«Όχι» είναι η τελική απάντηση της προέδρου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) Ντανιέλ Νουί, στο αίτημα της Ερευνητικής Επιτροπής να καταθέσει και τη δική της μαρτυρία για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Μάλιστα η Ντ. Νουί απέστειλε επιστολή προς την Επιτροπή αναφέροντας ότι: «Απολαμβάνω ασυλίας στο να δώσω μαρτυρία, όσον αφορά πράξεις που έχουν τελεσθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων μου, ενώπιον των εθνικών Αρχών, συμπεριλαμβανομένων εθνικών Ερευνητικών Επιτροπών, σύμφωνα με τα προνόμια και τις ασυλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στην επιστολή της προς την Ερευνητική Επιτροπή η Ντ. Νουί αναφέρει επίσης ότι:

«Πληροφόρησα την Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επιστολή σας […] και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μην άρει την ασυλία».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ερευνητικής Επιτροπής η Ντ. Νουί εξέφρασε την προθυμία της να απαντήσει γραπτώς σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, η νομοθεσία η οποία διέπει τον τρόπο λειτουργίας της Ερευνητικής καθορίζει ότι, «οποιαδήποτε μαρτυρία είτε γραπτή είτε προφορική πρέπει να δοθεί ενόρκως».

Επομένως, προστίθεται, «αυτό που προτείνεται από την Ντ. Νουί δεν αποτελεί λύση σε αυτό που η Ερευνητική Επιτροπή επιδιώκει». Η Ερευνητική Επιτροπή εκφράζει τη «λύπη» της για την εξέλιξη του θέματος, προσθέτοντας ότι «ευελπιστεί ότι θα υπάρξει λύση του προβλήματος στη βάση του Ενωσιακού Δικαίου και της Νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου»

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου