Παραθυρά/ Ορίζοντας/ Φωτογραφία: Δημήτρης Βαττής

Ο Βασιλιάς Ληρ στον ΘΟΚ σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις

Η τρικυμία που δέρνεται μέσα μου έχει σκληρύνει
τη σάρκα μου, μόνο έναν πόνο μπορεί να νιώσει:
την αχαριστία των παιδιών μου!

 

Από την Κεντρική Σκηνή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου το αριστούργημα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Βασιλιάς Ληρ, σε σκηνοθεσία του σημαντικού Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις. Για πρώτη φορά επί σκηνής ΘΟΚ η συγκλονιστική ιστορία ενός ανθρώπου που από βασιλιάς έγινε σκιά του εαυτού του.

Με όχημα τη νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, ο Τσέζαρις Γκραουζίνις συνδιαλέγεται με τη ζοφερή ιστορία του Ληρ, αναπλάθοντας σκηνικά τον σαιξπηρικό ποιητικό λόγο και προκρίνοντας μια σύγχρονη ατμοσφαιρική διάστασή του. Μαζί του μια εξαιρετική ομάδα συντελεστών και ηθοποιών, με τον Βαρνάβα Κυριαζή στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου: «Ο Βασιλιάς Ληρ εκθέτει το εύρος και το βάθος της ανθρώπινης εμπειρίας μέσα από ένα απλό οικογενειακό σχήμα. Ένας πατέρας αποφασίζει να μοιράσει το βασίλειό του στις τρεις κόρες του, θέτοντας ως μοναδικό προαπαιτούμενο την αγάπη και την αφοσίωσή τους. Προδομένος και τυφλωμένος από την ίδια του τη μεγαλομανία, παραδέρνει ταπεινωμένος, στα όρια της παραφροσύνης, και πασχίζει να λυτρωθεί. Μια τραγωδία για την ερημιά της ανθρώπινης ψυχής, τη φύση της εξουσίας, τις έννοιες της ηθικής και του δικαίου, καθώς και για τον κραταιό ρόλο της αγάπης.»

Από τη πλευρά του ο σκηνοθέτης σε συνέντευξη του στο περιοδικό Μάσκα (τχ. 6) ανάφερε μεταξύ άλλων:  «Συνηθίζω να συνδιαλέγομαι με κλασικά κείμενα. Είναι για μένα πιο ενδιαφέροντα, πιο προκλητικά. […] Οι μεγάλοι ποιητές του παρελθόντος απευθύνουν μέσα από τα έργα τους ερωτήματα τα οποία προκαλούν τους ανθρώπους του θεάτρου και τους θεατές να χρησιμοποιήσουν την κρίση τους. Δεν με ενδιαφέρει το καινούργιο, το επίκαιρο, το σύγχρονο, αλλά το αιώνιο, το διαχρονικό. Ερευνώντας συγκρούσεις που συγκλονίζουν την ιστορία της ανθρωπότητας διαχρονικά, μόνο τότε, πιστεύω, μπορείς να είσαι και σύγχρονος και επίκαιρος και ζωντανός».

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας , Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις, Σκηνικά: Κέννυ ΜακΛέλλαν, Κοστούμια: Ρέα Ολυμπίου, Μουσική: Martynas Bialobžeskis, Κίνηση-Χορογραφία: Έλενα Αντωνίου, Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς, Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστόδουλος Ανδρέου
Παίζουν: Ηλίας Ανδρέου, Μαρίνα Αργυρίδου, Χάρης Αττώνης, Ανδρέας Βασιλείου, Μάρκος Γέττος, Δημήτρης Γιωρκάτζης, Πέτρος Γιωρκάτζης, Αναστασία Ζαντή, Μιχάλης Καζάκας, Φώτης Καράλης, Βασιλική Κυπραίου, Βαρνάβας Κυριαζής, Γιάννης Μίνως, Βασίλης Χαραλάμπους, Άγγελος Χατζημιχαήλ

 Λευκωσία, Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ, Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης

Κάθε Παρασκευή-Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:00

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.