«Όχι» από ΟΣΑΚ και ΠΕΟ στην πρόταση Σιζόπουλου για ΓεΣΥ – Κάνει λόγο για αλλαγές ο ΔΗΣΥ

Δεν θα γίνει αποδεκτή από το Κίνημα των Ασθενών η πρόταση του προέδρου της ΕΔΕΚ που δίνει το δικαίωμα των εκτός ΓεΣΥ γιατρών να συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις εντός του Συστήματος Υγείας, καθώς εκτροχιάζει ολόκληρη την μεταρρύθμιση του ΓεΣΥ, δήλωσε στον Άστρα ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας.

Δεν θα γίνει αποδεκτή από το Κίνημα των Ασθενών η πρόταση του προέδρου της ΕΔΕΚ που δίνει το δικαίωμα στους εκτός ΓεΣΥ γιατρών να συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις εντός του Συστήματος Υγείας, καθώς εκτροχιάζει ολόκληρη την μεταρρύθμιση του ΓΕΣΥ, δήλωσε στον Άστρα ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ασθενών επεξήγησε ότι εάν δοθεί τέτοια δυνατότητα τότε δεν θα μείνει κανένας καλός γιατρός στο ΓΕΣΥ.

Με την υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης, τόνισε ο κ. Κουλούμας, οι καλοί γιατροί θα βγουν εκτός του συστήματος Υγείας και θα τους επισκέπτονται μόνο οι έχοντες, ενώ τα φτωχαδάκια, όπως είπε χαρακτηριστικά θα βλέπουν τους υπόλοιπους που έμειναν εντός συστήματος.

Ο κ. Κουλούμας υπέδειξε ότι το κίνημα των ασθενών απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εδώ και ένα μήνα καταγγέλλοντας το παρασκήνιο που αντιλήφθηκαν να δημιουργείται από όσους πολεμούν το ΓΕΣΥ για εξυπηρέτηση συμφερόντων. Σημείωσε πάντως ότι η θέση του κυβερνώντος κόμματος, μετά και τη χθεσινή συνάντηση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι πως δεν αλλάζει η φιλοσοφία και αρχιτεκτονική του ΓΕΣΥ.

Σωτηρούλλα Χαραλάμπους: Η θέση Σιζόπουλου καταργεί τη βασική αρχή του Συστήματος Υγείας

Η θέση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, για παραχώρηση του δικαιώματος στους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς να συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις εντός του Συστήματος Υγείας, καταργεί τη βασική αρχή του Συστήματος Υγείας για ισότιμη παροχή υπηρεσιών, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ η αναπληρώτρια ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλλα Χαραλάμπους.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση, υπέδειξε ότι εάν παραχωρηθεί μια τέτοια δυνατότητα στους εκτός ΓΕΣΥ γιατρούς τότε το αποτέλεσμα θα είναι η παράκαμψη των Προσωπικών ιατρών και ως εκ τούτου, είπε, θα καταργηθεί η ισοτιμία μεταξύ των παροχέων Υγείας.

Την ίδια ώρα η κ. Χαραλάμπους τόνισε την ανάγκη παράτασης στην οικονομική στήριξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων πέραν της πενταετούς περιόδου που προβλέπει η νομοθεσία.

Όπως ανέφερε, ένας από τους τρόπους που θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στο σύστημα Υγείας είναι να μην μπορέσουν να λειτουργήσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια ως η ραχοκοκαλιά του.

Η αναπληρώτρια ΓΓ της ΠΕΟ κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει τα νοσηλευτήρια του δημοσίου με προσωπικό, κλινικές και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

«Ο ΔΗΣΥ στηρίζει το μονοασφαλιστικό Σχέδιο Υγείας», λέει ο Χαράλαμπος Πάζαρος

Το μέλημα όλων θα πρέπει να είναι ο Κύπριος πολίτης και οποιαδήποτε προσωπικά, κομματικά, ή επαγγελματικά συμφέροντα, από οποιονδήποτε χώρο και να προέρχονται, πρέπει να αποκόπτονται στη ρίζα τους δήλωσε ο Βουλευτής και Μέλος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής Χαράλαμπος Πάζαρος.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση, ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ στηρίζει το μονοασφαλιστικό Σχέδιο Υγείας, ωστόσο σημείωσε ότι το σύστημα χρήζει αλλαγών, οι οποίες δεν θα αλλάζουν τη φιλοσοφία και αρχιτεκτονική του.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη οικονομικής και διοικητικής Αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη για αλλαγές στον τρόπο παροχής υπηρεσιών των προσωπικών ιατρών.

Ο κ. Πάζαρος ανέφερε επίσης ότι δεν νοείται ένας γιατρός στο Δημόσιο Νοσοκομείο να αμείβεται στο 1/5 της αμοιβής ενός προσωπικού ιατρού.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.