Όχι άλλη σελίδα ντροπής!

Του Παναγιώτη Τσικουρή*

Βαρωσιώτες και Βαρωσιώτισσες,

Όχι άλλη µαύρη σελίδα στην ιστορία της πόλης µας. Όχι άλλη σελίδα ντροπής! Στώµεν καλώς!

Καιρός είναι να σταθούµε όλοι µας στο ύψος των περιστάσεων και να µην επιτρέψουµε να επαναληφθεί αδιαµαρτύρητα η βεβήλωση της πόλης µας, όπως έγινε πέρσι µε την παράνοµη και επίβουλη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στις 15 Νοεµβρίου 2020. Μια βεβήλωση η οποία αποτελεί ταυτόχρονα προσβολή και κατά του Ελληνισµού, αλλά και κατά των Ηνωµένων Εθνών, τα οποία µε απανωτά ψηφίσµατά τους ορίζουν ότι τα Βαρώσια θα πρέπει να επιστραφούν στους νόµιµους κατοίκους τους.

Ας αφήσουµε για λίγο τις ανέσεις µας και τις οποιεσδήποτε δικαιολογίες µας και την ηµέρα της επίσκεψής του στα Βαρώσια να γίνουµε όλοι ένα ανθρώπινο τείχος και µε τις ειρηνικές διαδηλώσεις και διαµαρτυρίες µας να του δείξουµε ότι δεν ανεχόµαστε την καταπάτηση και βεβήλωση των πατρογονικών µας εστιών.

Εκεί όλοι µε ένα στόµα και µια φωνή να διατρανώσουµε τα δίκαια και τα δικαιώµατά µας και να βροντοφωνάξουµε, για να τα ακούσουν και οι εισβολείς και όλος ο κόσµος, ότι τούτο το χώµα είναι δικό µας. Και είναι δικό µας γιατί είναι ποτισµένο µε τον ιδρώτα και τα δάκρυα των πατέρων µας! Τούτο το χώµα είναι δικό µας, γιατί είναι ζυµωµένο µε τα αίµατα και τις θυσίες των προγόνων µας. Τούτος ο τόπος είναι ελληνικός και δεν παραχωρείται ούτε και πουλιέται! Τούτη η πόλη είναι η ζωή µας, είναι η ιστορία µας, είναι το µέλλον των παιδιών µας!

Βαρωσιώτες, Βαρωσιώτισσες! Ας µην πληγώσουµε πάλι τη µνήµη των προγόνων µας, οι οποίοι µε θυσίες και αγώνες αιώνων παρέδωσαν σε µας σαν ιερή παρακαταθήκη τούτη την Πόλη, το καύχηµα της Κύπρου µας. Ας σκεφθούµε την ευθύνη µας απέναντι στην Ιστορία µας. Ας κάνουµε όµως και τους απογόνους µας να αισθάνονται περήφανοι για µας. Σκεφθήκαµε στ’ αλήθεια, τι θα πούµε όταν κάποτε µας ρωτήσουν γιατί παραδώσαµε το µέλλον τους αµαχητί, χωρίς καµιά αντίδραση και διαµαρτυρία;

Συµπολίτες και συµπολίτισσες! Στώµεν καλώς! Ας δείξουµε όλοι µας στον βέβηλο νεοσουλτάνο της Τουρκίας την αντίδραση και την αγανάκτησή µας για την αλαζονική και απαράδεκτη συµπεριφορά του. Συµπαραστάτες µας θα έχουµε και όλους τους συµπατριώτες µας, οι οποίοι πιστεύω να συµφωνούν µαζί µας ότι οι εξελίξεις στην πόλη µας δεν θα τους αφήσουν ανεπηρέαστους. Και αναφέρω προς τούτο µόνο µια πτυχή των πραγµάτων: εάν αξιοποιήσει τουριστικώς ο Ερντογάν την Αµµόχωστο, τότε ο τουρισµός ολόκληρης της Κύπρου θα πληγεί ανεπανόρθωτα, γιατί δεν πρέπει να µας διαφεύγει η αδιάψευστη πραγµατικότητα: ότι όποιος κολυµπήσει µια φορά στα νερά της Αµµοχώστου, δεν θέλει να ξαναµπεί σε άλλη θάλασσα.

Ξέρω αγαπητοί µου ότι σ’ αυτές τις θέσεις µου θα βρεθούν κάποιοι καλοθελητές οι οποίοι θα πουν: «Ε, και τι θα κάµουν οι διαµαρτυρίες και οι αντιδράσεις του µικρού ∆αβίδ έναντι του πάνοπλου Γολιάθ;» Και όµως! Μπορούν να κάµουν πολλά, όπως έκαµαν και οι συστηµατικοί και επίµονοι αγώνες των πατέρων µας έναντι του NEVER της Μεγάλης Βρετανίας.

Και ας µην ξεχνάµε ακόµη και το σοφό ρητό των προγόνων µας ότι «σταγόνες ύδατος πέτρας κοιλαίνουσι». Στώµεν καλώς!

*Πρόσφυγας εξ Αµµοχώστου, εκπαιδευτικός

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.