ΟΑΥ: Διορίζει ερευνώντα λειτουργό για τις καταγγελίες για τα ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων

Φωτογραφία αρχείου

Ερευνώντα λειτουργό θα διορίσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ύστερα από τις καταγγελίες του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα για τρία περιστατικά ασθενών που δεν εξυπηρετήθηκαν από νοσηλευτήρια που επισκέφθηκαν, στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Οργανισμού Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Το θέμα έδωσε στη δημοσιότητα με το κύριο πρωτοσέλιδο του θέμα χθες ο «Φιλελεύθερος».

«Λάβαμε τις καταγγελίες, θα ακολουθηθεί μια καθορισμένη διαδικασία, θα διοριστεί ερευνώντας λειτουργός να εξετάσει την υπόθεση, να μιλήσει και με τα νοσηλευτήρια για να πουν την άποψη τους, και στην βάση των ευρημάτων θα δούμε πώς θα κινηθούμε», είπε.

Πρέπει να δούμε, συνέχισε, «αν όντως τα νοσηλευτήρια παραβίασαν τις πρόνοιες των συμβολαίων τους και μετά αν τις παραβίασαν και σε ποια έκταση τις παραβίασαν, τότε θα υπάρχουν οι ανάλογες ποινές, αν έκαναν κάτι που δεν έπρεπε να κάνουν».

Διευκρίνισε ότι «δεν είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν 24 ώρες. Εκείνοι που έχουν την υποχρέωση είναι αυτοί που λειτουργούν τις Πρώτες Βοήθειες. Πρώτες Βοήθειες αυτή την στιγμή δουλεύει μόνο ο ΟΚΥπΥ και το Mediterranean στην Λεμεσό».

Ο ΟΑΥ έχει ενώπιον του επιστολές για τα εν λόγω περιστατικά ασθενών, τόσο από τον Υπουργό Υγείας, όσο και από πολίτη.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε πριν προκύψουν οι καταγγελίες του Υπουργού σημειώνοντας ότι για τα προγραμματισμένα το σύστημα δουλεύει αρκετά καλά ενώ για τα έκτακτα περιστατικά υπάρχει μια αδυναμία.

«Γι αυτό ξεκινήσαμε τις διαβουλεύσεις για να δημιουργήσουμε ένα δεύτερο δίκτυο ασφαλείας με άλλα νοσηλευτήρια πέραν του ΟΚΥπΥ που λειτουργεί μέσα στο ΓεΣΥ και έχει ΤΑΕΠ. Έχουμε το Mediterranean στην Λεμεσό που λειτουργεί 24ωρες το 24ωρο κι έχει Πρώτες Βοήθειες ενώ είμαστε σε διαβουλεύσεις και με το Απολλώνειο στην Λευκωσία για να καλύψουμε γεωγραφικά όλη την Κύπρο», πρόσθεσε.

Όταν κάνουμε τέτοια συμφωνία, συνέχισε, θα έχουμε και την απαίτηση να διαχειρίζονται όλα τα περιστατικά που προκύπτουν και να έχουν εφημερεύοντες γιατρούς με τις ομάδες τους. Επίσης θα διατηρούν και κλίνες κενές για να εξυπηρετήσουν τα περιστατικά.

«Όπως είχαμε την συζήτηση για τους προσωπικούς γιατρούς ότι Σαββατοκύριακα και αργίες δεν ανταποκρίνονταν και πήγαμε και κάναμε πρωτοβάθμια κέντρα υγείας τα οποία λειτουργούν, με το ίδιο σκεπτικό θα κάνουμε εφημερεύοντα νοσηλευτήρια, τα οποία θα έχουν την υποχρέωση 24ωρες το 24ωρο να έχουν και Πρώτες Βοήθειες και να εξυπηρετούν τον κόσμο στα έκτακτα περιστατικά. Αυτή είναι η λύση», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy