ΟΑΥ: Ενισχύεται σε προσωπικό και αναλαμβάνει δράση για τα προβλήματα του ΓεΣΥ

Σε πρώτο πλάνο οι καταχρήσεις από παρόχους αλλά και δικαιούχους

 

Καθ’ όλη τη μέχρι σήμερα πορεία του το ΓεΣΥ ήρθε αντιμέτωπο με δυσκολίες, με τις προκλήσεις να είναι μεγάλες και συνεχείς και τις καταχρήσεις από παρόχους και δικαιούχους να αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την ομαλή λειτουργία του Συστήματος, αναφέρθηκε σε διάσκεψη του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας.


Σε ανακοίνωση του ΟΑΥ αναφέρεται ότι ο Οργανισμός, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη του προβλήματος, προχώρησε πρόσφατα στην κατάρτιση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των καταχρήσεων. Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, μέχρι σήμερα έχει διερευνήσει δεκάδες περιπτώσεις γιατρών, φαρμακοποιών και άλλων παρόχων και έχει προχωρήσει σε αναστολές και τερματισμό συμβάσεων, συστάσεις, επιβολή διοικητικών προστίμων σε πέραν των 43 περιπτώσεων καθώς και απόρριψη απαιτήσεων, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 3 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι εντός του 2022 ο Οργανισμός, με την ενίσχυσή του σε προσωπικό, προγραμματίζει εντατικοποίηση των πιο κάτω δράσεων: Εφαρμογή περιορισμών, κατευθυντήριων οδηγιών ή/και πρωτοκόλλων για την υποβολή/έγκριση απαιτήσεων από τους παρόχους, τη χορήγηση φαρμάκων και τη διενέργεια ενδονοσοκομειακών πράξεων, εφαρμογή αυστηρότερων ποινών σε παρανομούντες παρόχους υπηρεσιών ή/και δικαιούχους, τακτική αναθεώρηση των καταλόγων δραστηριοτήτων, ποιοτική αξιολόγηση των παραπεμπτικών. Ο ΟΑΥ θα διενεργήσει επίσης εκστρατεία ενημέρωσης για τη δημιουργία κουλτούρας τόσο στους δικαιούχους όσο και στους παρόχους για τη σωστή χρήση του ΓεΣΥ.

Μερικές από τις ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν είναι συνεργασία με τον Οργανισμό του Ηνωμένου Βασιλείου NICE, τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την υιοθέτηση κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών.


Προστίθεται ότι θα γίνουν δράσεις όπως εφαρμογή της αμοιβής των Προσωπικών Ιατρών στη βάση ενός μεικτού συστήματος αμοιβών, το οποίο θα περιλαμβάνει ποιοτικούς δείκτες απόδοσης, επέκταση της εφαρμογής ξεχωριστών προϋπολογισμών ανά ειδικότητα Ειδικών Ιατρών, επέκταση των ποιοτικών ελέγχων σε παραπεμπτικά για κλινικές εργαστηριακές εξετάσεις και απεικονιστικές εξετάσεις από Ειδικούς Ιατρούς, εντατικοποίηση των ελέγχων σε συνεργασία με εξωτερικούς συμβούλους και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και έναρξη επιτόπιων ελέγχων σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες.

Τονίζεται ότι σχεδόν τρία χρόνια μετά τη λειτουργία του ΓεΣΥ το ξεκάθαρο μήνυμά του είναι: Υγεία για όλους, χωρίς εξαιρέσεις. Ο ΟΑΥ σημειώνει ότι παρά τις καταχρήσεις και τα όποια άλλα προβλήματα καλείται να αντιμετωπίσει το ΓεΣΥ, είναι και παραμένει οικονομικά βιώσιμο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.