνατόν να δείξουμε ανοχή σε βήματα στα οποία δεν υπάρχει διμερής συμφωνία στο Αιγαίο όπου έχουν ακτές οι δύο χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, η ανακοίνωση της Εθνοσυνέλευσής μας με ημερομηνία 8 Ιουνίου 1995 περιέχει την απαραίτητη πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Εκφράσαμε τις απόψεις και προειδοποιήσεις μας για το θέμα αυτό στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα”, αναφέρεται.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.