Ο υπουργός θα ακούσει τους ειδικούς και για τον τρόπο μείωσης των τεστ

Στο τραπέζι κατάργηση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

 

Η κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και η μείωση των τεστ, με τον έλεγχο να γίνεται στοχευμένα, είναι τα δύο βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τη σημερινή σύσκεψη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και του Υπουργού Υγείας. Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες εκφράζονται επιφυλακτικά για περαιτέρω χαλαρώσεις καθώς οι νοσηλείες λόγω COVID-19 σε κοινές κλίνες, αλλά και σε ΜΑΦ και ΜΕΘ, αν και παραμένουν σε ελεγχόμενα επίπεδα, έχουν αυξητική τάση.

Η απαίτηση για μάσκα σε εξωτερικούς χώρους είναι ένα μέτρο που οι επιστήμονες θεωρούν πως μπορεί να αρθεί τη δεδομένη στιγμή. Παράλληλα, η καταπληκτική πλειοψηφία των ειδικών θεωρεί ότι η επιδημιολογική εικόνα και η μορφή που λαμβάνει η πανδημία επιτρέπει την αναπροσαρμογή και του προγράμματος των τεστ. Η κατεύθυνση προς την οποία προσανατολίζονται οι ειδικοί είναι η μείωσή τους στον ευρύ πληθυσμό και η στόχευση σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές. Σε αυτό το πλαίσιο, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η μείωση των τεστ σε μαθητές από δύο φορές σε μία.

Άλλες εισηγήσεις που αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι, αλλά δεν φαίνεται να κερδίζουν έδαφος, είναι η περαιτέρω χαλάρωση του Safepass, με αύξηση των χώρων που δεν απαιτείται επίδειξή του. Επίσης, το ζήτημα της ανακοίνωσης των κρουσμάτων ενδεχομένως να επανεξεταστεί, ωστόσο στην παρούσα φάση οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν πως κάτι τέτοιο ίσως έδινε την ψευδή εικόνα πως η πανδημία έφτασε στο τέλος.

Σημειώνεται ότι επιστήμονες και υπουργός θα παρακαθίσουν σε σύσκεψη υπό το βάρος της έκκλησης της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) για άρση όλων των μέτρων. Η ΟΕΒ, σε χθεσινή της ανακοίνωση, αναφερόμενη στις εξελίξεις από τη συνεχιζόμενη ρωσική επιδρομή στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της στη διεθνή και κυπριακή οικονομία, σημειώνει ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία είναι «ενεστώτες, σε πλήρη εξέλιξη και σταθερά επιδεινούμενοι». Επισημαίνει ότι, την ίδια ώρα, συνεχίζουμε να μην αναγνωρίζουμε ότι πλέον θα πρέπει να ζούμε με τον κορονοϊό και αντί να εστιάζουμε την προσοχή μας στους ευάλωτους, συνεχίζουμε να επιβάλλουμε υποχρεωτικά και οριζόντια μέτρα. Η ΟΕΒ καλεί την Πολιτεία να άρει όλα τα υποχρεωτικά μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού και «να αφήσει την αγορά να δουλέψει απερίσπαστη και ο κάθε πολίτης, εργαζόμενος και εργοδότης, να λαμβάνει εκείνα τα μέτρα τα οποία θεωρεί αναγκαία στην περίπτωσή του».

 

Υπό το βάρος των απαιτήσεων της ΟΕΒ
Επιστήμονες και υπουργός θα παρακαθίσουν σε σύσκεψη υπό το βάρος της έκκλησης της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων για άρση όλων των μέτρων.

Η ΟΕΒ καλεί την Πολιτεία να άρει όλα τα υποχρεωτικά μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού και «να αφήσει την αγορά να δουλέψει απερίσπαστη και ο κάθε πολίτης, εργαζόμενος και εργοδότης, να λαμβάνει εκείνα τα μέτρα τα οποία θεωρεί αναγκαία στην περίπτωσή του».

 

Ειρηναίος Πίττας

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.