Ο ΥΠΟΙΚ στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020

O Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, θα μιλήσει σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας σηματοδοτώντας την έναρξη της διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη εκδήλωση για τον κ. Πετρίδη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του σε αντικατάσταση του Χάρη Γεωργιάδη.

Η συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας θα ξεκινήσει το απόγευμα της Δευτέρας με την παρουσίαση της συνοπτικής αναφοράς της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών. Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων. Η συζήτηση θα συνεχιστεί με τοποθετήσεις των βουλευτών την Τρίτη και την Τετάρτη, οπόταν θα πραγματοποιηθεί η ψήφιση επί του κειμένου του προϋπολογισμού.

Ο προϋπολογισμός προνοεί συνολικά έσοδα €9.999,7 εκ. σε σύγκριση με €9.090,2 εκ. το 2019, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 10%, λόγω της περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας και της αύξησης των συνεισφορών στα πλαίσια του ΓΕΣΥ από την 1η Μαρτίου, 2020.

Οι συνολικές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται ότ, το 2020 θα ανέλθουν στα €9.404 εκ. σε, σημειώνοντας θετική μεταβολή ύψους 13,8%, λόγω της αναμενόμενης αύξησης των δαπανών στα πλαίσια έναρξης της υλοποίησης της 2ης φάσης του ΓΕΣΥ, από την 1η Ιουνίου 2020.

Το δημοσιονομικό ισοζύγιο το 2020, σύμφωνα με το μακροοικονομικό πλαίσιο, προβλέπεται να είναι πλεονασματικό, της τάξης του 2,7% ως ποσοστό του ΑΕΠ.