ΟΑΥ: Προσβλητικές οι αναφορές του Υπουργού Υγείας

Για κίνδυνο επ` αόριστον αναβολής της εφαρμογής του ΓΕΣΥ και ολοκληρωτικής κατάρρευσης του τομέα της Υγείας κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Απορρίπτει παράλληλα ως προσβλητικές τις από τηλεοράσεως αναφορές του Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσάλη στο προσωπικό και κατ’ επέκταση το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού με τις οποίες επιχείρησε “να απαξιώσει και να μηδενίσει το έργο που έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας”.

Όπως αναφέρεται οι εν λόγω ισχυρισμοί αποτελούν μια ακόμα προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών από τον Υπουργό Υγείας και επίρριψης της ευθύνης εκτροχιασμού της εφαρμογής του ΓεΣΥ στον Οργανισμό.

«Ο ΟΑΥ επαναλαμβάνει για μια ακόμα φορά ότι η ουσία του θέματος για τις συνεχείς αναβολές εφαρμογής του ΓεΣΥ είναι η αλλαγή της φιλοσοφίας και του περιεχομένου των σχεδιασμών που έχουν γίνει και η προώθηση της εφαρμογής ενός νέου πολυ-ασφαλιστικού συστήματος. Είναι δε φανερό ότι αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για την καθυστέρηση στην κατάθεση της νομοθεσίας και τη νέα αναβολή των χρονοδιαγραμμάτων εφαρμογής του ΓεΣΥ», αναφέρεται.

Σε ό,τι αφορά στο σύστημα πληροφορικής, ο ΟΑΥ αναφέρει ότι ο Υπουργός Υγείας έχει τύχει ενδελεχούς ενημέρωσης από τον Οργανισμό για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του συστήματος πληροφορικής του ΓεΣΥ, με βάση τις πληροφορίες που έδωσαν οι δύο συμμετέχουσες εταιρείες στα πλαίσια του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Κατόπιν τούτου, ο Οργανισμός αναφέρει ότι αδυνατεί να αντιληφθεί γιατί ο Υπουργός Υγείας εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν έχει ενημερωθεί και ότι αναμένει από τον Οργανισμό να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του συστήματος πληροφορικής.

«Ο ΟΑΥ επισημαίνει ότι η ριζική αλλαγή της φιλοσοφίας και του συμφωνημένου πλαισίου του ΓεΣΥ και η προώθηση της εφαρμογής πολυ-ασφαλιστικού συστήματος εξυπακούει, μεταξύ άλλων, τον εξ υπαρχής νέο σχεδιασμό του ΓεΣΥ, τη διενέργεια νέων αναλογιστικών και άλλων μελετών και προϋποθέτει την επίτευξη μιας ευρείας κοινωνικής συναίνεσης», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις από το σύνολο σχεδόν των πολιτικών κομμάτων και των εμπλεκόμενων φορέων που έχει προκαλέσει η προώθηση της εφαρμογής πολυ-ασφαλιστικού συστήματος, ο ΟΑΥ προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος της επ’ αόριστον αναβολής της εφαρμογής του ΓεΣΥ και της ολοκληρωτικής κατάρρευσης του τομέα της Υγείας είναι προδιαγεγραμμένος.

Υπό το φως των πιο πάνω, ο Οργανισμός θεωρεί ότι ο Υπουργός πρέπει να προχωρήσει άμεσα και χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή στις απαιτούμενες ενέργειες για την κατάθεση και ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για την εφαρμογή του ΓεΣΥ όπως έχει σχεδιαστεί και συμφωνηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο ΟΑΥ, προστίθεται, θα συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια, μεθοδικότητα και διαφάνεια στη βάση της υφιστάμενης νομοθεσίας και είναι στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση της συνεννόησης και του συντονισμού των ενεργειών τους προς την κατεύθυνση αυτή.

ΚΥΠΕ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.