O Tσίπρας για Brexit, Κοτζιά και Τουρκία

Η Ελλάδα θα υποστηρίξει την παράταση της μεταβατικής περιόδου σε σχέση με το Brexit, αν το ΗΒ αιτηθεί κάτι τέτοιο από την ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδα Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον Τύπο μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα να αρθεί γρήγορα το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, την οποία απέδωσε σε “πολιτικούς συσχετισμούς στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου” και σημειώνοντας ότι “στηρίζουμε τις προσπάθειες του διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρούμε πως υπάρχουν τρόποι για να μην διολισθήσουμε στο παρελθόν, για να αποφύγουμε την επαναφορά των φυσικών και προστατευόμενων συνόρων επί ιρλανδικού εδάφους, ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας”.

Σε σχέση με την πρόσφατη ένταση με την Τουρκία και τις κινήσεις του ωκεανογραφικού Μπαρμπαρός, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν κομμάτι των ευρωτουρκικών, και σε αυτό το πλαίσιο είχε την δυνατότητα να συναντηθεί με την Α.Μέρκελ και τον Εμ.Μακρόν που τον πληροφόρησαν ότι θα μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με τον Ερντογάν πριν το τέλος του έτους. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ως εθνική γραμμή την προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων κάνοντας τις κατάλληλες αμυντικές και διπλωματικές κινήσεις, αλλά χωρίς κορώνες. Τέλος υπενθύμισε ότι ο ίδιος τίθεται υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό και πως ο ίδιος είναι πρωτεργάτης της προσπάθειας να υπάρξουν γέφυρες και διάλογος. Υπενθύμισε ωστόσο ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Μάρτιο διατύπωσε “κρυστάλλινες” συστάσεις προς την Τουρκία για τη στάση της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός είχε σειρά συναντήσεων με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι, τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας Μεντβέντεφ, τους Αντιπροέδρους της Ινδίας και της Ινδονησίας, αλλά και τον Πρωθυπουργό της Κίνας.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός επέκρινε την Αυστριακή Προεδρία για έλλειψη βούλησης να λύσει το θέμα, τόνισε ότι το κοινό σύστημα ασύλου πρέπει να αναμορφωθεί πριν τις ευρωεκλογές και επεσήμανε ότι η πολιτική των διαρκών αναβολών και καθυστερήσεων δεν ωφελεί κανέναν. Το ίδιο δήλωσε ότι ισχύει και για τις συζητήσεις για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμός, τον λεγόμενο πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

“Ούτε και ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων να χρησιμοποιείται μόνον σαν πυροτέχνημα στον αέρα, χωρίς χειροπιαστά αποτελέσματα”, προειδοποίησε. “Επίσης, η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ευρώπη και να είναι ουσιαστική και δημοκρατική”.

“Η Ευρώπη δεν μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση της μπαλώνοντας τα σκισμένα ρούχα από την προηγούμενη.
Χρειαζόμαστε νέους, κοινούς θεσμούς, προσανατολισμένους, όχι στη λιτότητα, αλλά στην οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη της Ευρωζώνης”, είπε ο Πρωθυπουργός.

Λήξαν το θέμα Κοτζιά:

Τέλος σε ό,τι αφορά το θέμα Κοτζιά, ο Πρωθυπουργός το χαρακτήρισε λήξαν, επεσήμανε ότι ο πρώην υπουργός έχει θέσει τον πήχη πολύ ψηλά, σημείωσε ότι θα συνεχίσει να τον συμβουλεύεται, και προειδοποίησε όλα τα μέλη της κυβέρνησης να φορούν το “καπέλο της εθνικής γραμμής” κάθε φορά που βρίσκονται στο εξωτερικό. Απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και αρνήθηκε να δώσει την προσωπική επιστολή του Ν.Κοτζιάς προς τον ίδιο, στη δημοσιότητα.
Υπενθύμισε δε ότι ο ίδιος θα μείνει στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy