ΟΑΥ: Εν αναμονή εισαγωγής νέων φαρμάκων και επικαιροποίησης πρωτοκόλλων για φάρμακα και αναλώσιμα

Την εισαγωγή νέων φαρμάκων και την επικαιροποίηση πρωτοκόλλων που αφορούν φάρμακα και αναλώσιμα αναμένονται εντός του 2022 ανέφερε ο ανώτερος λειτουργός του ΟΑΥ Παναγιώτης Πέτρου.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι οι αλλαγές δεν αποφασίζονται μονομερώς από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας αλλά σε συνεργασία με τις επιστημονικές επιτροπές και τους κοινωνικούς εταίρους. Σημείωσε ότι το περιθώριο που δίνεται για ενημέρωση των πολιτών είναι ικανοποιητικό.

Για τη μείωση των παραπεμπτικών από τρία σε δυο, είπε ότι στόχος είναι να αντιμετωπισθούν οι καταχρήσεις του συστήματος. Όπως ανέφερε, λαμβάνουν παράπονα από το κοινό, λέγοντας ότι αν υπήρχε πρόβλημα θα το διευθετούσαν.

Για το θέμα των επιθεμάτων, ο Παναγιώτης Πέτρου είπε ότι η διαδικασία αλλάζει προσωρινά και τα φάρμακα θα δίνονται από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Πρόσθεσε ότι όταν κατακυρωθεί η προσφορά, τα φάρμακα θα επιστρέψουν στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Προσωπικοί Ιατροί: Το θέμα των παραπεμπτικών είναι το βασικότερο πρόβλημα στο ΓΕΣΥ

Οι προσωπικοί γιατροί είναι οι τελευταίοι που μαθαίνουν για τις αλλαγές που γίνονται στο ΓΕΣΥ ανέφερε ο πρόεδρος των προσωπικών ιατρών Ανδρέας Πολυνείκης. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι θα έπρεπε να ζητείται η άποψη των επιστημονικών επιτροπών για σοβαρά θέματα. Τόνισε ότι το θέμα των παραπεμπτικών είναι το βασικότερο πρόβλημα στο ΓΕΣΥ. Όπως είπε, μετά την απόφαση για τη μείωση των παραπεμπτικών από τρία σε δυο, πλέον κάποιοι προσωπικοί ιατροί αναγκάζονται σε κάποιες περιπτώσεις να αναγράφουν τέσσερα παραπεμπτικά.

Για το θέμα των επιθεμάτων, υπέδειξε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ελλείψεις. Τόνισε ότι είναι μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασθενείς, να παίρνουν προσωρινά προϊόντα από τα δημόσια νοσηλευτήρια και όχι από το φαρμακείο της γειτονιάς τους. Σημείωσε ωστόσο ότι πολλές φορές γίνεται σπατάλη αναλωσίμων, αν ο γιατρός αναγράφει πολύ περισσότερα από όσα χρειάζεται ο ασθενής.

Συνδέσμος Ασθενών: Οι οδηγίες του ΟΑΥ πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρες και να μη χρειάζονται διευκρινίσεις επί διευκρινήσεων

Πρέπει να γίνεται πιο σωστή διαχείριση των θεμάτων που αφορούν το ΓΕΣΥ ανέφερε ο γραμματέας του συνδέσμου ασθενών Χαράλαμπος Παπαδόπουλος. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι η όποια προσπάθεια για βελτίωση του συστήματος, πρέπει να είναι τέτοια που να μη δημιουργεί καχυποψία στους ασθενείς. Για το θέμα των επιθεμάτων, σημείωσε ότι είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις, όταν δίνονται οδηγίες από τον ΟΑΥ για να είναι πιο φθηνά. Όπως είπε δεν πρέπει να γίνεται εξοικονόμηση χρημάτων στα επιθέματα εις βάρος του ασθενή. Σημείωσε ακόμα ότι οι οδηγίες που δίνονται από τον ΟΑΥ πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρες και να μη χρειάζονται διευκρινίσεις επί διευκρινήσεων. Επίσης είπε ότι είναι μεγάλη η ταλαιπωρία για τους πολίτες να πρέπει να προμηθεύονται τα αναλώσιμα έστω και προσωρινά από τα δημόσια νοσηλευτήρια παρά από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Για τη μείωση των παραπεμπτικών από τρία σε δυο, ανέφερε ότι τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΥ έδειχναν ότι ήταν αχρείαστα τα τρία παραπεμπτικά και αν χρειαζόταν να γινόταν επανεξέταση του όλου ζητήματος.

Για τα φάρμακα, ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα όπως εντός του 2022 ενταχθούν όλα τα φάρμακα εντός του ΓΕΣΥ ενώ σημείωσε ότι αναμένουν να δουν εντός του γενικού συστήματος υγείας και καινοτόμα φάρμακα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.