OCCRP: Εταιρείες θησαύρισαν με την πολιτογράφηση Λόου – Τα email και η συνεργασία με τον φυγόδικο

Ρεπορτάζ σχετικά με τον Μαλαισιανό φυγόδικο Τζο Λόου και τον τρόπο που εταιρείες στην Κύπρο αποκόμισαν κέρδη βοηθώντας τον να αποκτήσει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω του Επενδυτικού Προγράμματος, δημοσίευσε το Πρόγραμμα Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP) σε συνεργασία με το Sarawak Report.

Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ, αν και η σύνδεση του Λόου με μια από τις μεγαλύτερες κλοπές δημόσιων κεφαλαίων στον κόσμο είχε ήδη εκτεθεί ευρέως, μπόρεσε να προσλάβει την Henley & Partners με έδρα το Λονδίνο, ίσως την πιο γνωστή εταιρεία παροχής διαβατηρίων στον κόσμο, για να του παρέχει υπηρεσίες υπηκοότητας. Η συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτει γραφεία στην Λεμεσό.

Όπως αναφέρει ο OCCRP, η Henley & Partners η οποία διαθέτει την αποκλειστική λίστα πελατών και συνδέσεις υψηλού επιπέδου στις οποίες υπάρχουν τα ονόματα Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύνδεση με τον Λόου.

Προσθέτει στη συνέχεια ότι τα έγγραφα που ελήφθησαν από το OCCRP δείχνουν ότι η Henley & Partner στην πραγματικότητα είχε ρόλο στη διαμεσολάβηση για απόκτηση διαβατηρίου από τον Λόου, ενώ όπως υποστηρίζει έλαβε και μια τεράστια προμήθεια για τις υπηρεσίες της.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο Λόου υπέγραψε σύμβαση με την Henley στις 7 Μαΐου 2015, σύμφωνα με αντίγραφο εγγράφου που έλαβε ο OCCRP. Εκείνη την εποχή, είχε ήδη αναδυθεί στο κοινό ως βασικός παίκτης στο σκάνδαλο που ξέσπασε στη Μαλαισία σχετικά με το επενδυτικού ταμείου 1MDB, την κλοπή δισεκατομμυρίων από το κρατικό ταμείο της Μαλαισίας.

Henley & Partners: «Ο Λόου δεν ήταν ποτέ πελάτης της εταιρείας»

Όπως υποστηρίζει το εν λόγω ρεπορτάζ, σε μια σειρά email, η Henley & Partners ανέφερε στο OCCRP ότι είχε απορρίψει τον Low ως πελάτη «λόγω του περιεχομένου μιας εξωτερικής έκθεσης που κατέστησε σαφές ότι ήταν Πολιτικά Εκτεθειμένο Πρόσωπο.

«Για να είμαστε πολύ ξεκάθαροι, ο Τζο Λόου δεν ήταν ποτέ πελάτης της Henley & Partners, δήλωσε η εταιρεία σε δήλωση τριών σελίδων. Η Henley & Partners δεν είχε εντολή από τον Jho Low», ανέφερε η εταιρεία, σύμφωνα με τον OCCRP.

Ακολούθως, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι Η Henley & Partners είπε ότι μετά την απόρριψη του Λόου, τον παρέπεμψε στη FidesCorp Services Limited, μια λογιστική εταιρεία που εδρεύει στην Κύπρο και παρέχει επίσης υπηρεσίες υπηκοότητας. Η Henley & Partners έγραψε ότι δεν είχε «ενδιαφέρον» για τη FidesCorp και είχε «ad hoc σχέση» μαζί της, αφού παρείχε «συμπληρωματικές και μη ανταγωνιστικές υπηρεσίες σε παρόμοια πελατειακή βάση».

Στην πραγματικότητα, οι δύο εταιρείες συνεργάζονταν στενά εδώ και χρόνια, με τον επικεφαλής της FidesCorp να βοηθά ακόμη και την Henley να ιδρύσει το γραφείο της στην Κύπρο, υποστηρίζει το OCCRP.

