Ο Τσε ο πατέρας της και ο Φιντέλ ο θείος…

Της Έλπις Γεωργίου

Κανείς άλλος δεν είναι ο Τσε! Αφοπλιστική η Αλέιδα Γκεβάρα… «Το γεγονός ότι είμαι κόρη του Τσε Γκεβάρα», τονίζει, δεν σημαίνει ότι έχω την ίδια αξία με αυτόν! Προσθέτει δε ότι η ίδια είναι αποτέλεσμα ενός θυελλώδους έρωτα!

Τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοι στον «Διάλογο» είχαμε την τιμή στις 30 Ιουνίου να υποδεχθούμε την Αλέιδα στον Άστρα, όταν ήρθε και μίλησε στην εκπομπή Ιστορικές Διαδρομές!

Η Αλέιδα, παιδίατρος στο επάγγελμα, είναι στο νησί προσκεκλημένη του Κυπρο-Κουβανικού Συνδέσμου Φιλίας.

Την άκουγα λοιπόν και οφείλω να ομολογήσω ότι ανατρίχιασα… ζήλεψα επίσης! Ζήλεψα γιατί άκουγα τι σημαίνει να μεγαλώνεις δίπλα από αληθινούς επαναστάτες. Ζήλεψα γιατί η ίδια έζησε την επανάσταση. Ο Τσε, ο πατέρας της και ο Φιντέλ, ο θείος της, όπως τον αποκάλεσε!

Σύμφωνα με την Αλέιδα Γκεβάρα, η λαϊκή δύναμη υπάρχει, απλά πρέπει να οργανωθεί και να μπει στο σωστό κανάλι.

Το σημαντικό στις επαναστάσεις είναι η διαμόρφωση της συνείδησης του λαού και το να κατανοήσει την πραγματική του ισχύ. Η Αλέιδα σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε την πορεία για σοσιαλισμό», τόνισε τις αξίες του σοσιαλισμού και ανέφερε πως οι λαοί της Λατινικής Αμερικής έχουν κοινούς στόχους και πρέπει να γίνουν αυτάρκεις, ώστε να μην έχουν εξαρτήσεις από το ξένο κεφάλαιο.

Όταν κλήθηκε να πει για την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κούβας ήταν ξεκάθαρη: «Ο αποκλεισμός από τις ΗΠΑ δεν έχει ποτέ τερματιστεί. Ίσως ο Ομπάμα να συμπεριφέρθηκε πιο έξυπνα από άλλους Αμερικανούς Προέδρους, αλλά επί θητείας του Ομπάμα η Κούβα ήταν στη χειρότερη θέση.

Σήμερα ο Τραμπ συμπεριφέρεται με χονδροειδή τρόπο», είπε χαρακτηριστικά!

Σημείωσε επίσης ότι ο κουβανικός λαός δεν θα αποδεχτεί ποτέ τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ και αγωνίζεται για ειρήνη, αλλά με αξιοπρέπεια και κυριαρχία και το ίδιο απαιτεί για κάθε λαό στην υφήλιο.

Η Αλέιδα ρωτήθηκε και για την Κούβα τού αύριο. Υπάρχει κατά την άποψή της η πιθανότητα να βρεθεί ένας νέος ηγέτης του εκτοπίσματος του Φιντέλ Κάστρο ή ένας νέος επαναστάτης, όπως ο πατέρας της, για να εμπνεύσουν τον κουβανικό λαό.

«Θα σας πω μόνο ότι δεν θα ήθελα να είμαι στα παπούτσια του σημερινού Προέδρου, υπό την έννοια ότι αναπόφευκτα θα υπάρχει σύγκριση με τον Φιντέλ. Ο λαός μας ήταν μαθημένος να έχει ηγέτες όπως ο Φιντέλ Κάστρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τον πατέρα της, μας είπε ότι τον θυμάται έντονα και νιώθει ευτυχής και περήφανη, γιατί αυτός καταφέρνει να «αναπαράγεται» μέσα όχι μόνο από τη δική της μνήμη, αλλά και από τις μνήμες και τις ιστορίες χιλιάδων ανθρώπων, τους οποίους ενέπνευσε κι ας δεν τον έχουν γνωρίσει ποτέ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.