«Όχι» από Πετρίδη για αλλάγές στο πλάισιο πωλήσεων δανείων σε επενδυτικά ταμεία

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης και η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου παραχωρούν κοινή συνέντευξη Τύπου, για περαιτέρω και λεπτομερή πληροφόρηση σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας, στους τομείς των αρμοδιοτήτων τους, Υπουργείο Οικονομικών, Λευκωσία, Κύπρος
  • «Το υφιστάμενο πλαίσιο διασφαλίζει επαρκώς τα δικαιώματα δανειοληπτών»
  • «Όχι» από τον Κωνσταντίνο Πετρίδη στην αλλαγή του πλαισίων

 

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, απέρριψε όλες τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τις εκποιήσεις και την πώληση δανείων σε επενδυτικά ταμεία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης -κατά τη συζήτηση η οποία πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες με αφορμή την καταψήφιση του προϋπολογισμού- ζήτησαν μεταξύ άλλων την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, το οποίο αφορά τις εκποιήσεις, ώστε να επανέλθει το δικαίωμα του δανειολήπτη να προσφεύγει στη δικαιοσύνη σε περίπτωση που το δάνειό του περιλαμβάνει υπερχρεώσεις και να εξασφαλίζει διάταγμα αναστολής του πλειστηριασμού, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Επίσης, ζήτησαν όπως στις περιπτώσεις στις οποίες η τράπεζα καταφεύγει στους εγγυητές, το ποσό να μοιράζεται εξίσου σε όλους και εάν κάποιος δεν βρίσκεται εν ζωή ή έχει πτωχεύσει, το μερίδιό του να το απορροφά η τράπεζα. Ακόμη, ζήτησαν όπως δοθεί το δικαίωμα στους δανειολήπτες να έχουν τον πρώτο λόγο στην αγορά του δανείου τους πριν την πώλησή του σε επενδυτικό ταμείο, στην ίδια ή υψηλότερη τιμή απ’ αυτήν που προσφέρει το ταμείο.


Ωστόσο, ο Υπουργός Οικονομικών Κ. Πετρίδης με επιστολή του προς τη Βουλή, με αφορμή την κατάθεση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού, απέρριψε όλες τις προτάσεις των κομμάτων. Υποστήριξε μάλιστα «το νέο πλαίσιο εκποιήσεων, παρ’ όλο που δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη, εκτιμάται ότι διασφαλίζει επαρκώς τα δικαιώματα των δανειοληπτών». Επίσης, για την πρόταση η οποία αφορά τους εγγυητές ανέφερε ότι σε περίπτωση που γίνει αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο η οποία θα επηρεάζει υφιστάμενα δάνεια, θα αποτελέσει «επέμβαση στο δικαίωμα του συμβάλλεσθαι του πιστωτή και θα κριθεί ως αντισυνταγματική». Ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για αλλαγή της νομοθεσίας, αλλά μόνο για τα νέα δάνεια. Ακόμη, για την πρόταση η οποία αφορά το δικαίωμα αγοράς του δανείου από τον δανειολήπτη στην ίδια ή υψηλότερη τιμή απ’ αυτήν που προσφέρει η εταιρεία εξαγοράς, ο Κ. Πετρίδης ανέφερε ότι «κάτι τέτοιο θα σήμαινε ουσιαστικά τον τερματισμό της δευτερογενούς αγοράς δανείων στην Κύπρο, τη δραστηριότητα που κατά παραδοχή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτέλεσε μέχρι σήμερα τον κύριο λόγο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα».

Μπαγιάτικες δεσμεύσεις για τους μη βιώσιμους του «Εστία»

Εν τω μεταξύ, ο Κ. Πετρίδης επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για προώθηση σχεδίου, το οποίο θα αφορά όσους υπέβαλαν αίτηση για το σχέδιο Εστία, αλλά κρίθηκαν μη βιώσιμοι. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την ίδια δέσμευση η οποία εξαγγέλθηκε πριν δύο χρόνια περίπου (επί Χάρη Γεωργιάδη), αλλά μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκε. Επισημαίνεται επίσης ότι στο σημείωμα για άλλη μια φορά δεν αναφέρεται οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα για υλοποίησή της.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.