Διαρροή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οικονομικών εγγράφων που ελήφθησαν από το OCCRP δείχνουν ότι η FidesCorp έπαιξε ρόλο στη διευθέτηση υποθέσεων του Λόου, αλλά και ότι η σχέση της μαζί του ξεκίνησε να διευθύνεται από την Henley & Partners, συνεχίζει το ρεπορτάζ.

OCCRP: H Hanley & Partners γνώριζε ότι ο Λόου είναι Πολιτικά Εκτεθειμένο Πρόσωπο

Οι πάροχοι υπηρεσιών όπως η Henley & Partners έχουν νομική υποχρέωση να εξετάσουν το υπόβαθρο των πελατών τους για να βεβαιωθούν ότι δεν διευκολύνουν τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, προσθέτει το OCCRP.

«Εάν ένας πελάτης φαίνεται να είναι Πολιτικά Εκτεθειμένο Πρόσωπο, υποτίθεται ότι πρέπει να εξεταστεί με ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο το υπόβαθρό τους, καθώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμπλακούν σε διαφθορά. Οι κανόνες ισχύουν επίσης για τους κτηματομεσίτες», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ, στην περίπτωση του Λόου, δεν θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να αποκαλυφθούν ανησυχητικές πληροφορίες σχετικά με τον πλούτο του.

«Από τον Φεβρουάριο του 2015 υπήρχαν διαθέσιμες στο κοινό πληροφορίες και άρθρα που συνδέουν τον Jho Low με το σκάνδαλο 1MDB. Όποιος έκανε τη δέουσα επιμέλεια θα έπρεπε να τα είχε δει», δήλωσε ο La Prevotte, πρώην πράκτορας του FBI στο OCCRP.

Όπως υποστηρίζει το OCCRP, η Henley & Partners είδε αυτά τα στοιχεία. Το συμβόλαιο που υπέγραψε με τον Λόου περιέχει συνημμένο προφίλ από το World-Check, μια βάση δεδομένων ατόμων υψηλού κινδύνου.

Το προφίλ αναγνωρίζει σωστά τον Λόου ως Πολιτικά Εκτεθειμένο Πρόσωπο και ως «στενό συνεργάτη» του Νατζίμπ Ραζάκ, πρωθυπουργού της Μαλαισίας εκείνη την εποχή, ο οποίος έκτοτε καταδικάστηκε σε φυλάκιση, προσθέτει.

«Η Maira Martini, εμπειρογνώμονας πολιτικής της Transparency International, δήλωσε ότι αν η Henley θεωρούσε τον Λόου ως άτομο με πολύ υψηλό κίνδυνο, θα έπρεπε να είχε αποφύγει να δουλέψει για λογαριασμό του ως μεσίτης ακινήτων», συνεχίζει.

Υπάλληλοι της Hanley & Partners εργάζονταν ενεργά για να βοηθήσουν τον Λόου να αποκτήσει Κυπριακή υπηκοότητα, λέει ο OCCRP

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, διαρροή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λήφθηκαν από το OCCRP δείχνουν ότι οι υπάλληλοι της εταιρείας εργάστηκαν ενεργά για να βοηθήσουν τον Low να αποκτήσει την Κυπριακή υπηκοότητα.

Για να πληροί τις προϋποθέσεις, ο Low επέλεξε να πληρώσει 5 εκατομμύρια ευρώ για να του φτιάξουν μια βίλα σε ένα προνομιακό οικόπεδο παραθαλάσσιας γης στην Αγία Νάπα, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Σε ένα email στον Λόου στις 21 Ιουνίου 2015, O Γιάννος Τρισόκκας που κατείχε διευθυντική θέση στην Henley & Partners στην Κύπρο και πρόεδρος της επιτροπής ακινήτων της εταιρείας τη δεδομένη στιγμή, του παρουσίασε τα επόμενα βήματα, σημειώνει το OCCRP.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει, το συγκεκριμένο email έγραφε ότι «έχουμε ήδη καθοδηγήσει τον αποκλειστικό τοπικό πάροχο υπηρεσιών μας και οι εταιρείες είναι έτοιμες με τις υποψήφιες υπηρεσίες. Μόλις υπογραφεί το συμβόλαιο πώλησης για τη βίλα μεταξύ του πωλητή και του αγοραστή, τότε ο υποψήφιος θα υπογράψει περαιτέρω τις γραπτές οδηγίες».

