«Όχι» Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές – Κατηγόρησε Ανδρουλάκη για… εργαλειοποίηση των παρακολουθήσεων

Τέλος στα σενάρια αλλαγής εκλογικού νόμου, διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού, έβαλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως έχει δεχθεί εισηγήσεις περί αλλαγής, ωστόσο επεσήμανε πως «δεν είμαι κ..τούμπας και πως οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν πριν τις εκλογές. Θα πορευθούμε στις εκλογές με τον εκλογικό νόμο που έχουμε ψηφίσει. (…) Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να έρθω και να πω ότι αλλάζω τον εκλογικό νόμο κατεβάζοντας λίγο το μπόνους εδρών ώστε να κατακτήσουμε αυτοδυναμία. Προτιμώ να περνάω χρόνο για να πείσω τους πολίτες γιατί στις μεθεπόμενες εκλογές πρέπει να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση αυτοδυναμίας», υποστήριξε αφήνοντας ένα μικρό παράθυρο αλλαγής στάσης μόνο σε περίπτωση που συναινέσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση παρακολουθήσεων και ειδικά αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ για εργαλειοποίηση του ζητήματος. «Με πολύ μεγάλη ταχύτητα κινήθηκαν οι θεσμικές διαδικασίες. Με θάρρος ανέλαβα πολιτική ευθύνη, δέχθηκα τις παραιτήσεις, ανοίξαμε μια εβδομάδα νωρίτερα τη Βουλή, κινήθηκαν οι θεσμικές διαδικασίες και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, και έχει εκκινήσει η διαδικασία της εξεταστικής. Ταυτόχρονα και τις επόμενες ημέρες θα έρθει προς κύρωση η ΠΝΠ με την οποία προσθέτουμε μια ακόμη δικλείδα ασφάλειας στις νόμιμες επισυνδέσεις ώστε αν αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που εντοπίστηκε. (…) Δεν υπήρξε ποτέ καμία διάθεση για συγκάλυψη. (…) Οι μυστικές υπηρεσίες διέπονται από κανόνες, πρέπει να υπάρχει λογοδοσία, αλλά υπάρχουν διατάξεις μυστικότητας που πρέπει να τηρούνται. Κατανοώ το θυμό του κ. Ανδρουλάκη, αλλά επιχειρεί την εργαλειοποίηση ενός υπαρκτού ζητήματος. Μπορεί να πάει όμως να ενημερωθεί», ισχυρίστηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ωστόσο πως η παρακολούθηση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ ήταν νόμιμη. «Δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός. Ο κ. Ανδρουλάκης παρακολουθείτο ενώσω ήταν υποψήφιος πολιτικός αρχηγός και ευρωβουλευτής. Αλλά κανείς δεν εξαιρείται από το νόμο. (…) Τα όποια ρήγματα στην εθνική ασφάλεια θα προκύψουν από αυτούς που έχουν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες. Η παρακολούθηση ήταν και νόμιμη και τεκμηριωμένη όμως απαιτούσα περισσότερη πολιτική ευαισθησία. Να είμαστε σαφείς υπό ποιες προϋποθέσεις πρέπει να επιτρέπεται η παρακολούθηση ενός πολιτικού ή δημοσιογράφου», ισχυρίστηκε.

Απαντώντας αναφορικά με τη θέση του περί σταθερότητας των κυβερνητικών σχημάτων, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «καταστροφικό σύστημα για τη χώρα» την απλή αναλογική, εκτιμώντας πως η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες κάλπες. «Η απλή αναλογική είναι ένα καταστροφικό σύστημα για τη χώρα, οδηγεί σε ετερόκλητες συμμαχίες. Η εκτίμηση μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τους αριθμούς της απλής αναλογικής. Θεωρητικά υπάρχει δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα και να γίνει κυβέρνηση με Τσίπρα-Ανδρουλάκη-Βαρουφάκη-Κουτσούμπα θα συνιστά πολιτική τερατογένεση και πρέπει να το ξέρουν οι Έλληνες ψηφοφόροι».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν είμαστε κοντά στον κ. Βελόπουλο. Η πρόθεση της ΝΔ είναι στη δεύτερη κάλπη να διεκδικήσει αυτοδυναμία. Η αυτοδυναμία της ΝΔ δεν συνεπάγεται και μονοκομματική κυβέρνηση, όπως έχω πει πολλές φορές. (…) Η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να είναι μονοκομματική αλλά έχει διευρυμένο στελεχιακό δυναμικό. Πρόθεση μου είναι να κάνω το ίδιο μετά τις δεύτερες εκλογές. Αλλά ο ελληνικός λαός θα κρίνει εάν θα δώσει την ευκαιρία στη ΝΔ να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή να διερευνήσει το σενάριο μιας εκλογικής συνεργασίας»

«Εξακολουθώ να διεκδικώ τη δυνατότητα να εξηγήσω πιο είναι το ζητούμενο των δεύτερων εκλογών κι αν είναι ικανοποιημένος ο λαός να μας δώσει μια δεύτερη εντολή προόδου ώστε να μην φλερτάρουμε ξανά με τη συμφορά. Αν όχι εμείς, ποιοι. Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση. Δεν την έχω ακούσει. Κανείς δεν έχει εκφραστεί ξεκάθαρα. Αν όχι εμείς με τα καλά μας και τα στραβά μας, τότε ποιοι θα κυβερνήσουν;», διερωτήθηκε.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου τονίζοντας όμως ότι είναι ανοικτός στο ενδεχόμενο συνάντησης. «Θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου. Εξαιρετικά προβληματική η διαρκής προκλητικότητα από το τουρκικό κατεστημένο. Πριν τις εκλογές τα κόμματα στην Τουρκία υπερθεματίζουν σε εθνικισμό, αλλά υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε μπαράζ σκληρών δηλώσεων. Θα ήταν ανεύθυνο και δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου. Θα δίνουμε όμως σαφείς απαντήσεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Τουρκία προκαλεί την ένταση και παρουσιάζει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη. Δεν υπάρχει κανείς στο εξωτερικό που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την Τουρκία», επισήμανε, προσθέτοντας ότι παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα θα τηρήσει θέση υπευθυνότητας υπέρ του διαλόγου.

«Δεν ανατίναξα εγώ τις γέφυρες με την Τουρκία. Είμαι πάντα ανοιχτός να συναντήσω τον Ερντογάν. Εκείνος δεν θέλει. Αλλά τα έχω ξανακούσει αυτά. Και τελικά συναντηθήκαμε και θα συναντηθούμε και πάλι», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.