Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων, εάν η ΕΕ αυξήσει τους δασμούς σε βάρος αμερικανικών εταιρειών.

“Εάν η ΕΕ θέλει να αυξήσει περαιτέρω τους ήδη τεράστιους δασμούς και (εμπορικούς) φραγμούς στις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί, εμείς απλά θα εφαρμόσουμε έναν δασμό στα αυτοκίνητά τους τα οποία ελεύθερα εισρέουν στις ΗΠΑ”, έγραψε ο μεγιστάνας στο Twitter.

“Θα καταστήσουν αδύνατη την πώληση των αυτοκινήτων μας (και άλλων αγαθών) εκεί. Μεγάλη εμπορική ανισορροπία!”. Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη δυσφορία του για το εμπορικό έλλειμμα, αποδίδοντάς το στις “πολύ χαζές” εμπορικές συμφωνίες και πολιτικές μας”.

Επαναλαμβάνοντας τις θέσεις που είχε παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 για τον προεδρικό θώκο, ο Τραμπ επεσήμανε ότι οι εμπορικές συμφωνίες καταλήγουν να δίνουν τις αμερικανικές θέσεις εργασίας και τον πλούτο “σε άλλες χώρες που μας εκμεταλλεύονται εδώ και χρόνια”. “Γελάνε με το πόσο χαζοί υπήρξαν οι ηγέτες μας. Φτάνει!”, συμπλήρωσε.

Την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την επιβολή τελωνειακών δασμών ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών της ΕΕ με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να μιλά για αντίμετρα.

Σε μια άλλη εξέλιξη ο Τραμπ επαίνεσε τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, έπειτα από την ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας να άρει το όριο των δύο θητειών στην προεδρία, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε ο Σι να μπορεί να παραμείνει στο αξίωμα επ` αόριστον, σύμφωνα με το CNN.

“Είναι πλέον ισόβιος Πρόεδρος, ισόβιος Πρόεδρος. Και είναι σπουδαίος”, δήλωσε ο Τραμπ σε μια κεκλεισμένων των θυρών εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων στη Φλόριντα, σύμφωνα με ένα ηχητικό απόσπασμα που μετέδωσε το CNN. “Και κοιτάξτε, μπόρεσε και το έκανε. Πιστεύω είναι σπουδαίο. Ισως χρειαστεί να το δοκιμάσουμε και εμείς αυτό κάποια στιγμή”, είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος υπό τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα υποστηρικτών του.

Σύμφωνα με τροποποίηση του συντάγματος των ΗΠΑ, που επικυρώθηκε το 1951, οι θητείες των Αμερικανών Προέδρων περιορίζονται σε δύο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα ανακοίνωσε στις 25 Φεβρουαρίου την άρση του ορίου των δύο θητειών για την παραμονή στην προεδρία.

Το κοινοβούλιο της Κίνας ξεκινά την ετήσια συνεδρίαση του τη Δευτέρα, και αναμένεται να εγκρίνει την τροποποίηση αυτή του συντάγματος. Στα σχόλια του ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Σι “έναν σπουδαίο κύριο”, σημειώνοντας: “Είναι ο πιο ισχυρός (Κινέζος) Πρόεδρος της τελευταίας εκατονταετίας”. Ο μεγιστάνας πρόσθεσε πως ο Σι του συμπεριφέρθηκε “εξαιρετικά καλά” κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο τον Νοέμβριο. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.