‘Οπως υποστηρίζει το OCCRP, ο Γιάννος Τρισόκκας έδωσε εντολή στον Λόου να μεταφέρει 5.960.000 ευρώ για το σπίτι, σε ένα λογαριασμό στην Κύπρο που είχε δημιουργηθεί για αυτόν από την FidesCorp κατόπιν εντολής της Henley & Partners.

«Η κυπριακή εταιρεία FidesCorp χρέωσε 80.000 ευρώ τον Λόου για τη διευθέτηση της αίτησης υπηκοότητας. Στη συνέχεια έστειλαν 60.000 ευρώ στην Henley, μια πληρωμή που η εταιρεία περιέγραψε ως τέλος παραπομπής», προσθέτει.

«Λόγω των μακροχρόνιων συμβάσεων που ίσχυαν τότε αλλά τώρα έχουν τροποποιηθεί, η H&P ήταν σε θέση να τιμολογήσει τη Fidescorp για πληρωμή προμήθειας για την παραπομπή», δήλωσε η εταιρεία, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα.

Invoices Issued by Henleys Subsidiaries2

Τιμολόγια που εκδόθηκαν από δύο θυγατρικές της Henley, την Henley & Partners Cyprus Limited και την Henley & Partners Hong Kong Limited, στην FidesCorp Limited. Δείχνουν ότι, από τα τέλη υπηκοότητας 80.000 ευρώ που κατέβαλε ο Τζό Λόου, το μερίδιο της Henley ήταν 60.000 ευρώ. (Δημοσίευση από το OCCRP)

OCCRP: Μεταφέρθηκαν 5.960.000 ευρώ τρείς μέρες μετά το email

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, τρεις ημέρες μετά το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Τρισόκκα τον Ιούνιο, 5.960.000 ευρώ μεταφέρθηκαν από τον προσωπικό λογαριασμό του Λόου στην Falcon Private Bank που ανήκει στο κρατικό ταμείο του Αμπού Ντάμπι στον λογαριασμό μεσεγγύησης πελατών στην Τράπεζα Κύπρου που δημιουργήθηκε από την FidesCorp, σύμφωνα με έκθεση που εκπονήθηκε από έρευνα της κυπριακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Deutsche Bank είχε επίσης ρόλο στη συναλλαγή. Ένας εκπρόσωπος της Deutsche Bank είπε ότι «για νομικούς λόγους δεν μπορούμε να παρέχουμε πληροφορίες για πιθανές ή υπάρχουσες σχέσεις με πελάτες». Η Τράπεζα Κύπρου δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό, υποστηρίζει το OCCRP.

Προσθέτει επίσης ότι η βοήθεια του Henley & Partners στον Λόου δεν σταμάτησε εκεί. Διαρροή email δείχνουν ότι στα τέλη Νοεμβρίου 2016, ο Λόου άλλαξε γνώμη για την αγορά και έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Τρισόκκα για να πει ότι ήθελε να χτίσει το σπίτι του σε μεγαλύτερο οικόπεδο από αυτό που αρχικά απέκτησε.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ο Τρισόκκας απάντησε γρήγορα, προσφέροντας ένα μεγαλύτερο παραθαλάσσιο οικόπεδο στην ίδια περιοχή που θα είχε «περισσότερη ιδιωτικότητα», προτού συμφωνήσει να απορρίψει το παλιό συμβόλαιο και να υπογράψει ένα νέο «υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις». Μια νέα συμφωνία αγοράς υπεγράφη επτά μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2017.

