Ο Τραμπ καλεί ξανά τους κυβερνήτες να καλέσουν την εθνοφρουρά και καπηλεύεται τον Τζορτζ ΦλόιντΜε νουθεσίες στους κυβερνήτες να κατεβάσουν την εθνοφρουρά στους δρόμους ενάντια στις διαδηλώσεις, αλλά και με καπηλεία του ονόματος του Τζόρτζ Φλόιντ, διάνθισε την ομιλία του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, είπε πως πρότεινε σε ορισμένους κυβερνήτες να καλέσουν την εθνοφρουρά ενώπιον των διαδηλώσεων που προκάλεσε ο θάνατος του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη σύλληψή του. «Προτείνω σε κάποιους από αυτούς τους κυβερνήτες που είναι πολύ υπερήφανοι… Μην είστε υπερήφανοι. Ολοκληρώστε τη δουλειά. Θα καταλήξετε να κάνετε πολύ μεγαλύτερο καλό στο τέλος, καλέστε την εθνοφρουρά. Καλέστε εμένα», δήλωσε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο. «Πρέπει να κυριαρχήσετε στους δρόμους. Δεν μπορείτε να επιτρέπετε αυτό που συμβαίνει, να συμβαίνει», συμπλήρωσε.

Λίγες στιγμές,αργότερα και με αφορμή την ελάχιστη μείωση της ανεργίας ο Τράμπ, ισχυρίστηκε ότι είναι μια «σπουδαία ημέρα» για τον Τζορτζ Φλόιντ…

«Ελπίζω ότι ο Τζορτζ μας βλέπει από εκεί ψηλά και σκέφτεται ότι αυτό που συμβαίνει στη χώρα είναι μεγαλειώδες. Είναι μια μεγάλη ημέρα για εκείνον, μια μεγάλη ημέρα για όλον τον κόσμο», είπε ο Τραμπ, καπηλεύοντας το όνομα του Τζόρτζ Φλοιντ, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι: «Είναι μια μεγάλη, σπουδαία ημέρα όσον αφορά την ισότητα», την ώρα που οι διαδηλώσεις που συνεχίζονται αμείωτες, στοχεύουν τον ρατσισμό, την αστυνομική βία και τις ανισότητες που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)