Το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας απέρριψε το αίτημα των τουρκικών Αρχών για έκδοση της 21χρονης Halaz Secer, κουρδικής καταγωγής, η οποία είχε συλληφθεί στην Αθήνα, λίγο πριν από την άφιξη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα.

Η εκζητούμενη είχε συλληφθεί μαζί με άλλους οκτώ Τούρκους υπηκόους κουρδικής καταγωγής, για τους δύο εκ των οποίων το Συμβούλιο Εφετών έχει ήδη αποφανθεί απορριπτικά ως προς την έκδοσή τους στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το Συμβούλιο Εφετών έκρινε ότι η εκζητούμενη είναι πιθανόν να μην έχει μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία, καθώς επίσης ότι ενδέχεται να κατηγορηθεί και για άλλες πράξεις, που αφορούν τις πολιτικές της πεποιθήσεις. Παράλληλα, το δικαστήριο έκρινε ότι οι κατηγορίες που της αποδίδονται από την τουρκική δικαιοσύνη, όπως η συμμετοχή σε διαμαρτυρίες και η ανάρτηση πανό, δεν συνιστούν τρομοκρατικές πράξεις, ούτε καν εμπίπτουν στην κατηγορία της αδικοπραξίας.

Η εισαγγελέας της Έδρας Ουρανία Σταθέα, στην απορριπτική πρόταση που υπέβαλε, επισήμανε ως παράδοξο το γεγονός ότι η εκζητούμενη κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές για συγκρότηση και διοίκηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης, όταν ήταν 10 ετών. Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό τα στοιχεία των τουρκικών αρχών είναι «αόριστα και ασαφή και η κατηγορία έωλη».

Η εισαγγελέας επικαλούμενη την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών υποστήριξε ότι ενδέχεται η εκζητούμενη να μην απολάβει μιας δίκαιης δίκης στην Τουρκία, όπου, μετά την 16η Ιουλίου 2016, θίγονται θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα και διεθνείς συμβάσεις που τα προστατεύουν, όπως σημείωσε η ίδια.

Από την πλευρά της, η εκζητούμενη αρνήθηκε τις κατηγορίες, σημειώνοντας ότι έχει ήδη συλληφθεί τρεις φορές στην Τουρκία, κατά τις οποίες, όπως υποστήριξε, υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς από τις αστυνομικές δυνάμεις. Όπως σημείωσε η ίδια, ήρθε στην Ελλάδα λίγες μέρες πριν από τη σύλληψή της, με στόχο την υποβολή αίτησης ασύλου, την οποία τελικά υπέβαλε μετά τη σύλληψή της.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης της εκζητούμενης κατέθεσε ο πρώην βουλευτής και νυν συντονιστής της πολιτικής γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας Στάθης Λεουτσάκος.

Στη δικαστική αίθουσα βρίσκονταν περίπου 50 αλληλέγγυοι, οι οποίοι χειροκρότησαν την απόφαση του δικαστηρίου. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Halaz Secer παραμένει υπό κράτηση, καθώς κατηγορείται για αδικήματα στην Ελλάδα.