«Όχι» σε προσλήψεις ΣΥΟΠ – Αντιδράσεις από τους επηρεαζόμενους στρατιώτες και τις οικογένειές τους

Καταψηφίστηκε από όλα τα κόμματα -πλην του ΔΗΣΥ– ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για πρόσληψη Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ), με όλους τους βουλευτές να κάνουν λόγο για πρόχειρη και ανεύθυνη απόφαση εκ μέρους της κυβέρνησης. 

Συγκεκριμένα, 16 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 32 κατά. Παράλληλα υπέδειξαν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει την ευθύνη στη Βουλή για να αποποιηθεί των ευθυνών της.

Αυτή την ώρα οι φοιτητές που εξασφάλισαν θέση σε βρετανικά πανεπιστήμια αναμένουν από την κυβέρνηση να τους δώσει προσωρινή αναστολή, υλοποιώντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 3ης Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Άμυνας, που επιβεβαιώνουν τα όσα δήλωνε προηγουμένως ο Υπουργός, με τα σημερινά δεδομένα δεν θα γίνουν απολύσεις. Ως εκ τούτου αναμένεται να υπάρξει συνέχεια στο ζήτημα, αφού δημιουργούνται νέα προβλήματα, ενώ δεν αποκλείεται επηρεαζόμενοι να προσφύγουν κατά της απόφασης της κυβέρνησης να μην δώσει αναστολή.

Σύμφωνα με επιστολή της Πλατφόρμας Στρατεύσιμων Φοιτητών προς την Επίτροπο Διοικήσεων, οι στρατιώτες που αιτήθηκαν προσωρινή απόλυση «εξασφάλισαν νομική συμβουλή για να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους». Όπως προστίθεται, «σύμφωνα με τη γνωμοδότηση υπάρχει ζήτημα παραβίασης της αρχής της Ισότητας σε σχέση με τις συμμαθήτριές τους», ενώ σημειώνεται ότι «προκειμένου να διασφαλίσουν το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη, θα έπρεπε να προηγηθεί διοικητική πράξη, να αιτηθούν και να απορριφθεί η προσωρινή απόλυση».

Από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, έκανε λόγο για άδικη απόφαση που προκαλεί ανισότητες και είπε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα προηγουμένως για να δώσει μια λύση στο πρόβλημα, παρόλο που γνώριζε ότι θα γινόταν το Brexit. Υπενθύμισε παράλληλα ότι ο Υπουργός Άμυνας διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να δοθούν προσωρινές απολύσεις. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ζητήσει εξαιρέσεις στις διαπραγματεύσεις για το Brexit ή κάποια ρύθμιση όταν γίνονταν οι συμφωνίες για τον πολεοδομικό σχεδιασμό των εδαφών εντός Βρετανικών Βάσεων. Παράλληλα, ανέφερε ότι ακόμα και με την πρόσληψη ΣΥΟΠ δεν λύνεται το πρόβλημα των ελλείψεων, αφού δεν πρόκειται να προσληφθούν πριν από τα Χριστούγεννα. Επίσης οι ΣΥΟΠ βγάζουν υπηρεσία 6 φορές τον μήνα, ενώ οι στρατιώτες έχουν έξοδο λιγότερες από 10 φορές.

Πρόσθεσε πως όταν η κυβέρνηση κατάλαβε το τεράστιο κόστος, θυμήθηκε τη Βουλή και έκανε λόγο για «απαράδεκτο, ωμό εκβιασμό». Δεν μπορεί, συνέχισε, η κυβέρνηση να φορτώνει στη Βουλή την ανευθυνότητα και ανικανότητά της για να βγει από τη δύσκολη θέση. Η κυβέρνηση, είπε, που δημιούργησε το πρόβλημα, πρέπει να βρει λύση.

Γιάννης Κακαρής

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News