Όχι άλλη δυσφήμιση του πολύπαθου νησιού μας

Της Γιώργιας Ερωτοκρίτου

 

Οι αποκαλύψεις σε σχέση με τις υποθέσεις τηλεφωνικών υποκλοπών και παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα έχουν ταρακουνήσει για καλά τα νερά… Ντόμινο οι εξελίξεις, αλλά και οι αντιδράσεις και στην Κύπρο. Στο προσκήνιο αναμενόμενο ήταν να επανέλθει και το θέμα του μαύρου κατασκοπευτικού βαν, καθώς ο ιδιοκτήτης του είναι και ιδρυτής της εταιρείας με έδρα την Κύπρο, που με το λογισμικό της παρακολουθούνταν πολιτικοί και δημοσιογράφοι στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον γνωστό Ισραηλινό κατάσκοπο Ταλ Ντίλιαν, τον οποίο η Γενική Εισαγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε την αθώωσή του. Μια σοβαρή υπόθεση που αποκάλυψε το 2019 το ΑΚΕΛ και η οποία έμεινε στα αζήτητα και ατιμώρητη. Ο μόνος «καπνός» που βγήκε από την πολύκροτη αυτή υπόθεση ήταν χρηματικό πρόστιμο, ύψους μόλις 76 χιλιάδων ευρώ, που επιβλήθηκε στην εταιρεία. Τίποτα άλλο. Κανένας καταλογισμός ευθυνών στους ηθικούς αυτουργούς, λες και μια εταιρεία μπορεί να αποφασίζει από μόνη της, χωρίς κατευθυντήριες γραμμές από φυσικά πρόσωπα.

Έλα όμως που η αλήθεια, αλλά και η «μπόχα» δεν μπορούν να κρυφτούν. Για αυτό και η υπόθεση με το περιβόητο μαύρο κατασκοπευτικό βαν βλέπει και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας. Όχι βέβαια αυτό καθαυτό το βαν, αλλά το άτομο που βρίσκεται πίσω από αυτό, δηλαδή ο Ταλ Ντίλιαν, καθώς εγείρονται ερωτήματα για τη δράση, τις δραστηριότητες και το ρόλο του στην Κύπρο. Ερωτήματα και για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και υποκλοπών στην Ελλάδα, κυρίως μετά τις αποκαλύψεις ότι παρακολουθείτο το κινητό τηλέφωνο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Φαίνεται όμως ότι τόσο η κυπριακή όσο και η ελληνική κυβέρνηση βαδίζουν στο ίδιο μονοπάτι, καθώς από τη μια ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε προ ημερών άγνοια για το περιστατικό με τις παρακολουθήσεις του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, από την άλλη η κυβέρνηση Συναγερμού κάνει λόγο για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος, ενώ κατηγορεί το ΑΚΕΛ για λαϊκισμό. Η μόνη έγνοια των κυβερνώντων είναι να απαντούν στις αναφορές του ΑΚΕΛ και όχι επί της ουσίας των προβλημάτων και σκανδάλων που προκύπτουν. Και να λέμε και του στραβού το δίκαιο, δεν είναι λίγα τα σκάνδαλα επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Μεγάλο κεφάλαιο το οποίο δεν θα ανοίξουμε, γιατί δεν μας φτάνουν οι λέξεις για σύνταξη του συγκεκριμένου άρθρου.

Αυτό που κρατώ πάντως είναι η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουμά, ο οποίος τόνισε ότι «η κυβέρνηση αντιδρά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων όπως αντιδρούσε επί χρόνια στις διεθνείς καταγγελίες σε βάρος της Κύπρου για το σκάνδαλο των “χρυσών” διαβατηρίων. Αντί να απαντά στην ουσία, επιχειρεί να επιβάλει σιωπητήριο». Η κοινωνία λοιπόν απαιτεί και αναμένει ουσιαστικές απαντήσεις και εξηγήσεις. Δεν θέλουμε άλλη δυσφήμιση του πολύπαθου νησιού μας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.