Henley & Partners: «Παραμένουμε απολύτως βέβαιοι ότι αυτή η εταιρεία δεν έκανε τίποτα λάθος»

«Παραμένουμε απολύτως βέβαιοι ότι αυτή η εταιρεία δεν έκανε τίποτα λάθος», έγραψε η Hanley & Partners σε δήλωση προς το OCCRP.

Ωστόσο, παραδέχτηκε: «Ίσως ορισμένα μεμονωμένα μέλη του προσωπικού που εμπλέκονταν εκείνη τη στιγμή να μην ενέργησαν ως μία ομάδα ή απέτυχαν να συμμορφωθούν με τις νέες διαδικασίες ή δεν είχαν επαρκή κρίση ως προς την αλληλεπίδρασή τους με τους συνεργάτες ακινήτων», υποστηρίζει το OCCRP.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρεία πρόσθεσε ότι «όλα τα πιθανά εμπλεκόμενα και υπεύθυνα άτομα δεν είναι πλέον με την εταιρεία σήμερα», συμπεριλαμβανομένων των Τζένιφερ Λάι και Γιάννου Τρισόκκα.

«Η Henley & Partners το 2021 δεν είναι η Henley & Partners του 2010 ή του 2015-17», δήλωσε η εταιρεία. «Υπήρξε μια σειρά σημαντικών αλλαγών τόσο από την άποψη της ανώτερης διοίκησης όσο και από την άποψη της διακυβέρνησης, της δομής και των διαδικασιών», προστίθεται.

«Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2021, ο Τρισόκκας ήταν διευθυντής της Henley & Partners Cyprus Limited»

Πράγματι, σύμφωνα με το προφίλ της στο LinkedIn, η Τζένιφερ Λάι εγκατέλειψε την εταιρεία τον Σεπτέμβριο του 2020, αφού πέρασε σχεδόν πέντε χρόνια ως διαχειριστής, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Ωστόσο, από τα μέσα Ιανουαρίου 2021, ο Τρισόκκας ήταν ακόμα διευθυντής της Henley & Partners Cyprus Limited, σύμφωνα με εταιρικά έγγραφα. Το προφίλ του καταργήθηκε από τον ιστότοπο της εταιρείας στις αρχές Ιανουαρίου, λίγο μετά το OCCRP έστειλε στην Henley ένα email που ρωτούσε σχετικά με το ρόλο της στη μεσολάβηση της ιθαγένειας του Λόου», συνεχίζει.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του OCCRP, η FidesCorp αρνήθηκε να σχολιάσει, επικαλούμενη την εμπιστευτικότητα των πελατών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι επί του παρόντος βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, είμαστε υποχρεωμένοι να μην προβούμε σε δηλώσεις», πρόσθεσε η εταιρεία.

Συνοψίζοντας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OCCRP:

  • Η Henley & Partners αναγνώρισε τον Τζό Λόου ως πελάτη υψηλού κινδύνου αλλά συνεργάστηκε μαζί του ούτως ή άλλως.
  • Η Henley & Partners κέρδισε 60.000 ευρώ από την πληρωμή της FidesCorp  και  περισσότερα από 650.000 ευρώ μέσω της συμφωνίας για ακίνητα με τον Λόου, έτσι ώστε να αγοράσει μια πολυτελή παραθαλάσσια βίλα.
  • Οι εταιρείες Shell και οι υποψήφιοι πάροχοι υπηρεσιών βοήθησαν να αποκρύψουν τη συμφωνία ακινήτων του Λόου.
  • Αρκετοί συνεργάτες του Λόου υπέβαλαν επίσης αίτηση για κυπριακή υπηκοότητα περίπου την ίδια στιγμή, και δημόσια έγγραφα υποδηλώνουν ότι αγόρασαν βίλες κοντά σε αυτόν.

Δείτε αυτούσιο το ρεπορτάζ του OCCRP ΕΔΩ

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.